Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Det mener partierne om fritidsområdet

Jyllands-Posten har bedt de 11 partier, der er opstillingsberettigede til Folketinget, om at forholde sig til en række kommunal- og regionalpolitiske emner. Illustration: Lisbeth Birkholm.

Hvad er den største udfordring inden for sport/fritidsområdet?

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen: At sikre idræt og muligheder for alle. Hverken postnummer, baggrund eller alder skal begrænse borgernes mulighed for at bevæge sig. Idræt skaber både fællesskab og styrker sundheden. Det er derfor en vigtig opgave for kommunerne at sikre mangfoldige idrætstilbud, så alle har lige mulighed for at deltage – gennem hele livet.

Radikale Venstres partiformand, Morten Østergaard: Idræts- og foreningslivet skal have de bedste forudsætninger for at rekruttere og fastholde medlemmer og frivillige. Det skal sikre, at der udvikles stærke partnerskaber med det omgivende samfund eksempelvis gennem åben skole, og det skal styrke de vigtige fællesskaber, der gør en forskel for udsatte børn og unge samt nye medborgere.

Det Konservative Folkepartis gruppeformand, Mette Abildgaard: Opbakning til foreningslivet. Foreningslivet i Danmark er helt unikt. Og det er båret af vores indstilling til det. Derfor fortjener det store frivillige arbejde, der lægges i landets mange sports- og fritidsforeninger, al den støtte, vi kan give. Desuden skal vi også sørge for at vores børn har tid til at gå til fritidsaktiviteter uden for skoletiden

Nye Borgerliges partiformand, Pernille Vermund: At for mange unge helt forlader sports- og idrætsforeningerne i teenageårene. Foreningerne skal have større frihed og flere muligheder for at tilbyde klubaktiviteter, der kan fastholde de unge i foreningslivet. Et bedre samarbejde mellem kommune og foreningsliv på foreningernes præmisser.

Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl: En af de bærende kræfter i Danmark er vores stærke foreningsliv. Sportsklubber, som ofte er drevet af lokale ildsjæle er helt uvurderlige for vores samfund. Vi ser dog også, at det bliver sværere for foreningslivet at tiltrække de frivillige kræfter. Det er et område, vi skal have mere fokus på at vedligeholde og skabe gode rammer for.

Liberal Alliances partiformand, Anders Samuelsen: At finde en bedre balance mellem skole- og fritidsliv. Folkeskolereformen har desværre medført, at børnene skal opholde sig så længe i skolen, at fritidsinteresser vanskeliggøres. Vi mener, at børn skal gå i skole for at lære noget og lære at agere i et socialt liv, men at balancen i højere grad tilgodeser fritidsaktiviteter.

Kristendemokraternes landsformand, Stig Grenov: Heldagsskolen har fjernet elevers overskud til at deltage i sport- og fritidsbeskæftigelser. Den dannelse, de unge oplever ved at tage ansvar for egne fællesskaber, mistes. En bedre balance mellem arbejds- og familieliv vil styrke menneskers lyst og overskud til at engagere sig i det værdifulde fritidsliv.

SF's partiformand, Pia Olsen Dyhr: Alle børn skal have mulighed for at deltage i sport- og foreningslivet.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen: Foreningslivet skaber vigtige fællesskaber. Derfor er det vigtigt, at en større del af befolkningen er aktiv i idræts- og foreningslivet. Vi har en målsætning om, at 50 pct. af danskerne skal være medlem af en idrætsforening i 2025, og 75 pct. af befolkningen skal være idrætsaktive.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper: Hele fritidsområdet er ved at blive undergravet af konstante nedskæringer. Det er en dårlig prioritering, fordi fritidsaktiviteter er med til at skabe livskvalitet og fællesskaber. Samtidig er det vigtigt, at fattige familier får tilskud til fritidsaktiviteter, så alle børn får mulighed for at være med i de lokale fællesskaber.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk: Vi skal udvikle den måde, vores idrætsliv er organiseret på, så det bliver mere inkluderende og attraktivt for alle borgere. Den organiserede idræt gør et stort stykke arbejde med outreach, men hvis vi skal nå ud til alle borgere, er det nødvendigt med bedre rammer for mere uorganiserede idrætsformer som eksempelvis gadeidræt.

Find flere svar fra partierne på jp.dk/partierne

DGI: Kommunerne bruger færre penge på idræt end tidligere

Idrættens Analyseinstitut: Stort set alle kommuner har mulighed for at optimere idrætsområdet

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her