Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hvordan indfrier vi foreningsidrættens potentiale?

Vi skal have brede partnerskaber mellem foreningslivet og kommunerne.

"Hvorfor har en 66-årig ikke helt de samme muligheder for at dyrke idræt som en 10-årig, når vi ved, at behovet for at tilvælge motion og fællesskaber stiger gennem hele livet," spørger DGI's adm. direktør. Arkivfoto: Joachim Ladefoged.

Søren Brixer en adm. direktør i DGI
Hvis du er glad for at dyrke idræt, så gælder det om at bo i en dansk kommune. Kort og godt. Det er nemlig svært at finde andre steder i verden, hvor de grundlæggende forhold for idrætten er bedre end i Danmark.

I Danmark dyrker tæt ved 9 af 10 børn idræt i en forening, og ca. 40 pct. af de voksne er aktive i foreningslivet. Til sammenligning er andelen af voksne svenskere og nordmænd, som dyrker idræt i foreningslivet, henholdsvis ca. 30 pct. og 20 pct.

Kommunerne skal have en stor del af æren for det flotte resultat, for de anvender knapt 5 mia. kr. årligt på idræt svarende til ca. 85 pct. af de offentlige midler anvendt på idræt.

Midlerne går i stigende grad til mursten frem for idrætsaktiviteter i foreningerne.

Så hvad er problemet? Og hvorfor skal idrætten tematiseres i valgkampen, når udgangspunktet er så fint?

For det første viser DGI’s analyser af kommunernes økonomi på området, at der er en tendens til, at kommunerne generelt bruger færre penge på området end tidligere. I 2010 brugte kommunerne eksempelvis ca. 300 mio. kr. mere på idrætten end i 2016. Samtidig går midlerne i stigende grad til mursten frem for idrætsaktiviteter i foreningerne. Det er en uheldig udvikling, som kræver politisk debat.

Læs politikernes svar: Det mener partierne om fritidsområdet

I DGI opfatter vi kommunernes forbrug på området som investeringer og ikke udgifter, fordi vi ved, at investeringerne giver kommunens borgere masser af indhold i fritidslivet, øger sammenhængskraften i de nære fællesskaber og sparer kommunerne for betydelige sundhedsudgifter.

De fleste er i dag klar over, at motion og idræt forebygger en række livsstilssygdomme som hjertekarsygdom, diabetes, kræft og knogleskørhed. Senest har Statens Institut for Folkesundhed tilmed vist, at det at gøre noget godt for andre – som er en hjørnesten i foreningsidrætten – fordobler din sandsynlighed for at have det godt mentalt.

Så hvordan indfrier vi i endnu højere grad foreningsidrættens potentialer?

Foreningslivstænkningen skal spredes fra kulturområdet til de øvrige forvaltningsområder i kommunen. Hvorfor sender lægen patienten med det forhøjede blodtryk hjem på sofaen med et pilleglas frem for ned i det lokale fællesskab?

Idrættens Analyseinstitut: Stort set alle kommuner har mulighed for at optimere idrætsområdet

Hvorfor har en 66-årig ikke helt de samme muligheder for at dyrke idræt som en 10-årig, når vi ved, at behovet for at tilvælge motion og fællesskaber stiger gennem hele livet?

Svarene ligger bl.a. i brede partnerskaber mellem foreningslivet og kommunerne.

Mange foreninger står klar til at modtage nye medlemmer og oprette nye hold med motionsaktiviteter.

Det kræver blot, at vi i fællesskab får synliggjort mulighederne og prioriteret foreningslivet, sådan at Danmark også i fremtiden kan være i førertrøjen, når det gælder foreningsidrætten.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her