Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Forvrøvlet leder

I JP 8/3 fremturer lederskribenten med den sædvanlige smøre om, at vi har verdens højeste skattetryk og verdens største offentlige sektor.

Ifølge en opgørelse fra Skatteministeriet lå Danmark i 2014 på en 14. plads af 18 OECD-lande, når man kigger på den direkte indkomstskat.

Det skyldes, at man i andre lande betaler væsentlige sociale bidrag, mens alle danskere har gratis adgang til f.eks. sundhed, uddannelse, socialhjælp, børnepasning og kultur.

Og med hensyn til den store offentlige sektor. Den skyldes bl.a., at langt den største del af vores børn går i daginstitutioner – i modsætning til lande som f.eks. Italien og Spanien – og at vi har en meget stor ældrepleje, hvor der i andre lande er tradition for, at familien tager sig af de ældre. Og desuden at vi har en stor sektor, som tager sig af uddelingen af velfærdsydelser som kontanthjælp, pensioner mv.

Lederskribenten skriver, at det er værd at erindre om, at pengene skal tjenes i den private sektor, før den offentlige sektor kan bruge dem.

Det er korrekt, men der ville ikke være en privat sektor, hvis ikke børnene kunne blive passet, så forældrene kan gå på arbejde, hvis ikke der var skoler, som vi kan takke for, at vi har en af verdens bedste arbejdsstyrker, hvis vi ikke havde et velfungerende sundhedssystem, som gør, at arbejdskraften hurtigt bliver repareret oven på en arbejdsulykke. Og myten om, at den offentlige sektor skal effektiviseres, holder heller ikke vand.

De seneste fem år har Danmark gennemsnitligt ligget på en andenplads over OECD-lande med den mest effektive offentlige sektor.

Jyllands-Posten svarer:

Ifølge OECD har Danmark det højeste samlede skattetryk, og det er derfor noget af en påstand, at »alle danskere har gratis adgang til sundhed, uddannelse, socialhjælp, børnepasning og kultur«.

Det er ikke ligefrem »gratis«, når den sammensatte marginalskat er på 67 pct.

Eksempelvis må danskerne selv betale hovedparten af tandlægeregningen, ligesom en væsentlig del af de offentligt styrede kulturtilbud såsom museer og teatre kun giver adgang mod brugerbetaling.

De øvrige af læserbrevsskribentens påstande vil også kunne tilbagevises, men det vil føre for vidt i dette svar.

Redaktionen

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Det er en gratis omgang at kritisere DR-sparekrav

Angela Brink
Alt tyder på, at DR i løbet af de næste fem år skal spare 20 procent. Og at de politikere, der kritiserer spare-udspillet, kan gøre det helt omkostningsfrit.

Debat: Dræberrobotterne kommer

Johannes Lang, DIIS | Robin May Schott, DIIS | Rens van Munster, DIIS
Selvtænkende våbensystemer bliver centrale i fremtidens krigsførelse, men Danmark deltager ikke i FN-debatten om reguleringen af disse ”dræberrobotter”.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her