Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Næringsfattige søer kræver en særlig indsats

Næringstilførslerne skal begrænses mest muligt i Danmark og i EU.

Artiklens øverste billede
I Søvigsund voksede frem til slutningen af 1980'erne Danmarks eneste større bestand af arten korsarve på den dengang åbne, sandede søbred. Men som det ses, har et tæt græstæppe overvokset den kun få cm høje Korsarve pga. manglende græsning og fysisk pleje. I dag er korsarve formodentlig uddød i Danmark. Foto: Bjarne Moeslund.

Det danske landskab er fedt – forstået som fyldt med næringsstoffer i vegetationen, jorderne og vandområderne. Og ny næring kommer hele tiden til fra markerne og byerne samt med nedbøren. Næringsindholdet i mange naturområder er derfor alt for rigeligt til at opnå den økologiske kvalitet og biodiversitet, som er målet ifølge nationale og internationale (EU og FN) beslutninger og direktiver.

I vores særligt værdifulde søer med god miljøtilstand, hvor sjældne og udrydningstruede arter fortsat lever, er det generelle fokus på vandkvaliteten og vandets klarhed ofte utilstrækkeligt.

Den generelle løsning er velkendt. Næringstilførslerne skal begrænses mest muligt i Danmark og i EU. Denne tilgang har vi haft betydelig succes med i 30 år. Med vedtagelsen af landbrugspakken i 2016, som giver mulighed for øget gødskning og fjernelse af vandløbsbræmmer, uden at de nødvendige modforanstaltninger er på plads, er der stor risiko for at sætte væsentlige dele af de seneste 30 års indsats over styr. Og det sker på et tidspunkt, hvor vi trods en stor indsats endnu ikke er i mål.

I vores særligt værdifulde søer med god miljøtilstand, hvor sjældne og udrydningstruede arter fortsat lever, er det generelle fokus på vandkvaliteten og vandets klarhed ofte utilstrækkeligt. Selv om søerne er fredede eller udpeget som Natura 2000-områder, kræver de yderligere indsatser i form af udyrkede nærområder og forbedring af levestedets fysiske kvalitet. Problemet kan være for stor tilførsel af næringsstoffer til søerne fra marker, der grænser tæt op til søerne. For at sikre den enestående naturtilstand og leve op til miljømålene er det nødvendigt at fjerne forureningskilderne. Men selv om forureningskilderne er under kontrol, og søernes vandkvalitet igen er i orden, kan forureningen have varet så længe, at den fysiske naturkvalitet er ødelagt. Ødelæggelsen kan vise sig i form af en tæt rørsump omkring søen og et ophobet mudderlag, som forhindrer overlevelse af de små nøjsomme, sjældne arter, hvis forekomst ligger til grund for udpegningen som Natura 2000-områder og opfyldelsen af målsætningerne. Problemet kan også være aflejret okkerslam tilført ved oprensning af grøfter til søen.

Så må den tætte rørsump fjernes, og slamlaget skrabes bort ned til den oprindelige sandbund, for at de nøjsomme planter igen kan trives. Og selv da kan opfølgende indgreb vise sig nødvendige, fordi pleje er nødvendigt for, at næringsfattige søer kan overleve i det næringsrige kulturlandskab.

Lever staten og kommunerne som tilsynsmyndigheder op til deres ansvar, må de altså vurdere både vandkvalitet og voksestedernes fysiske kvalitet og om nødvendigt sørge for fysisk genopretning af søbredderne og med eksempelvis græsning forhindre rørsumpens genopvækst.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.