Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Vrøvleartikel om oligarker

JP bringer 4/12 en vrøvleartikel, hvor overskriften siger, at Danmark ligger i toppen af et oligarkindeks.

JP bringer 4/12 en vrøvleartikel, hvor overskriften siger, at Danmark ligger i toppen af et oligarkindeks. Nede i artiklen er der dog ikke dækning for overskriften, idet det rigtigt anføres, at vi har markedsøkonomi her i landet. Dermed siges så indirekte, at der ikke er en gruppe korrupte forretningsfolk, der sidder for tæt på regeringen, og som skummer fløden med lyssky metoder. Men alligevel bringes et foto af Lego-toppen, der totalt ubegrundet signalerer noget odiøst.

Dernæst skrives om andel af bnp (det årlige bruttonationalprodukt), der omtales som værende det samme som »landets samlede økonomi«, hvilket er nonsens. For inden for økonomi og statistik har vi ikke et sådant begreb. F.eks. indgår husholdningernes produktion ikke i bnp.

Men grundlæggende er artiklens udarbejdelse baseret på en systemfejl, der automatisk sætter små lande højt på listen og de store i bund.

Således kommer Rusland kun ind som nr. 10, og Kina og USA mangler helt, hvorimod Cypern er nr. 1, og Danmark nr. 6. Fejlen skyldes, at USA på grund af sin størrelse har et årligt bnp, der er 61 gange så stort som det danske, medens verdens rigeste mand, Bill Gates, kun er syv gange så rig som nr. 100.

Det giver populært sagt en forskellig spredning, der gør opstillingen misvisende.

Og det er ikke en undskyldning, at artiklen er skrevet af efter en tysk avis, der igen har kopieret fra den ekstremt venstreorienterede tænketank Oxfam.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Ole Gerstrøm, tidl. folketingsmedlem, Ramløse Bakker, Helsinge
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Har du nogensinde hørt om den 5.500 kvm store atombunker i Rold Skov?

Casper Hedegaard
Et stenkast fra den gamle hovedvej mellem Aarhus og Aalborg ligger atombunkeranlægget REGAN-Vest. Hemmeligholdt for danskerne i 44 år, og gemt væk 60 meter under jorden i periferien af Rold Skov. I forrige uge havde jeg inviteret Martin Lidegaard med ud og besøge anlægget, og den oplevelse vil jeg gerne dele med jer.

Blog: Arctic Circle - Kina gør krav på arktis

Nauja Lynge
Som sædvanlig glimter fraværet af kritiske røster ved Arctic Circle-konference.

Blog: Har EU været tæt på at sejre sig ihjel?

Casper Hedegaard
Meningsmålinger viser, at tilslutningen til EU er den største i mange år. For få år siden var situationen en helt anden, hvor opbakningen vaklede, og tilliden til det europæiske fællesskab kunne ligge på et lille sted. Har vi i virkeligheden stået i EU’s midtlivskrise, hvor de trygge og forudsigelige rammer gjorde projektet for usynligt og folkefjernt?
Annonce
Smøger, bajere og for meget mad overhalet: Det værste, du kan gøre ved din krop, er at blive i sofaen
Nyt studie viser, at personer med inaktiv livsstil i sammenligning med de mest aktive har 500 pct. større risiko for at dø før tid. Det er endda lige så farligt som rygning, diabetes og hjertesygdomme. 
Se flere
Viden
Smøger, bajere og for meget mad overhalet: Det værste, du kan gøre ved din krop, er at blive i sofaen
Nyt studie viser, at personer med inaktiv livsstil i sammenligning med de mest aktive har 500 pct. større risiko for at dø før tid. Det er endda lige så farligt som rygning, diabetes og hjertesygdomme. 
Se flere
Derfor forduftede tilliden til Dalgaardens plan: Fremtiden skulle sikres med flere børn, end Aarhus Kommune kan levere
Omfanget af Dalgaardens udfordringer har overrasket Aarhus Kommunes driftschef, og en ny genopretningsplan var ikke beroligende. Bestyrelsesformand havde forventet mere dialog fra kommunens side. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her