Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Det mener partierne om sundhedsvæsnet

Jyllands-Posten har bedt de 11 partier, der er opstillingsberettigede til Folketinget, om at forholde sig til en række kommunal- og regionalpolitiske emner. Illustration: Lisbeth Birkholm.

Hvad er den største udfordring i sundhedsvæsnet?

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen: Vi har et godt sundhedssystem, men vi skal blive bedre til at sikre alle lige adgang, uanset hvor i landet man bor, hvilket køn man er, eller hvilken sygdom man har. Flere skal overleve kræft, og vi skal sikre læger i hele landet. Ventelisterne skal gøres kortere, og vi skal sørge for bedre hjælp til mennesker, der bliver ramt af psykisk sygdom.

Radikale Venstres partiformand, Morten Østergaard: En af udfordringerne er, at flere børn og unge kæmper med psykiske problemer. Alt for mange får ikke en opvækst med høj livskvalitet og mulighed for at vokse ind i livet på en sund måde. Vi vil derfor afsætte 500 mio. kr. om året til en national strategi for mental sundhed og til at styrke indsatsen for psykisk sårbare børn og unge.

Det Konservative Folkepartis gruppeformand, Mette Abildgaard:  Manglende sammenhæng i patientforløbene. Det er vigtigt, at alle patienter får den rette behandling og er trygge undervejs. Derfor ønsker vi et mere sammenhængende patientforløb, så mennesker ikke kommer i klemme i systemet. Dét starter blandt andet med at bevare og styrke familielægen.

Nye Borgerliges partiformand, Pernille Vermund: At regioner og kommuner i samarbejdet har mere øje for egne interesser og økonomi end for patienterne. Det koster livskvalitet for især mange ældre, at der ikke er en ordentlig sammenhæng mellem behandling på regionens sygehuse og pleje og genoptræning i kommunerne. Dernæst er der i regionerne en stor overadministration, som lægger beslag på alt for mange af personalets ressourcer.

Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl: Vi skal have kvaliteten tilbage på vores sygehuse. Vores sundhedsvæsen kører mange steder på pumperne. Derfor er jeg glad for, at vi har fået afskaffet 2-procents produktivitetskravet. Vi har dog lang vej igen. Vi skal have patienterne væk fra gangene og ind på trygge, gode stuer. Og bedre rammer for personalet skal sikre, at man altid er i trygge hænder på et sygehus.

Liberal Alliances partiformand, Anders Samuelsen: Bureaukratiet stjæler dyrebar tid fra patienterne. Frem for at bruge pengene på læger og sygeplejersker så har regionerne de seneste 10 år ansat fire gange så mange administrative medarbejdere. Det betyder mindre velfærd for pengene – den udvikling skal stoppes. Vi vil have mindre registrering og tilliden tilbage til fagpersonalet.

Kristendemokraternes landsformand, Stig Grenov: Effektivisering og centralisering går for vidt. Manglende tid til patientomsorg presser de ansatte. Det giver sygefravær, der igen rammer behandlingens kvalitet på fødestuer, psykiatri og handicapområdet. Ensidig satsning på supersygehuse skaber utryghed i landdistrikter, hvor pensionister og børnefamilier får over 30 km til sygehus.

SF's partiformand, Pia Olsen Dyhr: At de ansatte løber for hurtigt. Der skal mere tid til patienterne. 

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen: Der er alt for store forskelle regionerne imellem. Nogle regioner er dygtige til at overholde fristerne, sikre patienterne hurtig kræftbehandling og sætte mennesket før systemet. Men det kniber for mange steder – og særligt i Region Hovedstaden.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper: Psykiske lidelser rammer flere og flere. Men der er alt for få sengepladser til de allermest syge og for høj brugerbetaling på psykologbehandling til de mennesker, som rammes af angst og depression. Vi skal opprioritere psykiatrien langsigtet og tage psykiske lidelser lige så alvorligt som fysiske.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk: Vi skal have et langt mere holistisk sundhedsvæsen, der prioriterer langsigtede sundhedsindsatser, som virker forebyggende og sundhedsfremmende. Her er det også afgørende, at vi begynder at forske mere i komplementære behandlingsformer, og at vi åbner meget mere op for medicinsk cannabis. Fokus i dag er først og fremmest på symptombehandling, og det er alt for kortsigtet.

Find flere svar fra partierne på jp.dk/partierne

Sundhedsøkonom: Regionerne har leveret varen. Er der et alternativ til dem?

Sygeplejerske: Hvornår får vi lov til at udføre vores opgave?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Tre fornuftige ufravigelige krav fra Nye Borgerlige

Lars Boje Mathiesen
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige.

Blog: »Kvindens plads er derhjemme hos børnene« – tak for kaffe!

Anna Thygesen
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte.

Blog: Kvinde æresdræbt d. 9. september i Aarhus

Jaleh Tavakoli
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her