Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Befolkningen fodres med sin egen hale

Tidligere biskop Elisabeth Dons Christensen spørger i JP 3/2, hvorfor så mange indtager offerrollen.

Tidligere biskop Elisabeth Dons Christensen spørger i JP 3/2, hvorfor så mange indtager offerrollen. Samme dag tager Camilla-Dorthea Bundgaard velfærdsstaten under behandling.

De to gode indlæg sætter fokus på det problem, at vores velfærdssamfund æder sig selv op indefra. Når så mange indtager offerrollen, skyldes det ganske enkelt, at det bedst kan betale sig – og at det er blevet moralsk acceptabelt. Ikke mindst som følge af indsatsen fra de mange offerambassadører på Christiansborg, som har skabt sig en karriere ved at tale ”ofrenes” sag.

Der er vokset en velfærdsmoral frem, som betyder, at jo mere man er i stand til at klare sig selv, jo mere har man pligt til at give. Og omvendt: Jo mindre man er i stand til at klare sig selv, jo mere har man ret til at modtage. Resultatet er et samfund, hvor ”yderadfærd” belønnes med pligt, mens ”offeradfærd” belønnes med rettigheder.

En frisk offerambassadør vil her anføre, at yderne sandelig også har rettigheder. Ja, men de har bare ikke brug for dem, og derfor er ligeværdigheden hypotetisk. De mest ydende i vores samfund, dem som skaber og udvikler virksomheder og arbejdspladser, de vil sandsynligvis vedblive at være ydere. For de drives af ambitioner og skabertrang. Ofrene vil sandsynligvis også vedblive at være ofre, for de har ikke overskud til at ændre deres situation.

Men det store midterflertal, alle os i middelklassen, som hver dag skal vælge, om vi orker stå op, vi fristes konstant til at finde en skavank, så vi kan indtage offerrollen. Fristes til at kræve mere af ”det offentlige” (som i virkeligheden er naboen). Fristes til at vælge politikere, som nærer den ekstremt ineffektive omfordelingskarrusel, som den offentlige sektor er blevet til.

Vi kan desværre ikke gennemskue, at når vi som individ får endnu en rettighed til at få noget fra staten, så fodres vi som befolkning med vores egen hale. Læs Ayn Rands ”Og verden skælvede” – en fremtidsroman fra 1957.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Dyb krise satte fut i ytringsfriheden

Mikael Jalving
Sandhed er kun sandhed, når den bliver prøvet, trænet og praktiseret på skrift og i tale i mødet med fejltagelser og lyse indfald.

Blog: Thyra Frank er en forbilledlig minister

Søren Nielsen
Ministre skal ikke bedømmes på mængden af lovgivning, som de producerer.
Annonce
Biler
Smart eller tudegrim? Ny koreansk crossover deler vandene
Hyundai går benhårdt efter at skille sig ud fra konkurrenterne i klassen for de små crossovere, og det må man sige, de gør med den nye Kona. Desværre er selve bilen et ganske gennemsnitligt produkt. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her