Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Gift ved første blik – skilt ved et enkelt klik

Nej, løftet om at dele livet, indtil døden skiller os ad, bør ikke kunne brydes med et klik.

Nu er der ingen grund til at gøre tingene mere komplicerede, end de er, og jeg tænker, at der vel er relativ bred enighed om, at bureaukrati og skrankepaver ikke ligefrem er en mangelvare i det danske samfund. Derfor er det vel også bare at bakke op om kampen for at bevare ”straksskilsmissen” og lade os ordne det, vi selv kan ordne, med vores NemID og vores smartphones.

I Udkantsdanmark ser man fra tid til anden ordet ”nygift” malet med store bogstaver på asfalten rundt omkring i parcelhuskvartererne. Meget imod min vilje kan jeg ikke lade være med at overveje, om levetiden af de påmalede bogstaver overgår levetiden af ægteskabet, som de refererer til, for vi dvæler ikke ved tingene i det nye årtusinde.

Når den unge generation præsenteres for en telefon med drejeskive, antager de, at det er en joke, for det kan da næppe være muligt at udvise tålmodighed nok til at foretage otte omdrejninger for at lave ét opkald. Og hvis man fortæller dem, at man engang skrev breve på papir med kuglepen, som man puttede i kuvert, satte frimærke på og postede, for derefter spændt at vente på svar i op til flere uger, så kan man se, at de betvivler, om vi overhovedet er af samme race. Vi opdaterer, slynger om os med meninger, aktuelle sindsstemninger, likes og fotoshoppede selfies. Det hele sendes afsted med ét enkelt klik, og svaret har vi sekunder senere. Hvorvidt kvalitet og kvantitet er ligefrem eller omvendt proportional, når vi taler om ord- og billedudveksling på de sociale medier, vil jeg lade stå ubesvaret, men sikkert er det, at vi de senere år har bevist, at vi klikker langt hurtigere, end vi tænker.

Det kan muligvis undskyldes, når kommunikationen drejer sig om nyeste indkøb, seneste måltid og varierende udtryk for #seligehvorlykkeligjeger. Men når vi skal træffe beslutningen om at bryde det løfte, vi engang gav hinanden. Løftet om at dele livet, indtil døden skiller os ad.

Vi må vel indrømme, at der er en potentiel fare ved at befinde sig i nærheden af en computer, hvor vi ved ét enkelt klik kan have foretaget et skæbnesvangert valg. Et valg, som sjældent ser så enkelt og gyldent ud, efter at det er foretaget. Et valg, som ganske ofte medfører en lang række regninger, hvoraf en hel del bliver betalt af dem, som mindst af alt burde betale prisen.

Burde vi ikke kæmpe for, at ægteskabet overlever ordene på asfalten? Burde vi ikke holde hinanden fast på, at der er ting i livet, som er for vigtige til at klikke sig ud af? Burde vi ikke give hinanden lov til bevæge os langsomt og tænksomt, når det kommer til de store valg om kærlighed, børn og værdien af vores egne løfter?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Er anholdelsen af Tommy Robinson politisk?

Jaleh Tavakoli
I fredags, d. 25. maj, blev Tommy Robinson anholdt ude foran en domstol og dømt til 13 måneders fængsel for at have vist 'foragt for retten'. Siden har jeg haft en uro i kroppen. Jeg er rasende, forvirret og bekymret.

Blog: Omskæring: religionsfrihed eller religionstvang?

Christina Egelund
Omskæring er et irreversibelt indgreb -og derfor bør den enkelte have lov til at træffe beslutning herom selv.

Det lyder som utopi, men: Vi kan nå en verden uden sult

Thomas Ravn-Pedersen & Sophie Rytter
Flere munde at mætte, klimaforandringer og madspild kræver dog innovative løsninger.

Kommentar: Vi bør reformere reformerne

Lars Olsen
De danske reformer er indrettet efter akademikere, men passer til mureren og sosu-assistenten som en boksehandske til et blåt øje.
Annonce
Viden
Forskere: Nyopdaget asteroide er "flyttet" hertil fra fremmed solsystem
Ved hjælp af en computersimulering viser to forskere, at en ny 'immigrant' i vores Solsystem, asteroiden 2015 BZ509, kom fra et andet stjernesystem tidligt i Solsystemets historie. Men en dansk astrofysiker er skeptisk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her