Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Befolkningen fodres med sin egen hale

Tidligere biskop Elisabeth Dons Christensen spørger i JP 3/2, hvorfor så mange indtager offerrollen.

Tidligere biskop Elisabeth Dons Christensen spørger i JP 3/2, hvorfor så mange indtager offerrollen. Samme dag tager Camilla-Dorthea Bundgaard velfærdsstaten under behandling.

De to gode indlæg sætter fokus på det problem, at vores velfærdssamfund æder sig selv op indefra. Når så mange indtager offerrollen, skyldes det ganske enkelt, at det bedst kan betale sig – og at det er blevet moralsk acceptabelt. Ikke mindst som følge af indsatsen fra de mange offerambassadører på Christiansborg, som har skabt sig en karriere ved at tale ”ofrenes” sag.

Der er vokset en velfærdsmoral frem, som betyder, at jo mere man er i stand til at klare sig selv, jo mere har man pligt til at give. Og omvendt: Jo mindre man er i stand til at klare sig selv, jo mere har man ret til at modtage. Resultatet er et samfund, hvor ”yderadfærd” belønnes med pligt, mens ”offeradfærd” belønnes med rettigheder.

En frisk offerambassadør vil her anføre, at yderne sandelig også har rettigheder. Ja, men de har bare ikke brug for dem, og derfor er ligeværdigheden hypotetisk. De mest ydende i vores samfund, dem som skaber og udvikler virksomheder og arbejdspladser, de vil sandsynligvis vedblive at være ydere. For de drives af ambitioner og skabertrang. Ofrene vil sandsynligvis også vedblive at være ofre, for de har ikke overskud til at ændre deres situation.

Men det store midterflertal, alle os i middelklassen, som hver dag skal vælge, om vi orker stå op, vi fristes konstant til at finde en skavank, så vi kan indtage offerrollen. Fristes til at kræve mere af ”det offentlige” (som i virkeligheden er naboen). Fristes til at vælge politikere, som nærer den ekstremt ineffektive omfordelingskarrusel, som den offentlige sektor er blevet til.

Vi kan desværre ikke gennemskue, at når vi som individ får endnu en rettighed til at få noget fra staten, så fodres vi som befolkning med vores egen hale. Læs Ayn Rands ”Og verden skælvede” – en fremtidsroman fra 1957.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

 
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu

Khaders kamp for millionstøtte til V-ministers investering

Et e-sportsfirma blev godkendt på finansloven, mens V-minister havde penge i virksomheden. Det starter med Naser Khader (K), der bar et ønske frem. Det fortsætter med Naser Khader, der fralægger sig ansvaret for en misforståelse. Det slutter med Naser Khader, der må erkende sin egen fejl. Jeg var også forvirret, siger han.

Blog: Har du nogensinde hørt om den 5.500 kvm store atombunker i Rold Skov?

Casper Hedegaard
Et stenkast fra den gamle hovedvej mellem Aarhus og Aalborg ligger atombunkeranlægget REGAN-Vest. Hemmeligholdt for danskerne i 44 år, og gemt væk 60 meter under jorden i periferien af Rold Skov. I forrige uge havde jeg inviteret Martin Lidegaard med ud og besøge anlægget, og den oplevelse vil jeg gerne dele med jer.

Blog: Arctic Circle - Kina gør krav på arktis

Nauja Lynge
Som sædvanlig glimter fraværet af kritiske røster ved Arctic Circle-konference.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her