Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

De ”rigtige” meninger dominerer den offentlige debat i en urimelig grad

Er mediernes opgave at være kritiske, eller er deres opgave at kritisere?

Har det altid været sådan, eller er det blevet sådan, at der i de dominerende medier er rigtige og forkerte meninger til tidens forskellige spørgsmål, som medierne henholdsvis forsvarer eller bekæmper? Er mediernes opgave at være kritiske, eller er deres opgave at kritisere?

Klimaændringerne er der kun én rigtig, herskende mening om. De er menneskeskabte. Basta. Et flertal i FN har vedtaget det. Der er højt renommerede Nobel-pristagere, som har sat spørgsmålstegn ved det, men det nytter ikke noget, når flertallet har besluttet, hvad der er rigtigt og forkert.

Der bliver ikke stillet kritiske spørgsmål til de rettroende, mens tvivlerne bliver kritiseret for at tvivle. Tilhængere af vindkraft bliver aldrig foreholdt omkostningerne til de konventionelle kraftværker, der skal stå parate, når vinden ikke blæser. Atomkraft, som ikke belaster CO2-regnskabet, må man slet ikke nævne, fordi vi i Danmark for 30 år siden vedtog, at det var yt. Men vi har ikke noget imod at købe elektricitet produceret af atomkraft i andre lande.

På flygtningeområdet er der også kun en rigtig, herskende mening. Når finansministeren fortæller, at en bestemt gruppe flygtninge koster 36 mia. kr. om året, så bliver han kritiseret for at opdele mennesker i dem og os. Vi har ikke svenske tilstande, men vi er blevet lidt smittet af, at det er tabuagtigt overhovedet at sætte spørgsmålstegn ved årtiers flygtningepolitik.

Når folketinget skærer ned på forskellige offentlige ydelser, finder medierne hurtigt nogle, det er synd for. Og den kritiske holdning eksisterer ikke. Jeg har ikke forstået, hvorfor beskæring af en offentlig ydelse altid først vil gå ud over børnene i en familie, men det giver vel størst sympati.

Man beder ikke om at se på, hvordan familien bruger pengene, for tænk hvis børnenes fritidsaktiviteter kunne betales med sparede penge på cigaretter. Så ville der ikke være nogen, det var synd for.

Der er også en herskende mening om USA’s præsident – valgt i et af verdens største demokratier. Hvis man ikke er decideret modstander af Trump, bliver man gjort til grin. Ingen sætter spørgsmålstegn ved, om det ikke var Demokraternes egen fejl, at de opstillede Hillary Clinton, som var hadet af mange amerikanere. I Danmark fik vi ikke kendskab til dette, fordi medierne stort set kun læser New York Times og Washington Post, som lever af at kritisere Trump og undertrykke alt negativt, som vedrører Demokraterne.

Heller ikke Israel må man være positiv overfor. Det er jo synd for alle de andre lande i Mellemøsten, selv om Israel er det eneste demokrati i området. Man har bare at kritisere Israel og ikke være kritisk over for de øvrige lande og deres ledere.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Ritt Bjerregaards opråb til politikerne: Gå aldrig længere end alt for vidt!
Ritt Bjerregaard
Der er masser af muligheder for at starte debatter, der kan skabe forandringer i samfundet, men de bliver alt for lidt brugt af nutidens politikere. Det er, som om den usikkerhed, der er en forudsætning for, at der er tale om åbne spørgsmål, ikke er i høj kurs.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Rundbarbering af DR skader danskheden

Signe Munk
En nedskæring på 700 mio. er et økonomisk cirkelspark til DR med store konsekvenser for dansk kultur.

Blog: Tak for opmærksomheden – LA praler gerne af billigere biler

Christina Egelund
Det er faldet mange for brystet, at Liberal Alliance i øjeblikket kører en stor udendørs kampagne i København med teksten: ”Ingen kæmper hårdere for billigere biler. Indtil nu er en VW Passat blevet 104.800 kroner billigere.”

Debat: Her kan man savne langhårede aktivister i hønsestrik

Michael Kuttner, korrespondent
Et pænt hjørne af Sydtyskland regeres af De Grønne. Det har ikke hjulpet synderligt på miljøet.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her