Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Oplagt med en renæssance i DR

Regeringen og DF er frem mod et kommende medieforlig blevet enige om en massiv spareplan for Danmarks Radio. Som bekendt konstaterede DR’s bestyrelsesformand, Michael Christiansen, umiddelbart efter denne nyhed, at der i mediekoncernen ville blive »omfattende reduktioner i DR's aktiviteter og væsentlige omprioriteringer«.

At skære 20 pct. fra en institution, der på mange måder er en spydspids og talerør for dansk kultur, kan kun aflæses som en værdipolitisk beslutning.

DF vil til evig tid betragte DR som en forsamling af røde lejesvende, og for det liberale Danmark vil dansk kultur aldrig bestå af andet end ”Fredagsrock på plænen” i Tivoli i et alkoholisk selvbedrag.

Når mandaterne nu er fundet til sådan en beslutning, må man stoppe med at begræde det og i stedet spekulere i pragmatiske, intellektuelle løsningsmodeller. Jeg foreslår en gentænkning og selvransagelse i forhold til DR's fremtid. I stedet for mindre besparelse over en bred kam mener jeg, at løsningen nødvendigvis må ligge i radikale omprioriteringer.

Ud fra en kommerciel betragtning er nedskæringerne en katastrofe, fordi DR både bestræber sig på at besætte tronen inden for både finkultur og mainstreamsegmentet.

Visionen må redefineres. I et mediebillede, hvor et voksende hav af privatfinansierede tv- og streamingtjenester er tilfældet, er der behov for en modpol. Dermed har det aldrig været mere lukrativt at skille sig ud fra mængden, og det har DR netop nu en unik mulighed for at eksekvere. DR skal være et direkte udtryk for bl.a. den kunst og kultur, hvis eksistens er truet på et privat marked.

De store orkestre må og skal være et nøglepunkt for DR, da dette netop ikke vil kunne lade sig gøre tilsvarende andre steder. Der skal satses på finkultur og dannelse, og der skal konceptualiseres på baggrund af samme. Elitisme er ikke partout negativt.

Den direkte inspiration til dette ideal er hentet fra DR's egne rækker. Monopoltiden. Dengang sad DR på hele markedet og skulle i virkeligheden ikke tage hensyn til, om folk egentlig eftertragtede produktet eller ej. I henhold til statsfinansieringen ville der ingen problemer være i, at DR omskrev dets værdigrundlag til fordel for et enklere og slankere koncept.

På den facon ville DR kunne nedlægge én eller flere tv- og radiokanaler og fokusere på essens og indhold og ikke parallelt medtænke underholdning for masserne. DR er et unikum og skal såvel ikke have en dagsorden om at jagte seere med talentshows under påskud af at eksponere licensbetalere for musik og kultur. Med en skattefinansieret strategi bliver DR og Kulturministeriet tættere forbundet.

Kunstrådet under Kulturministeriet løber som bekendt den smalle kunsts ærinder, og DR ville dermed politisk kunne berettige en smallere, kvalitativ eksportvare i forhold til, hvad tilfældet hidtidigt har måttet være.

Jeg forudser, at en værdimæssig omstrukturering ville blive mødt med respekt, anerkendelse og velanseelse og endvidere endda genskabe en popularitet blandt visse. Dermed kunne Danmarks Radio få en renæssance samt rollen som hele Danmarks voksne faderfigur.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
DR
Debat: DR sparer ikke
Steen Sørensen
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Vikaren fra helvede har bidt sig fast

Som stedfortræder i SF’s folketingsgruppe kastede han benzin på bålet, da partiet imploderede og forlod Thorning-regeringen. Siden har Karten Hønge fået fast plads på Christiansborg. Nu vil han til EU.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: 8 millioner i gyldne håndtryk

Lars Boje Mathiesen
Tre medarbejdere i Region Midt fik over otte millioner skattekroner med i lommen.

Debat: Kina er hverken ond eller god

Hans-Henrik Holm
Vi har to verserende historier om Kina i Vesten. Den ene ser Kina som en ny truende supermagt. Den anden ser Kina som et nyt, stort marked, som vi skal erobre den størst mulige del af.
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her