Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hvad med Frontex, Kristian Thulesen Dahl?

For nylig efterspurgte Kristian Thulesen Dahl (DF) en ny og stærkere strategi for effektive hjemsendelser af afviste asylsøgere. Her kan han og andre med fordel skæve til EU, nærmere bestemt EU’s grænse- og kystvagt, Frontex.

En ofte overset fordel ved, at Danmark er medlem af Schengen-samarbejdet, er nemlig, at vi kan få økonomisk og logistisk hjælp af Frontex til at hjemsende afviste asylsøgere. I 2016 fik Frontex endda udvidet sit mandat, så det i dag er blevet en art hjemsendelsesagentur. Hjemsendelser af afviste asylsøgere er omkostningstunge for Danmark, og Danmark har haft mange problemer med dem. Det gælder især hjemsendelser til Afrika, hvor Danmark bl.a. har haft svært ved at koordinere hjemsendelsen med de relevante tredjelande. Derudover har sagsbehandlingerne været meget omfattende bl.a. på grund af forfalskede identitetsdokumenter.

Begge problemer kan Frontex være med til at løse. Ved at koordinere hjemsendelserne med andre lande gennem Frontex kan vi spare nogle af udgifterne f.eks. til flytransport, der udgør den største omkostning. Derudover kan Frontex yde bistand til at fremskaffe identitetsdokumenter og koordinere hjemsendelsen med de pågældende tredjelande.

Det har kostet den danske stat mere end 87 mio. kr. at sende afviste asylsøgere hjem siden 2011. Alene i 2016 brugte Danmark 18 mio. kr. på at hjemsende 490 afviste asylsøgere. Et beløb, der måske kunne være reduceret, hvis Danmark havde gjort mere brug af Frontex. Det er Danmark imidlertid relativ dårlig til at gøre sammenlignet med andre Schengen-lande. I 2016 gjorde vi kun brug af Frontex’ støtte syv gange i alt.

Selv om DF ynder at tale dunder mod Schengen-samarbejdet, er det da oplagt at drage fordel af de helt konkrete muligheder, samarbejdet giver. Ikke mindst nu, hvor Danmark har bundet sig til Schengen som følge af aftalen om Europol.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

 
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Balladen om Niko Grünfeld

Jens-Kristian Lütken
Tonen i debatten er en trussel mod folkestyret

Blog: Er de markedsøkonomiske tiltag i den vestlige verden gået for vidt

Nauja Lynge
De senere måneders skandaler i den private sektor, ikke mindst i bankverdenen må få os til at overveje om den markedsøkonomi, som i dag er grundlaget for den vestlige verdens konstante fokus på vækst og profit, er gået for langt.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her