Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Erhvervsuddannelser er også et springbræt til videregående uddannelse

Erhvervsuddannelserne giver præcis lige så gode muligheder i livet som en gymnasial uddannelse.

Vi skal blive meget bedre til at fortælle de unge og deres forældre, at erhvervsuddannelser også åbner døre til videreuddannelse, mener forfatterne til dette debatindlæg. Arkivfoto: Jan Dagø

Charlotte Lundblad, bestyrelsesformand for Danske Erhvervsakademier | Kasper Palm, forbundssekretær for Dansk Metal | Mattias Tesfaye, erhvervsuddannelsesordfører (S)

En sejlivet myte har levet for længe. Den går på, at en erhvervsuddannelse giver unge en faglig profession, mens en gymnasial uddannelse er springbrættet til at læse på en videregående uddannelse.

Konsekvensen er til at tage og føle på. Alt for få med høje boglige karakterer i folkeskolen tager en erhvervsuddannelse. Det viser en tidligere undersøgelse fra tænketanken Dea: Kun 1 af 100 elever med et gennemsnit over 8 i 9. klasse valgte ifølge den en erhvervsuddannelse. Det er dybt problematisk.

Derfor skal vi gøre op med den myte. Både fordi den enkelte unge med hænder og hoved skruet ordentligt på mister muligheder i livet, hvis de vælger forkert på grund af uvidenhed, og fordi vi som samfund går glip af talent, der kan udvikle os som produktionsland til gavn for vækst, eksport og beskæftigelse.

Kun 1 af 100 elever med et gennemsnit over 8 i 9. klasse valgte en erhvervsuddannelse.

Hvis du har kloge hænder, men også gerne vil læse videre – enten fordi du ønsker at blive selvstændig håndværksmester eller bruge yderligere uddannelse i en større virksomhed – er en erhvervsuddannelse den rette vej.

Præcis ligesom erhvervsuddannelserne giver den korte og direkte vej til beskæftigelse som smed, elektriker, tømrer, kontoruddannet eller noget helt femte faglært nemlig også adgang til bl.a. erhvervsakademier og maskinmesterskoler.

Her får studerende en kort eller mellemlang videregående uddannelse. Og efter det er der ofte også mulighed for at tage en kandidatuddannelse, hvis de har lysten og evnerne.

Når det er sagt, er der ikke nogen tvivl om, at for den enkelte unge kan den ene ungdomsuddannelse være bedre end den anden. Nogle er boglige og kan knapt slå et søm i, og for dem er gymnasiet ofte den rette vej.

Men lad os håbe, at de seneste tal for søgning mod ungdomsuddannelser, hvor omkring 19 pct. – og dermed et procentpoint flere end sidste år – har søgt mod erhvervsuddannelserne, er udtryk for, at unge og forældre er ved at få øjnene op for mulighederne med eud og eux.

Vi må dog også være ærlige: Hvis vi for alvor skal komme op imod målsætningen om, at 30 pct. skal søge erhvervsuddannelserne i 2025, skal vi blive meget bedre til at fortælle de unge og deres forældre, at erhvervsuddannelser også åbner døre til videreuddannelse.

Heldigvis taler tallene deres eget helt tydelige sprog. Allerede i dag har faglærte i Danmark både gode beskæftigelsesmuligheder og en ordentlig løn, og det kan kun forventes at blive bedre for den enkelte faglærte.

En analyse fra AE viste således sidste år, at der i 2025 vil mangle en kvart million i den gruppe af yngre faglærte, som skal tage over efter ældre faglærte på vej mod pensionen.

Dertil kommer, at der ikke bare er gode muligheder for at læse videre direkte efter afsluttet eud eller eux, eller når man har været på arbejdsmarkedet som faglært i en årrække – det kan også i den grad betale sig for den enkelte at tage en uddannelse på fx et erhvervsakademi eller en maskinmesterskole. Det viser en anden analyse, som AE lavede for nylig.

Metalarbejdere, der videreuddanner sig, oplever således en årlig indkomststigning på 75.000 kr. i gennemsnit allerede det første år efter endt videreuddannelse. Og arbejdsløsheden er 8 procentpoint lavere end for de videreuddannede.

AE’s beregning viser tilmed, at fordi højere løn betyder højere skattebetaling, og lavere ledighed betyder færre udgifter til overførselsindkomster, bidrager en videreuddannet faglært i gennemsnit med 40.000 kr. mere om året til samfundskassen.

Det er fakta, men fakta som alt for få kender.

Samtidig med at det er vigtigt, der bl.a. tages initiativer i folkeskolen for at sikre mere fokus på de praktiske fag, har vi – på tværs af Christiansborg, arbejdsmarkedets parter og uddannelsesinstitutioner – derfor også et ansvar for, at de fakta kommer ud til unge og forældre, så vi én gang for alle får slået den sejlivede myte ihjel:

Erhvervsuddannelserne giver præcis lige så gode muligheder i livet som en gymnasial uddannelse – både ved at give direkte adgang til arbejdsmarkedet og ved at give adgang til videreuddannelse på et af Danmarks mange erhvervsakademier.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Venstre ved du, hvor du har?

Det klare politiske projekt står noget forpjusket i Venstre. Det samme kan siges om S, og uklarheden kan føre til en ny type valgkamp.

Kronik: Mere Danmark i Europa – mere Europa i verden

Morten Løkkegaard
Dansk Europa-politik er og bliver ikke et nulsumsspil, hvor mere EU automatisk fører til mindre Danmark. Det er rent ud sagt noget vrøvl, som danske nejsigere har haft alt for let spil med gennem årene.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DF bør melde sig ind i kampen

Morten Løkkegaard
Det politiske kaos i Storbritannien efter brexit betyder, at danskerne har gennemskuet konsekvenserne af dansk enegang i Europa.

Blog: Kæmp for danske interesserer og drop EU-Kommissionen

Anders Vistisen
Danmark har brug for en mere pragmatisk kurs i Brexit-forhandlingerne end EU-Kommissionens, der virker mere opsat på at straffe briterne.
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her