Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Europa har lukket øjnene for Catalonien

Politiske fanger og forfølgelse af politiske modstandere hører ikke hjemme i et Europa i det 21. århundrede.

Illustration: Rasmus Sand Høyer

Den spanske centralmagt i Madrid har afsat den catalanske lokalregering i Barcelona. Indgrebet sker med henvisning til juraen, artikel 155 i landets forfatning fra 1978, og med henblik på at oprette ro og orden i den rebelske provins i det nordøstlige hjørne af Spanien. EU mener, at der er tale om et internt spansk anliggende, og vil ikke blande sig i konflikten endsige påtage sig rollen som mægler i et forsøg på at nå frem til en politisk løsning.

Catalonien er en af Spaniens mest veludviklede regioner og har en levestandard, der kan måle sig med Danmarks. I 1992 var regionens hovedstad Barcelona vært for De Olympiske Lege. Et meget vellykket arrangement, som København og hele Danmark kun kan drømme om at stable på benene. Aktuelt er Barcelona udpeget til at være både innovations- og smart city i Europa.

Hvorfor vil Madrid, Bruxelles og København så ikke understøtte den fortsatte udvikling i Catalonien? Det nuværende politiske limbo medfører, at virksomheder flygter.

I 2010 tilbød centralregeringen et udvidet selvstyre til Catalonien, men det blev stoppet af de konservative kræfter i Spanien efter en tur rundt om retssystemet. Dette nederlag for et øget selvstyre i Catalonien er sammen med den hårde krisepolitik i Spanien efter finanskrisen, som toppede med over fem millioner arbejdsløse, den væsentligste årsag til den aktuelle konflikt mellem Spanien og Catalonien.

Den spanske centralmagts begrænsning af den kulturelle og økonomiske udvikling i Catalonien har givet vind i sejlene til uafhængighedsbevægelsen. Spanien og Europa har gavn af et stærkt Catalonien. Og Catalonien, som er brohovedet fra Spanien til Europa, har brug for stærke relationer til Europa i nord og Spanien i syd samt ud i hele verden fra havnebyer som Barcelona og Tarragona ved det azurblå Middelhav.

Derfor er konflikten ikke alene juridisk, men også politisk i en grad, der rækker langt ud over Den Iberiske Halvøs grænser. Det bestående vil forsvare status quo. Dem, der deltog i afstemningen 1/10 i Catalonien, var ifølge centralmagtens opfattelse kriminelle og skulle retfærdiggøre den voldelige adfærd mod civilbefolkningen fra tusinder af politifolk udsendt af centralmagten.

EU og Danmark har lukket øjnene for denne optræden, som bliver ekstra skræmmende, når man tænker på de traumer, som den dag i dag præger Spanien efter borgerkrigen og Francos diktatur. Politiske fanger og repressalier er blevet en del af nutidens Spanien. Hvorfor er retten til ytringsfrihed, demokrati og økonomisk udvikling i Spanien, Europa og Danmark blevet nedprioriteret?

Elitens formynderi over for folket består i at fastholde tingenes tilstand, fordi tilpasning af strukturerne til fremtidens krav betyder, at magtfordelingen skal flyttes fra eliten til folket. De store virksomheder skal underkastes nye vilkår, der kan sikre, at den almindelige borger kan få et anstændigt arbejdsliv uden for meget stress og frygten for den arbejdsløshed, som millioner af mennesker vil opleve under den teknologiske omstilling i Europa, når resten af verden i de kommende årtier kommer buldrende med de samme teknologier og med befolkninger, der er næsten lige så godt uddannede, men meget større.

Derfor stopper det bestående i Spanien og det bestående i resten af Fort Europa samfundsudviklingen med henvisning til juraen af frygt for at miste deres magtpositioner. Det bestående ignorerer brexit i England, Macrons sejr i Frankrig og Alternative für Deutschlands fremmarch i Tyskland og fremgangen i Norditalien for selvstyre- og uafhængighedsbevægelser. De nævnte eksempler er alle opråb fra befolkningsgrupper i forskellige dele af Europa, der vil en anden vej ud af krisen.

Spanien har udstedt en arrestordre mod den afsatte leder af det catalanske parlament, Carles Puigdemont, samt andre lovligt valgte i den catalanske regering – med en straframme på op til 30 år for oprør mv. Denne personjagt er ude af proportioner med de påståede ulovligheder, som i bund og grund er en straf for politiske aktiviteter i retning af øget selvstyre eller selvstændighed, hvis førstnævnte ikke er muligt.

Centralregeringen har overtrumfet den catalanske regering og udskrevet valg 21/12. Et valg, som uafhængighedsbevægelsen faktisk har accepteret.

Det burde centralregeringen i Madrid kunne leve med, ligesom centralregeringen uanset resultatet bør anerkende det kommende resultat af et demokratisk valg i Catalonien til december. Europa bør sikre, at centralregeringen tillader, at dette valg sker på et demokratisk grundlag uden forfølgelse af politiske modstandere. Ellers bliver situationen efter 21/12 den samme som ved afstemningen 1/10.

Knap 200 catalanske borgmestre har i forrige uge været en tur i Bruxelles for at råbe det demokratiske Europa op. Noget, de danske medier ikke har dækket særlig godt. Spanien og Catalonien må på sin side gå den fredelige vej og via dialog nå frem til en løsning. Vi tager ikke stilling for et øget selvstyre, men mener, at det er en naturlig udvikling versus eventuelt og ultimativt: selvstændighed.

Det må spanierne og catalonierne selv afgøre. Men vi blander os i processen, når den ikke er fredelig og ikke sker på et demokratisk grundlag. Politiske fanger og forfølgelse af politiske modstandere hører ikke hjemme i et Europa i det 21. århundrede.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Afblæs tiggerloven – den straffer fredelige mennesker

Josephine Fock
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker.

Blog: Når danske skoler mødes med det iranske regimes repræsentanter

Jaleh Tavakoli
I skal vide, at over tyve unge mennesker for nylig har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre.

Blog: Hjemsendelser og økonomi

Morten Uhrskov Jensen
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme?
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her