Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Det er ikke alle, som tænder på selleri og broccoli, sundhedsfitness eller meditation

Små tiltag som eksempelvis syv minutters træning to gange om ugen eller en frugtordning kan få stor betydning.

Selv små skridt og en lille indsats kan gøre meget for et bedre helbred. Det viser 3F’s seneste sundhedsprojekt ”Sammen står vi stærkt,” hvor vi i samarbejde med en række partnere har fået igangsat sundhedstilbud på små og store, offentlige og private arbejdspladser. Blandt andet viste det sig, at syv minutters fælles træning på jobbet to gange om ugen hjalp på de fleste medarbejderes ryg- og ledsmerter.

Hovedparten af 3F’s over en kvart million medlemmer har hårdt fysisk arbejde med risiko for nedslidning og deraf følgende sygdomme og skavanker. Derfor er et bedre arbejdsmiljø og sundhedsinitiativer væsentlige. Mange offentlige sundhedskampagner rammer dog ikke de kortuddannede. Derfor har vi gennem flere, omfattende sundhedsprojekter dokumenteret, hvad der skal til:

Fællesskabet på arbejdspladsen er den effektive ramme, som kan få målgruppen til at gribe ud efter sundhedstilbud og -initiativer. Især hvis det er en social aktivitet med kollegerne, der passer til arbejdspladsens fælles kultur og interesser.

Det er ikke alle, som tænder på selleri og broccoli, sundhedsfitness eller meditation med tilhørende sfærisk musik, men en frugtordning kan mindske det mere usunde sukkerindtag, salatbuffeten kan stå før sovsen og flæskestegen i kantinen, fælles gåture er godt, hvis maratonløb er en by på Månen, to gange syv minutters elastikstræk om ugen kan mindske ryg- og ledsmerter osv.

Over 75 pct. af ca. 650 lønmodtagere takkede således ja til et sundhedstjek på jobbet, og selv mindre sundhedsinitiativer viser sig at have effekt og øger lysten til mere, også i fritiden. Eksempelvis mere åbenhed over for relevante tilbud fra pensionsselskaberne – om fysioterapi, kiropraktik mv. – og fra kommunerne – om rygestop, diabeteshold, kost- og misbrugsvejledning mv.

Virksomhederne får også et udbytte, for selv om der er travlt på de danske arbejdspladser, giver forebyggelse af sygdom og skader et samlet plus trods den forbrugte arbejdstid. Et plus både økonomisk og menneskeligt.

Stadigt stigende arbejdstempo, øget produktivitet og velfærdssamfundets krav om senere pension og flere år i beskæftigelse skærper kravene til et ordentligt arbejds- og sundhedsmiljø på arbejdspladserne. Ellers vil danske, kortuddannede mænd også fremover fejre næsten ti fødselsdage færre end den fjerdedel af mænd, som tjener bedst. Jeg opfordrer til, at vi løfter i flok – virksomheder, medarbejdere, kommuner og faglige organisationer – for at styrke sundheden for de kortuddannede. Det er her godt at vide, at også små skridt kan få stor betydning, når vi skal nå dette mål.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
3F
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

The Sound of Brexit

Som den gamle musicalklassiker handler brexit om to parter, der skal finde hinanden under vanskelige omstændigheder.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Kvinde æresdræbt d. 9. september i Århus

Jaleh Tavakoli
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig.

Blog: Bryd med bankernes magt, split dem op

Signe Munk
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt.

Blog: S bremser dansk økonomi med myter

Morten Løkkegaard
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at det er forkert.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her