Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Løkke savner politisk dømmekraft

Der er ingen tvivl om, at vores statsminister Lars Løkke Rasmussen (LLR) er en af de mest snu taktikere i dansk politik.

Desværre vidner flere sager om, at han ikke besidder politisk dømmekraft på helt samme niveau. Senest i sagen omkring de såkaldte kvotekongers bidrag til LLR’s eget projekt Løkkefonden og hans gratis ferieophold i et sommerhus i Skagen.

Flere fortilfælde, hvor LLR har benyttet de fordele, som hans politiske position har åbnet mulighed for, vidner om karaktertræk, der gør ham sårbar navnlig overfor en aggressiv presse. Det skader samtidig hans parti Venstre og rejser tvivl om dets fremtidige vælgeropbakning.

Blog: En nekrolog over politikeren Lars Løkke

I et historisk perspektiv er det fristende at drage sammenligning med Venstres allerførste statsminister, I.C. Christensen (ICC), som fra 1905-1908 indtog posten som regeringschef – dengang benævnt konseilspræsident.

ICC blev ofte af datidens presse afbildet med en ræv bag øret som udtryk for hans rævesnu evne til at navigere i et vanskeligt fremkommeligt politisk landskab. Dette førte bl.a. til en udskillelse af Det Radikale Venstre i 1905 og dannelsen af den første rene Venstre-regering med ICC som leder.

Det, som imidlertid retfærdiggør sammenligningen over til LLR, var, at ICC i en række sager også savnede politisk dømmekraft, navnlig i forhold til nære politiske relationer.

Han udnævnte bl.a. P.A. Alberti til justitsminister og lånte ham 1,5 mio. kr. af statskassen. Da det senere blev afsløret, at Alberti havde bedraget en sjællandsk sparekasse for et større millionbeløb, blev ICC inddraget i sagen, undgik med nød og næppe en rigsretssag, men måtte træde tilbage som statsminister.

ICC manøvrerede ofte ud fra skjulte, underforståede aftaler og var bl.a. ude i et ærinde omkring en underhåndsaftale med Tyskland om dansk støtte i tilfælde af storkrig i forventning om tilsvarende tysk positiv holdning til en dansk genforening med Nordslesvig.

Det var selvfølgelig problematisk, i og med Danmark udadtil opretholdt neutralitet. Aftalen blev heller aldrig formaliseret, da den rygtedes i offentligheden, hvor der var en uvilje mod Tyskland.

Det hævdes blandt faghistorikere, at historien aldrig gentager sig, fordi omstændighederne altid er forskellige. Der er dog ingen tvivl om, at en regeringsleder får svært ved at fastholde sin position, hvis dømmekraften svigter gentagne gange. Troværdigheden kan ganske enkelt ikke opretholdes, og i et folkeligt demokrati som det danske betyder det farvel og tak.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Blog: En nekrolog over politikeren Lars Løkke
Rune Toftegaard Selsing
Statsministeren er en dygtig, men åndeligt rundbarberet teknokrat. Han vil blive husket for sit svigt.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Det er en no-brainer, at skatten skal ned

Christina Egelund
Folketingsåret 2018/2019 er så småt blevet skudt i gang. Finanslovsforslaget for 2019 præsenteres inden længe, og vi går et efterår i møde, hvor valgtrommernes dybe buldren gradvist intensiveres. Statsministerkandidater er begyndt at melde sig på banen, regeringskonstellationer diskuteres og flere partier har allerede meldt ud, hvad de vil (og ikke vil) gå til valg på. I den forgangne uge har det særligt været spørgsmålet, om man vil gå til valg på skattelettelser eller ej, der har været genstand for en del opmærksomhed.

Det er ikke en tegneserie: Vi ses i retten. Mange hilsener Moder Jord

Thomas Gringer Jakobsen
En ny bølge af naturbeskyttelse skyller hen over verden. Bjerge og floder får rettigheder og kan slæbe dig i retten, hvis du gør skade.
Annonce
Verdens madspild stiger alarmerende: 66 ton mad smides ud hvert sekund
Madspild koster verden penge og udleder ødelæggende gasser, mens verdensbefolkning stiger og flere mennesker sulter. Alligevel viser en ny rapport, at problemet kun er stigende. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her