Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Klapjagt på åbenmundet medarbejder glemmes ikke

Både irettesættelse og lokale til eftersidning står klar. Vi skal bare finde synderen. Det meldte den netop genvalgte overborgmester i København, Frank Jensen (S), ud på tv i november.

Både irettesættelse og lokale til eftersidning står klar. Vi skal bare finde synderen. Det meldte den netop genvalgte overborgmester i København, Frank Jensen (S), ud på tv i november.

Vi skal her zoome ind på efterårets spektakulære klapjagt på Københavns Rådhus, hvor den eftersøgte var en ansat i kommunens rådhusservice, der havde formastet sig til at tale med pressen om kommunens gratis udlån af rådhuslokaler til den tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R). Hvis personen blev indfanget, og hvis det var en ansat under Frank Jensen, ville overborgmesteren sørge for, at der blev irettesat.

Forløbet fik Folketingets Ombudsmand på banen, og Frank Jensen gik lige før jul i bakgearet og lagde sig fladt ned i en redegørelse til ombudsmanden. Overborgmesteren slap af krogen, og julefreden nåede udefra set at sænke sig over hustagene i København.

Eneste problem er dog, at forløbet ligner en danseopvisning, som vi har set før, og at der trods den forventelige kovending fra overborgmesteren er affyret verbale skud mod ytringsfriheden. Det interessante er således egentlig ikke, at Frank Jensen valgte at gå bodsgang, men at vi igen må konstatere, at det ikke står alt for godt til med ytringsfriheden ude i virkeligheden.

I Frank Jensen-sagen anno 2017 har det handlet om en særlig variant af offentligt ansattes ret til at kommunikere udadtil, nemlig meddeleretten. Retten til at meddele bestod her i, at der var grønt lys for at meddele, at der var foregået noget ulovligt, nemlig gratis brug af rådhuslokaler til en privat bryllupsfest. De oplysninger, som blev meddelt pressen om borgmesterbrylluppet, var ikke fortrolige. Juraen var faktisk ikke svær.

Uanset at sagen nu er endt med udglattende undskyldninger, er der alligevel sket skade. Lyden af klapjagt hænger ofte længe i luften på en arbejdsplads, også efter at hundene er kaldt tilbage.

Forløbet er endnu et eksempel på, at den højt besungne ytringsfrihed i det offentlige ikke altid stråler så klart. Vi står desværre med et uløst problem.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Vesteuropas største problem
Niels B. Larsen, Svenstrup
I anledning af Bent Jensens kronik i JP 9/1: Når et problems årsag er erkendt – og det kan ingen nægte, at det er i forbindelse med tilvandringen af udlændinge – vil ansvarlige politikere naturligvis omgående fjerne roden til problemet.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Donald Trumps første år

Morten Uhrskov Jensen
Mediernes behandling har været udsøgt ringe.

Blog: Plastik knap så fantastisk

Christel Schaldemose
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik.
Annonce
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere
Viden
10.000 borgere finder nyt planetsystem
Borgervidenskab, eller på engelsk; citizen science, har endnu engang givet forskere en hjælpende hånd og fundet et planetsystem med fem – måske seks – hidtil ukendte planeter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her