Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Utroværdige metaanalyser

Jeg har snart været læge i 50 år og set et væld af elendigt dokumenterede råd om vores livsstil. Jeg har fundet ud af, at epidemiologer er blandt de mest godtroende i branchen. Desuden elsker de at drage langtrækkende konklusioner om hele befolkningens adfærd på basis af tvivlsomme data.

Da jeg var ung, stod der i metroen i Paris, at det var usundt at drikke mere end en liter rødvin pr. dag. Franskmændene lever stadig ret godt.

Senest den spritnye metaanalyse fra tidsskriftet The Lancet. En amerikansk læge skrev for ca. 20 år siden, at metaanalyse var relateret til analyse som metafysik til fysik. En anden kendt vurdering af metaanalyser er såkaldt Gigo (garbage in garbage out). Hvad er det, der lægges ind? Det væsentligste problem (blandt andre) er, at man blåøjet tror på patienters angivelse af alkoholforbrug. Hvis man i befolkningsundersøgelser ser på, hvor meget folk siger, at de drikker og ser på, hvor meget der sælges, må enorme mængder gå i kloakken, hvilket jeg ikke tror på. Man skal ikke have været læge ret længe for at vide, at patienternes angivelser er helt utroværdige. For mit eget vedkommende indrømmer jeg sjældent, at min kone og jeg deler en flaske vin hver aften. Da jeg var ung, stod der i metroen i Paris, at det var usundt at drikke mere end en liter rødvin pr. dag. Franskmændene lever stadig ret godt. Vi glemmer, at et stort alkoholforbrug ofte er relateret til andre uheldige faktorer såsom højt blodtryk, højt kolesterol, tobaksrygning, sukkersyge, manglende motion og sikkert meget andet, som vi endnu ikke ved så meget om. For eksempel kender vi næsten intet til de genetiske faktorer, som kan være helt essentielle. Dette er et surt opstød, som siger, at man ikke skal tro på alt, hvad man læser. Som sagt har jeg næsten 50 års erfaring med alle de tåbeligheder, man har foreslået.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Niqab-forkæmper taler med to tunger
Kamal Ahmane
Forretningsmanden og politikeren Rachid Nekkaz støtter de mest åbenlyse symboler på kvindelig undertrykkelse: niqab, burka og burkini.
Debat: DSB er i bedre form, end de fleste tror
Thomas Thellersen Børner
Langt hovedparten af DSB’s kunder er tilfredse. Kundetilfredsheden ligger i år på 8,1 på en skala til 10.
Debat: DR sparer ikke
Steen Sørensen
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Demokratiet i EU er råddent

Anders Vistisen
EU prædiker åbenhed og ytringsfrihed, men er selv med til at begrænse ytringsfriheden.

Blog: Nej, Venstre. Social dumping er ikke en myte

Christel Schaldemose
Venstres Morten Løkkegaard spørger, om Socialdemokratiet bruger overdrivelse og frygt i debatten om social dumping. Spørgsmålet kan med rette sendes videre til Løkkegaard selv.

Blog: Legal babyvold

Sonja Mikkelsen
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund

Debat: Kina er hverken ond eller god

Hans-Henrik Holm
Vi har to verserende historier om Kina i Vesten. Den ene ser Kina som en ny truende supermagt. Den anden ser Kina som et nyt, stort marked, som vi skal erobre den størst mulige del af.
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her