Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Positiv forskelsbehandling

Hvorfor er det værre at kaste med sten efter en ambulance i en ghetto end på en villavej? Fordi det sker alt for tit i ghettoerne og stort set aldrig i villakvarterne.

Enkelte har misforstået regeringens forslag om dobbelt straf i ghettoer, så der er grund til nærmere at forklare sagen. Der er fortsat lighed for loven. Begrebet er fundamentalt i en retsstat. Det lige skal behandles lige, og vi forskelsbehandler netop ikke mennesker, men adresser, og adresser har ikke menneskerettigheder. Hvad enten en forbrydelse begås af Hans eller Hassan, er straffen den samme. Hvis de begår en af de 11 omfattede former for kriminalitet uden for en ghetto, så får de den samme straf. Hvis de gør det samme inden for en ghetto, straffes de begge dobbelt så hårdt. Samme straf for samme forbrydelse samme sted.

Hvorfor er det værre at kaste med sten efter en ambulance i en ghetto end på en villavej? Fordi det sker alt for tit i ghettoerne og stort set aldrig i villakvarterne. Derfor tør ambulancer ikke køre ind i ghettoerne uden politibeskyttelse, hvilket giver længere udrykningstid og kan koste liv. Området får et dårligt ry, det skaber utryghed og medfører, at mere ressourcestærke borgere ikke vil bo der, hvor ambulancer ikke tør køre.

Er det værre for en beboer i Vollsmose at have indbrud end for en villaejer i Vordingborg? Nej, men Vordingborg er ikke voldsomt præget af indbrud, og Vordingborg er ikke en ghetto. Ekstraordinært mange indbrud trækker et område ned, så et indbrud er værre i Vollsmose end i Vordingborg, fordi kriminalitet i ghettoen smadrer hele området.

I øvrigt er der i forvejen flere tilfælde, hvor samme handling bedømmes forskelligt afhængigt af, hvor det sker. Køber man en kniv i Magasin, er det lovligt at gå med kniv – hjem til sig selv med kniven i en plasticpose. Tager man i stedet kniven med på diskoteket over for Magasin, er det ulovligt. Kører man for stærkt, hvor der er vejarbejde, straffes det hårdere, end hvis der ikke er vejarbejde. Bor man kun i sin lejlighed i tre uger om sommeren, kan kommunen tvangsudleje den til en boligsøgende, men kun, hvis den ligger i en kommune, hvor der er boligmangel. Politiet kan visitere dig i visitationszonen på Nørrebro, men holder du dig på Frederiksberg, må de som udgangspunkt ikke.

Vold er heller ikke bare vold. Hvorfor straffes hate crimes hårdere end anden vold? Fordi hate crimes også er et angreb på retten til at være den, man er – f.eks. homoseksuel. Hvorfor er det værre at slå på en tjenestemand end at slå på alle mulige andre? Fordi volden også er et angreb på vigtige samfundsinstitutioner. Volden i ghettoen er ligeledes et angreb på selve ghettoen, fordi den definerer hele området negativt, så de færreste har lyst til at bo der.

Skærpede strafzoner er forskelsbehandling. Positiv forskelsbehandling af adresser, fordi områder med meget kriminalitet har brug for hjælp for at slippe af med kriminaliteten.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Debat: Strøm tænder håb for millioner

Thomas Gringer Jakobsen
Alene siden 2010 har 40 lande nået målet om at give hele befolkningen adgang til elektricitet. Faldende priser på solcelleteknologi har sat ekstra gang i udviklingen.
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Viden
Sygemeldte: Intensiv aktivering gør mere skade end gavn
Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal arbejdspladserne inddrages. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her