Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Kunst skal ikke demokratiseres

DF er i sandhed et folkeparti, men ikke udpræget dansk, når partiet vil afmontere et nationalt fænomen som Statens Kunstfond.

Arkivtegning: Peter Hermann
Dansk Folkeparti har med sit forslag om at nedlægge Statens Kunstfond endnu en gang understreget sin position som populist.

Det står klart, at DF som parti ønsker at være bannerfører for den nationale identitet og anerkendes som et dansk kulturparti. Derfor er paradokset i partiets forslag i høj grad udtalt, når det vil fjerne statens og politikernes magt til at påvirke, forme samt danne ramme om en kulturpolitisk dagsorden.

En del af forslaget indebærer en større demokratisering af kunsten, hvor de enkelte regioner i landet selv må varetage den kulturelle linje. Som professionel kunstner er min holdning, at det ikke altid er den bedste kunst, som er den mest populære.

Denne påstand er både æstetisk og historisk underbygget. Alt andet lige vil resultatet af denne demokratisering blive, at kultur af lav kunstnerisk kvalitet vil komme til at fylde mere og mere, og den smalle, nicheprægede kunsts vilkår vil blive betragteligt forringet.

DF vil lade folk bestemme, men glemmer en af Statens Kunstfonds primære funktioner: at støtte den kunst, der ikke ville kunne klare sig på markeds-økonomiske vilkår.

DF er i sandhed et folkeparti, men ikke udpræget dansk, når det vil afmontere et nationalt fænomen som Statens Kunstfond. At have varemærker, der kendetegner en nation og indrammer dens identitet, drejer sig om at skille sig ud i forhold til omverdenen. En lille, men stolt nation som Danmark må holde fast i fænomener, som optegner billedet af vores medborgerskab og historie. Den opgave skal folk naturligvis være med til at løfte, men der må øjensynligt samtidig være fagfolk, der med professionelle blikke kan betragte kunsten isoleret set og ikke lade sig drage af populære tendenser og folkestemninger.

Det eneste element af positiv karakter i partiets forslag er, at det leverer en anledning til i den brede offentlighed at diskutere og tale om Statens Kunstfond som statslig institution.

Dens beslutningsprocesser er nemlig det modsatte af demokratiske, og dette må åbenlyst stikke til mange folks holdningsapparater. En lille gruppe mennesker sidder inden for deres faggrupper og uddeler støttepuljer for flere millioner kroner sammenlagt. Deres beslutninger er uomtvistelige og er det meste direkte udtryk for armslængdeprincippet.

Kunstfonden er ældre end Dansk Folkeparti, og med partiets forslag om nedlæggelse fremstår de som nogle, der ikke har forstået hverken grundidéen eller formålet med den statslige støtteordning. DF’s mangel på historisk indsigt viser sig atter. Partiet gør sig i bedste fald til Danmarks enfant terrible, som netop er kendetegnet ved at pinliggøre sig selv over for omgivelserne.

DF vil lade folk bestemme, men glemmer en af Statens Kunstfonds primære funktioner: at støtte den kunst, der ikke ville kunne klare sig på markedsøkonomiske vilkår. Kunst er kunst og ikke et handelsprodukt lænket til princippet om udbud og efterspørgsel. Det er denne filosofi, der gør kunstfonden til et unikum. Et nationalklenodie, om man vil.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Giv bonus til velfærdens fronttropper

Signe Munk
Folkene på gulvet er værdifulde. Sådan lyder det tit fra politikerne, men det afspejles ikke på lønsedlen. Intet under at unge vælger universitetet.

Blog: Dyb krise satte fut i ytringsfriheden

Mikael Jalving
Sandhed er kun sandhed, når den bliver prøvet, trænet og praktiseret på skrift og i tale i mødet med fejltagelser og lyse indfald.
Annonce
Biler
Her er bilen, som alle BMW-fans utålmodigt har ventet på
Firehjulstræk til sportslig hverdagskørsel og baghjulstræk, når det skal være ekstremt. Sådan er filosofien i den nye BMW M5, og konceptet fungerer fremragende. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere
Her er bilen, som alle BMW-fans utålmodigt har ventet på
Firehjulstræk til sportslig hverdagskørsel og baghjulstræk, når det skal være ekstremt. Sådan er filosofien i den nye BMW M5, og konceptet fungerer fremragende. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her