Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Samuelsen i radikale fodspor

Når Donald Trump vil flytte sit lands ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, er det ikke bare en glædelig meddelelse af politiske årsager. Vi skal acceptere den hovedstad, som israelerne ønsker.

Mange års bevidst uddrivelse af historisk og kulturel bevidsthed fra medier, folkeskole og universiteter har skabt en befolkning, der i vidt omfang ikke kender sin historie, kultur og dermed sig selv.

Derfor kan det heller ikke overraske, at de seneste begivenheder i og omkring Israel er gledet stille ind i den almindelige sump af uvidenhed, som præger dansk mediedækning. Vil man kende og forstå sin samtid, må vi først og fremmest begribe den historie, der har lagt grunden for vor tilværelse. Og i relation til Mellemøsten begynder denne historie i 711, hvor den arabiske general Tariq ibn Ziyad krydsede Gibraltarstrædet og indledte, hvad der skulle blive en over 700-årig besættelse af den iberiske halvø. Først i 732 ved Poitiers standsedes den islamiske fremrykning. Og mens Andalusien således var islamiseret, førtes samme hellige krig syd for Middelhavet, hvor ikke bare de kristne blev dræbt og tvunget til omvendelse, men hvor den hellige by Jerusalem faldt til muslimerne. Først i 1099 lykkedes det de kristne konger og paven at mobilisere, hvad vi kalder korstogene; krige, der skulle trænge muslimerne tilbage fra Jerusalem og de egne, hvorfra de havde fordrevet jøder og kristne.

Det er med disse historiske briller, vi må anskue vor tid. Når den amerikanske præsident nu meddeler, at han vil flytte sit lands ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, er det ikke bare en glædelig meddelelse af politiske årsager. Naturligvis skal vi acceptere den hovedstad, som israelerne ønsker. Men først og fremmest er Trumps beslutning klædt i en sjælden grad af historisk bevidsthed. I årtier har Vesten bøjet nakken for brovtende krav fra muslimsk side. Snart egyptisk, snart palæstinensisk, snart iransk osv.

Men Jerusalem er ikke bare jødernes og Israels hovedstad. Det er ikke bare Templets by eller byen, hvor en røverhøvding i profetklæder påstod at have redet mod himlen på ryggen af et fabeldyr. Nej, Jerusalem er Davids by, profeternes by; byen, hvor Jesus virkede og lod sig henrette på korset for vore synder. Dette er den fælles kristne-judæiske arv, som hele vort livssyn bygger på. Og som det de seneste årtier har været moderne for vore ledere at træde på. I rækken af ledere har landets udenrigsminister placeret sig, ved under FN’s generalforsamling i november at medvirke til den arabiske farce og erklære Israels tilstedeværelse i Østjerusalem ugyldig.

En pinlig affære for den ellers ”bedst egnede” udenrigsminister, landet har haft. Men hans radikale ophav svigter tilsyneladende ikke. Hvad Scavenius var for Danmark, er Anders Samuelsen for Vesten: Han går vores fjenders ærinde. I en historisk optik uforstandigt; politisk skammeligt.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
FOTOSERIE: Blokade på Gaza
Siden 2007, da Hamas overtog Gaza, har området været under en omdiskuteret israelsk blokade. Ifølge israelerne skal blokaden forhindre Hamas i at opruste, men organisationer mener, at Israel skaber en humanitær katastrofe i området. I den forgangne uge har aktivister forsøgt at bryde blokaden fra søsiden; i mandags førte det til blodige sammenstød med israelske kommandosoldater, og ni mennesker blev dræbt. Mens indbyggerne i Gaza håber på, at blokaden snart bliver fjernet, fortsætter hverdagen.\r\n\r\n
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Popkulturen har kidnappet dansk radio

Mikael Jalving
Der er knap nok nogen offentlighed tilbage for musik, der ikke er pop, og det piner mig mere end udsigten til, at Danmark snart får en rød regering.

Blog: Hvor stammer denne muslimforskrækkelse fra?

Harun Demirtas
Når du stempler kvinder med tørklæder som undertrykte, hvorfor bliver du så ikke glad, når du ser dem ude og arbejde og endda har taget en uddannelse?
Annonce
På med støvlerne: Her kan du vandre i Danmark
Hvis du vil ud over stepperne i din sommerferie, er Hærvejen, Gendarmstien, Nationalpark Thy og Øhavsstien oplagte valg, lyder det fra Dansk Vandrelaug. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her