Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Lad os fastholde flere produktionsjob

Vi har i Plastindustrien – de danske plastvirksomheders brancheorganisation – netop lanceret en ny analyse af udviklingen i vores industri. Den viser, at vores branche er i markant fremgang. Omsætningen er steget med 26 pct. og eksporten med 50 pct. siden 2009. I denne vækstperiode har vi dog samtidig mistet knap hvert femte job. Interessant nok viser analysen også, at beskæftigelsestendensen i resten af Europas plastvirksomheder er den modsatte. I samme periode, hvor vi har mistet hvert femte job, er der samlet blevet 4 pct. flere ansatte i europæisk plastindustri.

Så hvad er forklaringen? Vores virksomheder peger først og fremmest på Danmarks høje skattetryk og deraf følgende høje lønniveau. Det er ganske enkelt markant dyrere at ansætte nye folk i Danmark end i landene omkring os. Det kræver et langt, sejt politisk træk at lave om på det, men det vil ubetinget betale sig tilbage i form af flere job. Også til dem, der ellers kan have svært ved at finde en plads på arbejdsmarkedet.

Mangel på arbejdskraft med de rigtige kompetencer er en anden del af forklaringen. Det nytter ikke, at vi er klar til at ansætte, hvis der ikke er nogen, der kan udfylde vores ledige job. Vores branche mangler særligt plastmagere og andre faglærte samt ingeniører.

Alle politiske initiativer, der kan understøtte, at flere uddanner sig i retning af arbejdsmarkedets behov, er derfor mere end velkomne. Det samme gælder initiativer, der gør det mere attraktivt at deltage aktivt på arbejdsmarkedet og yde en ekstra indsats.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

 
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu

Khaders kamp for millionstøtte til V-ministers investering

Et e-sportsfirma blev godkendt på finansloven, mens V-minister havde penge i virksomheden. Det starter med Naser Khader (K), der bar et ønske frem. Det fortsætter med Naser Khader, der fralægger sig ansvaret for en misforståelse. Det slutter med Naser Khader, der må erkende sin egen fejl. Jeg var også forvirret, siger han.

Blog: Har du nogensinde hørt om den 5.500 kvm store atombunker i Rold Skov?

Casper Hedegaard
Et stenkast fra den gamle hovedvej mellem Aarhus og Aalborg ligger atombunkeranlægget REGAN-Vest. Hemmeligholdt for danskerne i 44 år, og gemt væk 60 meter under jorden i periferien af Rold Skov. I forrige uge havde jeg inviteret Martin Lidegaard med ud og besøge anlægget, og den oplevelse vil jeg gerne dele med jer.

Blog: Arctic Circle - Kina gør krav på arktis

Nauja Lynge
Som sædvanlig glimter fraværet af kritiske røster ved Arctic Circle-konference.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her