Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Nordea-afskedigelser er blot begyndelsen

Nordea har meldt ud, at man vil afskedige hver femte medarbejder.

Nordea har meldt ud, at man vil afskedige hver femte medarbejder. Det svarer til op mod 6.000 stillinger, og det virker som et vanvittigt højt tal, i betragtning af at både Nordea og de andre banker ”vælter sig” i milliardoverskud.

Men vi bør lægge forargelsen til side og acceptere, at der kommer flere af denne type afskedigelser i fremtiden. Nordea er blot den første, der tager den fulde konsekvens af digitaliseringens muligheder.

En lang række administrative funktioner kan i dag håndteres af robotter, der ud fra forprogrammerede algoritmer kan udføre mere komplekse opgaver end tidligere. Det er ikke blot automatisk udsendelse af mails mv., vi taler om, men også omfattende sager, som videnstunge medarbejdere i dag udfører for en høj løn.

Ingen er længere i sikkerhed for digitaliseringen og især inden for rekruttering, som jeg selv arbejder med, forudser jeg, at halvdelen af de job, som eksisterer i dag, er væk inden for fem år.

Ingen arbejdsgivere vil betale løntunge hr-specialister for at udføre opgaver, som en robot kan udføre til en brøkdel af prisen.

Mit opråb er derfor til de mange medarbejdere inden for hr, jura, finans mv.: Selvom du har travlt i dag, så tænk fremad, og spørg dig selv, om dit job kan erstattes af en robot inden for fem år. Hvis du er ærlig over for dig selv, er svaret et klart ja. Start derfor allerede i dag med at overveje din fremtidige rolle.

Jeg tror på, at der bliver behov for skarpe profiler, som kan skabe værdi og innovation med afsæt i data og iscenesætte virksomhederne i den nye, digitale virkelighed – der er muligheder, hvis man tør gribe dem.

Og kære Nordea: I må ranke ryggen og tage de mange forargede angreb med oprejst pande. I har truffet en hård, men nødvendig beslutning som en af de første. Den slags giver altid støj, men om fem år vil man se tilbage på det som en rigtig beslutning.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Søren Papes islamistiske knæfald

Lars Boje Mathiesen
Det vækker ganske enkelt afsky, når jeg oplever den konstante ansvarsfraskrivelse fra magthaverne i disse år.

Blog: Færre pladser i Europa-Parlamentet vil gøre EU bedre

Morten Løkkegaard
Briterne efterlader 73 tomme stole, når de forlader EU. Lad os benytte lejligheden til at skære Europa-Parlamentet til og desuden droppe drømmen om transnationale lister.

International debat & analyse Modis globale ambitioner

Peter Taksøe-Jensen, Danmarks ambassadør i Indien
Fortsætter den høje økonomiske vækst, vil Indien om få år overhale både Frankrig og Storbritannien. Dernæst Tyskland, Japan og USA. Verdensbanken skønner, at Indiens økonomi vil være verdens næststørste i 2050 – kun overgået af Kina.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her