Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Politikere bør stå ved deres ansvar

Hvordan kan folketingsmedlemmer, der vedtager lovene, kritisere dommerne for deres virksomhed, når disse er underlagt lovene?

Som nyvalgt folketingsmedlem skriver man højtideligt under på at ville overholde grundloven. Det er en stor dag i enhver politikers liv. Man må derfor forvente, at enhver nyvalgt har gjort sig nogle tanker – ikke bare om selve handlingen, men også om grundlovens indhold og væsen. Diverse politiske meldinger efter Østre Landsrets afgørelse vedrørende Shuaib Khan – en pakistansk mafioso – leder uvægerligt tankerne hen på, hvad Folketingets medlemmer mon har gjort sig af overvejelser om grundlovens indretning. Både iblandt socialdemokrater, venstrefolk og konservative har der lydt karske ord om dommen. Og dommerne.

Er politikerne – altså lovgiver – utilfreds med de afgørelser, som domstolene afsiger, burde de kigge indad.

Men grundloven har en klar ansvarsfordeling mellem udøvende, lovgivende og dømmende magt. Hvad den sidste angår, foreskriver netop paragraf 64, at »dommerne har i deres kald alene at rette sig efter loven«. Det er en klog formaning. For i modsætning til andre europæiske retstraditioner, hvor domstolene indtager en mere dynamisk, ja, til tider direkte politisk rolle, så har de danske dommere en fortolkende arbejdsbeskrivelse. Alene loven er dommernes arbejdsgiver; intet over eller ved siden af. Men hvordan kan folketingsmedlemmerne, der jo vedtager lovene, kritisere dommerne for deres virksomhed, når disse er underlagt lovene? Indeholder da ikke folketingsmedlemmernes kritik en iboende selvkritik? Medmindre det kan godtgøres, at landets dommere simpelthen ser bort fra landets love, synes i hvert tilfælde de af vores folketingsmedlemmer, som står på mål for den nuværende indretning af lovgivningen, at være i et fælt modsætningsforhold. Til sig selv.

For få måneder siden afviste et massivt flertal – ja, alle partier på nær Dansk Folkeparti – et forslag om at skrive den europæiske konvention om menneskerettigheder ud af dansk ret. Forslaget ville ikke ophæve Danmarks internationale/mellemstatslige forpligtelse, men ville muliggøre, at vore dommere rent faktisk kunne udvise kriminelle udlændinge, selvom det måske ville forhindre dem i at opretholde kontakten til familiemedlemmer. Præcis det, som reddede Shuaib Khan. Men et klart flertal af bl.a. socialdemokrater, venstrefolk og konservative afviste DF’s forslag og fastslog dermed, at danske domstole – og al anden øvrighed, for den sags skyld – fortsat skal tillægge Den Europæiske Menneskerettighedskonvention større vægt end dansk ret. Altså de samme folketingsmedlemmer, som man de seneste dage har kunnet høre kritisere, at Østre Landsret har afvist at udvise Shuaib Khan. Det vil nogle måske betragte som hyklerisk. Under alle omstændigheder giver det et foruroligende indblik i forståelsen af, dels hvad det er for en forpligtelse, man som nyvalgt folketingsmedlem påtager sig ved sin underskrift, dels magtfordelingen i den danske grundlov. Hvis folketingsmedlemmer – som lovgivere og som politikere – vil tages alvorligt, vil det være betimeligt, om man til indledning respekterede grundlovens ansvarsfordeling, herunder dommernes kald: alene at dømme efter loven. Men også at påtage sig sit eget ansvar. Nemlig at indrette loven efter sin overbevisning, og ikke blot skyde dommerne fordækte motiver i skoene. Er politikerne – altså lovgiver – utilfreds med de afgørelser, som domstolene afsiger, burde de kigge indad. Og ændre loven. Det er faktisk temmelig elementært. Ja, de har endda skrevet under på at ville respektere denne indretning.

Hvis Folketingets medlemmer ikke har forstået konsekvenserne af, hvad de stemte, da Dansk Folkepartis forslag om menneskerettighederne var til afstemning, er det naturligvis foruroligende; men det skal ikke lægges dem til last. Hvis de virkelig ønsker en anden retstilstand her til lands, skal det tværtimod tjene dem til ære. For så kan forslaget naturligvis fremsættes igen. Men at kritisere dommerne for at følge en retsstilling, de kritiserende politikere selv har vedtaget, er ikke kønt.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Er der andre end Bertel Haarder og Karsten Hønge, som har en vision?

Nauja Lynge
Det er trættende at høre om burkaer og frikadeller på plejehjemmet. Staten Danmark bløder, og der er brug for klare budskaber om vigtige emner som rigsfællesskabets fremtid.
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her