Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Gift ved første blik – skilt ved et enkelt klik

Nej, løftet om at dele livet, indtil døden skiller os ad, bør ikke kunne brydes med et klik.

Nu er der ingen grund til at gøre tingene mere komplicerede, end de er, og jeg tænker, at der vel er relativ bred enighed om, at bureaukrati og skrankepaver ikke ligefrem er en mangelvare i det danske samfund. Derfor er det vel også bare at bakke op om kampen for at bevare ”straksskilsmissen” og lade os ordne det, vi selv kan ordne, med vores NemID og vores smartphones.

I Udkantsdanmark ser man fra tid til anden ordet ”nygift” malet med store bogstaver på asfalten rundt omkring i parcelhuskvartererne. Meget imod min vilje kan jeg ikke lade være med at overveje, om levetiden af de påmalede bogstaver overgår levetiden af ægteskabet, som de refererer til, for vi dvæler ikke ved tingene i det nye årtusinde.

Når den unge generation præsenteres for en telefon med drejeskive, antager de, at det er en joke, for det kan da næppe være muligt at udvise tålmodighed nok til at foretage otte omdrejninger for at lave ét opkald. Og hvis man fortæller dem, at man engang skrev breve på papir med kuglepen, som man puttede i kuvert, satte frimærke på og postede, for derefter spændt at vente på svar i op til flere uger, så kan man se, at de betvivler, om vi overhovedet er af samme race. Vi opdaterer, slynger om os med meninger, aktuelle sindsstemninger, likes og fotoshoppede selfies. Det hele sendes afsted med ét enkelt klik, og svaret har vi sekunder senere. Hvorvidt kvalitet og kvantitet er ligefrem eller omvendt proportional, når vi taler om ord- og billedudveksling på de sociale medier, vil jeg lade stå ubesvaret, men sikkert er det, at vi de senere år har bevist, at vi klikker langt hurtigere, end vi tænker.

Det kan muligvis undskyldes, når kommunikationen drejer sig om nyeste indkøb, seneste måltid og varierende udtryk for #seligehvorlykkeligjeger. Men når vi skal træffe beslutningen om at bryde det løfte, vi engang gav hinanden. Løftet om at dele livet, indtil døden skiller os ad.

Vi må vel indrømme, at der er en potentiel fare ved at befinde sig i nærheden af en computer, hvor vi ved ét enkelt klik kan have foretaget et skæbnesvangert valg. Et valg, som sjældent ser så enkelt og gyldent ud, efter at det er foretaget. Et valg, som ganske ofte medfører en lang række regninger, hvoraf en hel del bliver betalt af dem, som mindst af alt burde betale prisen.

Burde vi ikke kæmpe for, at ægteskabet overlever ordene på asfalten? Burde vi ikke holde hinanden fast på, at der er ting i livet, som er for vigtige til at klikke sig ud af? Burde vi ikke give hinanden lov til bevæge os langsomt og tænksomt, når det kommer til de store valg om kærlighed, børn og værdien af vores egne løfter?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Spørg om penge: Deling af pensioner ved skilsmisse
Højesteret har foretaget en afgrænsning af erhvervsdrivendes muligheder for at indbetale på pensionsordninger. På den baggrund må det forudses at blive noget vanskeligt at opnå accept af højere indskud, end hvad der svarer til en sædvanlig arbejdsmarkedspension.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Pluralismen i mediebilledet er ikke truet af DR

Holger K Nielsen
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes.

Blog: Odense og andre kommuner må oppe sig

Eva Kjer Hansen
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet.

Blog: Asien begynder i Rosengård i Malmø

Jens-Kristian Lütken
Åbne grænser, tolerance og frihed er privilegier, som vi skal passe på.

Debat: Et stærkt og aktivt diplomati er afgørende for småstaten Danmark

Charlotte Flindt Pedersen, direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab
En fremtidig udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi bør lægge op til debat om det betimelige i det diplomatiske underskud i Danmark.
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Epilepsi-medicin skader muligvis børns mentale udvikling
Børn af kvinder, der har taget det antiepileptiske lægemiddel valproat under graviditeten, klarer sig dårligere i skolen, viser en ny undersøgelse af knap 500.000 danske børn. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her