Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Landbruget har ikke brug for en redning fra Alternativet

Landbrugserhvervet reagerer på formanden for Alternativets kritik af det danske landbrug.

Arkivfoto: Joachim Adrian

Vi har inviteret Uffe Elbæk en tur på landet, så han kan se, hvordan et moderne dansk landbrug ser ud og samtidig få frisk luft.

For i kronikken ”Sammen skal vi redde landbruget”, der blev bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten mandag den 5. marts, skriver han i hvert fald flere ting, der vidner om, at der mangler ny frisk luft til hjernen, så der kan tænkes klart og konstruktivt, og ikke blot lire de klassiske partiparoler af.

Kronik: Landbrugets krise kræver, at vi sammen skaber en økologisk revolution

»Enten bliver landbruget igen et erhverv, der samlet set bidrager positivt – til vores økonomi, til vores natur og miljø og til fordel for de mennesker, der er beskæftiget i det – eller også bliver erhvervet et endnu større kollektivt åg, end det er i dag.«

Sådan hedder det i en af passagerne i kronikken.

Jeg ved ikke, hvor Uffe Elbæk (UE) har sine oplysninger fra, men som dansker er der alt mulig grund til at være stolt af vores landbrug, der bidrager positivt til både samfundsøkonomien, liv og arbejdspladser i landdistrikterne og til pleje af vores unikke danske natur.

Og det er altså et landbrug, der – uanset hvor mange gange vi angribes for at være en belastning – producerer på et niveau med hensyn til sundhed, fødevaresikkerhed, sporbarhed, miljø, klima og dyrevelfærd, som stort set alle lande i verden misunder os.

Det er fakta.

Derfor ærgrer det mig, at de danske landmænd skal have på puklen for deres produktion. For de er faktisk second to none. Virkeligheden er meget langt fra det billede, som UE maler af et landbrug, der sprøjter løs med gift, udpiner jorden, belaster klimaet og forringer livsvilkårene for vilde dyr og den levende natur. Og i det hele taget er endt som et erhverv uden levedygtig fremtid.

Vi har Europas strengeste lovgivning for pesticider, og der er strenge krav til, hvilke midler vi må bruge i dansk landbrug. Midler der er godkendt af Miljøstyrelsen. Kombineret med EU’s lave grænseværdier, så kan man være helt tryg ved danske fødevarer – uanset hvad Alternativet ellers tror. Og blandt sagkyndige herhjemme og i udlandet er der en kæmpe respekt for dansk landbrugsproduktions bæredygtighed og danske fødevarers kvalitet.

Det vidner en eksport fra fødevareklyngen på 156 mia. kr. årligt da også om, og med 186.000 direkte eller indirekte beskæftigede er landbrug og fødevaresektoren et af landets vigtigste eksporterhverv.

Det er positivt, at Alternativet har ambitioner for det danske landbrug, og at de ser, at vi skal fastholde og styrke vores førerposition blandt de mest innovative og bæredygtige produktioner i verden.

Derimod er det trist, at UE ikke vil være med til at tale vores erhverv op og finde konstruktive løsninger sammen med os. Det har vi langt mere brug for end en alternativ redning baseret på alt for meget vanetænkning.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Kronik: Landbrugets krise kræver, at vi sammen skaber en økologisk revolution
Uffe Elbæk, politisk leder for Alternativet
Landbruget er endt i en blindgyde, som økologi er den bedste vej ud af. Landbruget skal bidrage positivt på både den økonomiske, den sociale og den miljømæssige bundlinje.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Rundbarbering af DR skader danskheden

Signe Munk
En nedskæring på 700 mio. er et økonomisk cirkelspark til DR med store konsekvenser for dansk kultur.

Blog: Tak for opmærksomheden – LA praler gerne af billigere biler

Christina Egelund
Det er faldet mange for brystet, at Liberal Alliance i øjeblikket kører en stor udendørs kampagne i København med teksten: ”Ingen kæmper hårdere for billigere biler. Indtil nu er en VW Passat blevet 104.800 kroner billigere.”

Blog: Besparelse på 20 procent er en nedsabling af DR

Rune Lund
Regeringen og Dansk Folkepartis model til afskaffelse af medielicensen og massive besparelser af DR på 20 procent vil kunne bringe dansksprogede programmer i fare. Og den skatteløsning, der er foreslået, er socialt skæv.

Debat: Her kan man savne langhårede aktivister i hønsestrik

Michael Kuttner, korrespondent
Et pænt hjørne af Sydtyskland regeres af De Grønne. Det har ikke hjulpet synderligt på miljøet.
Annonce
Biler
Ekspert: Her er de gode bilsæder
Passat, Insignia og Mondeo byder på den bedste kørestilling, mens høje crossover-alternativer er mere middelmådige, viser gennemgang af 10 bud til firmafolket. 
Se flere
På besøg i bildrømmeland: Den dyreste Alfa er 20 mio. kr. værd
Hvad kan være mere passende på en bilferie til Italien end at besøge legendariske fabrikker og museer for bilmærker som Alfa Romeo, Ferrari og Lamborghini. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her