Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Forvrøvlet leder

I JP 8/3 fremturer lederskribenten med den sædvanlige smøre om, at vi har verdens højeste skattetryk og verdens største offentlige sektor.

Ifølge en opgørelse fra Skatteministeriet lå Danmark i 2014 på en 14. plads af 18 OECD-lande, når man kigger på den direkte indkomstskat.

Det skyldes, at man i andre lande betaler væsentlige sociale bidrag, mens alle danskere har gratis adgang til f.eks. sundhed, uddannelse, socialhjælp, børnepasning og kultur.

Og med hensyn til den store offentlige sektor. Den skyldes bl.a., at langt den største del af vores børn går i daginstitutioner – i modsætning til lande som f.eks. Italien og Spanien – og at vi har en meget stor ældrepleje, hvor der i andre lande er tradition for, at familien tager sig af de ældre. Og desuden at vi har en stor sektor, som tager sig af uddelingen af velfærdsydelser som kontanthjælp, pensioner mv.

Lederskribenten skriver, at det er værd at erindre om, at pengene skal tjenes i den private sektor, før den offentlige sektor kan bruge dem.

Det er korrekt, men der ville ikke være en privat sektor, hvis ikke børnene kunne blive passet, så forældrene kan gå på arbejde, hvis ikke der var skoler, som vi kan takke for, at vi har en af verdens bedste arbejdsstyrker, hvis vi ikke havde et velfungerende sundhedssystem, som gør, at arbejdskraften hurtigt bliver repareret oven på en arbejdsulykke. Og myten om, at den offentlige sektor skal effektiviseres, holder heller ikke vand.

De seneste fem år har Danmark gennemsnitligt ligget på en andenplads over OECD-lande med den mest effektive offentlige sektor.

Jyllands-Posten svarer:

Ifølge OECD har Danmark det højeste samlede skattetryk, og det er derfor noget af en påstand, at »alle danskere har gratis adgang til sundhed, uddannelse, socialhjælp, børnepasning og kultur«.

Det er ikke ligefrem »gratis«, når den sammensatte marginalskat er på 67 pct.

Eksempelvis må danskerne selv betale hovedparten af tandlægeregningen, ligesom en væsentlig del af de offentligt styrede kulturtilbud såsom museer og teatre kun giver adgang mod brugerbetaling.

De øvrige af læserbrevsskribentens påstande vil også kunne tilbagevises, men det vil føre for vidt i dette svar.

Redaktionen

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Aarhus Ø skal ende med et rundt 0
Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her