Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Befolkningen fodres med sin egen hale

Tidligere biskop Elisabeth Dons Christensen spørger i JP 3/2, hvorfor så mange indtager offerrollen.

Tidligere biskop Elisabeth Dons Christensen spørger i JP 3/2, hvorfor så mange indtager offerrollen. Samme dag tager Camilla-Dorthea Bundgaard velfærdsstaten under behandling.

De to gode indlæg sætter fokus på det problem, at vores velfærdssamfund æder sig selv op indefra. Når så mange indtager offerrollen, skyldes det ganske enkelt, at det bedst kan betale sig – og at det er blevet moralsk acceptabelt. Ikke mindst som følge af indsatsen fra de mange offerambassadører på Christiansborg, som har skabt sig en karriere ved at tale ”ofrenes” sag.

Der er vokset en velfærdsmoral frem, som betyder, at jo mere man er i stand til at klare sig selv, jo mere har man pligt til at give. Og omvendt: Jo mindre man er i stand til at klare sig selv, jo mere har man ret til at modtage. Resultatet er et samfund, hvor ”yderadfærd” belønnes med pligt, mens ”offeradfærd” belønnes med rettigheder.

En frisk offerambassadør vil her anføre, at yderne sandelig også har rettigheder. Ja, men de har bare ikke brug for dem, og derfor er ligeværdigheden hypotetisk. De mest ydende i vores samfund, dem som skaber og udvikler virksomheder og arbejdspladser, de vil sandsynligvis vedblive at være ydere. For de drives af ambitioner og skabertrang. Ofrene vil sandsynligvis også vedblive at være ofre, for de har ikke overskud til at ændre deres situation.

Men det store midterflertal, alle os i middelklassen, som hver dag skal vælge, om vi orker stå op, vi fristes konstant til at finde en skavank, så vi kan indtage offerrollen. Fristes til at kræve mere af ”det offentlige” (som i virkeligheden er naboen). Fristes til at vælge politikere, som nærer den ekstremt ineffektive omfordelingskarrusel, som den offentlige sektor er blevet til.

Vi kan desværre ikke gennemskue, at når vi som individ får endnu en rettighed til at få noget fra staten, så fodres vi som befolkning med vores egen hale. Læs Ayn Rands ”Og verden skælvede” – en fremtidsroman fra 1957.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

 
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Det kontantløse samfund vil være en ren pengemaskine for bankerne

Gitte Seeberg
Kommer bankdirektør Anders Dam igennem med sit forehavende og får afskaffet kontanterne, har virksomhederne og private ikke længere noget modsvar til de negative renter.

Blog: Er der andre end Bertel Haarder og Karsten Hønge, som har en vision?

Nauja Lynge
Det er trættende at høre om burkaer og frikadeller på plejehjemmet. Staten Danmark bløder, og der er brug for klare budskaber om vigtige emner som rigsfællesskabets fremtid.
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her