Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Forvrøvlet leder

I JP 8/3 fremturer lederskribenten med den sædvanlige smøre om, at vi har verdens højeste skattetryk og verdens største offentlige sektor.

Ifølge en opgørelse fra Skatteministeriet lå Danmark i 2014 på en 14. plads af 18 OECD-lande, når man kigger på den direkte indkomstskat.

Det skyldes, at man i andre lande betaler væsentlige sociale bidrag, mens alle danskere har gratis adgang til f.eks. sundhed, uddannelse, socialhjælp, børnepasning og kultur.

Og med hensyn til den store offentlige sektor. Den skyldes bl.a., at langt den største del af vores børn går i daginstitutioner – i modsætning til lande som f.eks. Italien og Spanien – og at vi har en meget stor ældrepleje, hvor der i andre lande er tradition for, at familien tager sig af de ældre. Og desuden at vi har en stor sektor, som tager sig af uddelingen af velfærdsydelser som kontanthjælp, pensioner mv.

Lederskribenten skriver, at det er værd at erindre om, at pengene skal tjenes i den private sektor, før den offentlige sektor kan bruge dem.

Det er korrekt, men der ville ikke være en privat sektor, hvis ikke børnene kunne blive passet, så forældrene kan gå på arbejde, hvis ikke der var skoler, som vi kan takke for, at vi har en af verdens bedste arbejdsstyrker, hvis vi ikke havde et velfungerende sundhedssystem, som gør, at arbejdskraften hurtigt bliver repareret oven på en arbejdsulykke. Og myten om, at den offentlige sektor skal effektiviseres, holder heller ikke vand.

De seneste fem år har Danmark gennemsnitligt ligget på en andenplads over OECD-lande med den mest effektive offentlige sektor.

Jyllands-Posten svarer:

Ifølge OECD har Danmark det højeste samlede skattetryk, og det er derfor noget af en påstand, at »alle danskere har gratis adgang til sundhed, uddannelse, socialhjælp, børnepasning og kultur«.

Det er ikke ligefrem »gratis«, når den sammensatte marginalskat er på 67 pct.

Eksempelvis må danskerne selv betale hovedparten af tandlægeregningen, ligesom en væsentlig del af de offentligt styrede kulturtilbud såsom museer og teatre kun giver adgang mod brugerbetaling.

De øvrige af læserbrevsskribentens påstande vil også kunne tilbagevises, men det vil føre for vidt i dette svar.

Redaktionen

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Seniorer i job bliver brandbeskattet
Palle Smed
For mange pensionister er gevinsten ved et job alt for lille. Hæv det særlige pensionistfradrag fra 60.000 kr. til 100.000 kr. årligt. Det vil give store grupper mulighed for at tjene lidt ved siden af pensionen.
Spørg om penge Lønmodtageres skattefradrag for efteruddannelse
Lønmodtagere kan som udgangspunkt fradrage udgifter til efteruddannelse, som gennemføres for at ”sikre og vedligeholde” et indkomstgivende ansættelsesforhold. Udgifter til en videreuddannelse kan derimod ikke fradrages. Men afgrænsningen mellem efteruddannelse og videreuddannelse er både vanskelig og problematisk. Og måske er tiden ved at løbe fra det gældende regelsæt med særligt den teknologiske udvikling.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Vil Jarlov omfavne cannabisproducenterne?

Majbritt Maria Nielsen
Den nye erhvervsminister har kaldt godkendelse af medicinsk cannabis for populisme, men nu er produktionen i gang, så man kan passende spørge ministeren, om han glæder sig til samarbejdet.

Blog: Drømmemåling til Sverigedemokraterne på 28,5 pct.

Morten Uhrskov Jensen
Det svenske rigsdagsvalg den 9. september kan vende svensk politik op og ned for altid.

Blog: Endelig: EU-toppen er vågnet på asylområdet

Morten Løkkegaard
Antallet af asylansøgere i Europa skal ned. Derfor er opsamlingssteder uden for EU en god idé.
Annonce
Bilferien sydpå kan få en langsom start Forbered dig på 110 km vejarbejde inden Hamborg
Vejarbejde præger store dele af Autobahn A7 ned mod Hamborg her til sommer, og det kan give op til seks timer forlænget rejsetid. Tyske ADAC anbefaler i stedet A9, hvis man skal til Norditalien og kører på de mest belastede dage. 
Se flere
P-kaos i Aarhus: Det eneste, der virkede, var betalingsautomaten
Flere hundrede bilister måtte gå igen med uforrettet sag, da de fredag eftermiddag ville hente deres bil fra parkeringsanlægget under Dokk1 i Aarhus. Det var brudt sammen, og det er det stadig fredag aften. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her