Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Tvang mod ghettobørn er ingen løsning

Børne- og socialminister Mai Mercado har annonceret et forslag, som skal gøre op med ”parallelsamfund”.

Børne- og socialminister Mai Mercado har annonceret et forslag, som skal gøre op med ”parallelsamfund”. Ministeren vil med sit forslag tvinge ghettobørn i daginstitutioner. Forslaget skal ses i forlængelse af statsministerens opgør med parallelsamfund, som han gjorde opmærksom på i sin nytårstale.

At børn tidligst muligt skal i daginstitutioner, kan der ikke være to meninger om. Det gælder i høj grad også børn med anden etnisk baggrund end dansk. Vigtigt er det, at børn fra socialt udfordrede områder får kendskab til det danske sprog og fællesskab med det formål at nedbryde den negative sociale arv.

Men forslaget er gennemsyret af mangel på forståelse af de sociale dynamikker, som hersker i områder med dårligere stillede borgere. Forslaget er nemlig baseret på tvang og vil derfor ikke have den ønskede effekt. Endvidere er forslaget diskriminerende, da man vil give børn med en anden etnisk baggrund end dansk en anden retsstilling end børn med dansk baggrund.

Forslaget vil derfor næppe opfattes i ”ghettofamilierne” som et forsøg på at nedbryde den negative sociale arv, men derimod som et indgreb i familien. En familie, som i forvejen lever i ”fattigdom”, vil blive tvunget til at betale op imod 4.000 kr. pr. barn. Ifølge juraprofessor Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet vil forslaget medføre social diskriminering, da børnene vil være socialt dårligt stillede.

Foreningen Gadefortællinger har arbejdet i socialt udfordrede områder i mange år. Al vores ”research” og erfaring fortæller, at positive resultater nemmere nås ved at motivere og inddrage borgerne. Ved tvang vil vi risikere, at borgerne vil lukke af og stille sig på bagbenene som modreaktion.

Regeringens forslag er endnu et af mange eksempler på, at det politiske Danmark ikke har forståelse og indsigt i de sociale dynamikker, som hersker i de socialt udfordrede områder, hvorfor integrationen ikke er lykkedes i Danmark.

Så længe det lovgivende Danmark ikke forstår tankesættet i disse områder, vil skræddersyede brugbare løsninger ikke være mulige. Havde regeringen den nødvendige indsigt, ville man under ingen omstændigheder arbejde med begrebet ”tvang”, som grundlæggende opfattes negativt. Man ville i stedet arbejde med ”gulerod frem for pisk”.

Regeringen har pisket løs på ghettoerne siden 00’erne uden positivt resultat. Det er på tide, at man erkender, at negativ italesættelse, tvang og pisk ikke løser udfordringerne, vi står overfor som samfund. Ligesom det er vigtigt at erkende, at brugbare løsninger ikke kan forekomme, såfremt man ikke inddrager de socialt dårligere stillede i debatten.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Radikale: Vi har ikke nogen plan B

De Radikale satser hele butikken på at få Mette Frederiksen trukket væk fra Dansk Folkeparti. Partiets krav til S er til gengæld ikke ultimative.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Lov om håndtryk er et slag i luften

Birthe Rønn Hornbech
De fleste får indfødsret helt uden om Folketingets sagsbehandling.

Blog: Refugees Welcome flager falsk

Mikael Jalving
De ih, så åbne og åh, så tolerante vil debattere, men ikke lige med ham eller hende. Måske helst med sig selv.

Det er ikke en tegneserie: Vi ses i retten. Mange hilsener Moder Jord

Thomas Gringer Jakobsen
En ny bølge af naturbeskyttelse skyller hen over verden. Bjerge og floder får rettigheder og kan slæbe dig i retten, hvis du gør skade.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her