Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Datacenter kan opvarme hele Sønderjylland

Statsminister Lars Løkke Rasmussen nævnte i sin åbningstale det flotte i, at Danmark kan tiltrække det ene datacenter efter det andet – bl.a. det største og senest tilkomne ved Aabenraa.

Det er flot og perspektivrigt. Men der er lige nu en lovgivningsmæssig barriere for at udnytte den megen spildvarme fra de kommende datacentre til grøn omstilling. Derfor er Udviklingsråd Sønderjylland i dialog med en række folketingspolitikere for at få dem til at kigge på afgifterne på området, ligesom Dansk Fjernvarme også løbende sætter fokus på dette problem.

Der er både et stort miljømæssigt og erhvervsmæssigt potentiale i at udnytte industriel spildvarme fra datacentre, kølehuse og produktionsvirksomheder i fjernvarmenettet.

Det er ikke teknologien, der er barrieren – tværtimod.

For at udnytte spildvarmen fra datacentrene og industrien i fjernvarmen, er det nødvendigt at varme den yderligere op fra 35-40 grader til ca. 60-70 grader. Det gøres mest effektivt og miljørigtigt ved at benytte store kollektive eldrevne varmepumper. Men elvarmeafgiften er så høj, at det lige nu ikke er rentabelt.

Derfor er vi i Udviklingsråd Sønderjylland og Dansk Fjernvarme enige om, at elvarmeafgiften på kollektive varmepumper bør sænkes.

En sådan afgiftsændring vil ikke blot være en gevinst for miljøet og energiudnyttelsen. Det vil også give de mange virksomheder, der arbejder med energiteknologi nye muligheder. Ikke bare i Sønderjylland, hvor der er mange af den slags virksomheder, men i hele Danmark. Og det vil styrke den grønne profil, som ejerne af datacentrene er meget interesserede i.

En sænkning af elvarmeafgiften på kollektive varmepumper vil bidrage til den udvikling. Det vil understøtte udviklingen af nye teknologier inden for vores erhvervs- og vidensmæssige styrkeposition på dette felt. Og det vil komme klimaet, erhvervslivet og samfundsøkonomien til gavn.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Afblæs tiggerloven – den straffer fredelige mennesker

Josephine Fock
Den skærpede tiggerlov er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig.

Blog: Når danske skoler mødes med det iranske regimes repræsentanter

Jaleh Tavakoli
I skal vide, at over tyve unge mennesker for nylig har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre.
Annonce
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her