Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Som forælder er man nødt til at stille krav og følge dem til dørs uanset hvad

Hvis vi ikke holder fast og tror på vores ret til at bestemme, giver vi op over for børnene.

Artiklens øverste billede
Dialog med børnene og den positive psykologi er Maria Baldus 100 pct. tilhænger af. Men vi skal vise børnene den rette vej, også selv om vejen er svær. Foto: Stine bidstrup

Tør du tvinge dit barn til god opførsel – for dit barns egen skyld, for skolens og til vores fremtidige samfunds gavn? Hvis du ikke er parat til det, bestemmer dit barn i sidste ende, hvad der er godt for ham eller hende.

Når du har argumenteret og forklaret og lokket med kærlighed og forståelse, og dit barn stadig ikke vil, er du nødt til at sætte handling bag dine ord og få din vilje, ellers får du ikke børn, der bærer dine værdier med sig.

20/10 skrev Joachim Nielsen om det autoritetsløse samfunds påvirkning på vores børn. Han kaldte børnene lidt provokerende for generation U (u for ulidelig). Og de er ulidelige, umulige, uopdragne, skide irriterende, diskuterende og ude af stand til at lære noget, de ikke lige har optur over.

Men hvad gør man så, når man er forælder til et barn i generation U? Man bestemmer og skaber retning. Man bestemmer og stoler på sin ret som forælder til at bestemme. Det handler i sidste ende om tvang, tvang til god opførsel. Altså om at bestemme.

Det er meget svært, når det kommer til stykket. Hvis vi ikke holder fast og tror på vores ret til at bestemme og er tro mod vores værdier og familiens regler, giver vi op over for børnene. Man får det udfald, man forventer, når det handler om læring. Når vores forforståelse af børnene er, at de ”ikke kan”, ”ikke vil”, ”det er for farligt for dem”, ”det er de ikke klar til”, eller ”det er synd for dem”, ”de er trætte”, så er det dét, vi får.

Vores opfattelse farver resultatet af børns præstationer, det hedder Rosenthal-effekten. Og det allermest skræmmende er, at når vi finder på undskyldninger på vores børns vegne for at dække over deres dårlige opførsel, har de altså ikke en chance for at opføre sig bedre.

De fleste forældre er virkelig gode til at bestemme og holde fast i det, de har bestemt, når deres børn er små, før skolealderen, før sproget, og før de for alvor bliver gode til at forhandle og til at diskutere.

Vi kender det alle sammen, det er morgen, vi skal nå på arbejde til et møde eller lignende, og det er tid til at køre i vuggestue. Det er vinter, og flyverdragten skal på. Emilie Elisabeth vil ikke have flyverdragt på og siger højt »nej«, når man har lokket og forklaret uden andet resultat end »nej«. Så tvinger man.

Flyverdragten skal på, vi skal af sted. Og det er okay. For når dragten er på, krammer og kysser vi Emilie Elisabeth, og alt er godt. Vi stod fast, vi kom af sted, og hun accepterede.

Men hvad gør man så, når man ikke kan bruge sin fysik, men kun sine ord, og når kys og kram ikke nødvendigvis virker lige så godt? Man sætter en grænse alligevel, en ægte grænse og står ved den. Og ja, det er svært, virkelig svært, og man kommer i tvivl, om det nu er i orden at bestemme. Men det er det, det er helt i orden.

Lad mig komme med et eksempel. I skal køre hjem til farmor, og Lasse vil ikke tage sikkerhedssele på. Hvad gør du? Du tvinger selvfølgelig. Hvordan? »Lasse, vi skal køre i bil, og du skal have sele på, så du ikke kommer til skade, hvis vi kører galt. Nu sidder jeg her og venter, til du har spændt dig fast.«

Og så venter man. Også selvom I har travlt, også selvom det er surt. Når Lasse så spænder den, siger du »godt gået«, og I kører af sted.

Skal man vente for evigt? Ja, det skal man, for det er sådan, man sætter en grænse uden at skælde ud, uden at give op, og hvor du viser din søn, at du mener, hvad du siger. Man bestemmer ved at stå fast, ved at vente og ved at forvente, at ens barn godt kan leve op til ens krav, ved at tro på, at kravet er i orden, og at det kan lade sig gøre at efterleve det.

Men hvad må man egentlig bestemme? Må man bestemme, at man bliver siddende ved middagsbordet, til alle er færdige? Og hvordan håndhæver man det? Må man bestemme, at den eneste aktivitet, man kan lave efter kl. 20, er læsning på eget værelse? Og hvordan håndhæver man det?

Må man bestemme, at i familien respekterer vi hinanden? Og hvordan sørger man for det? Må man bestemme, at der skal laves lektier på en koncentreret måde? Og hvordan lærer man sine børn det?

Tag en beslutning om, hvad familiens værdier er, hold fast, vis dit barn, at du er der, også selvom de synes, kravet er svært, hold fast og hold ud, tro på, at dit barn bliver stærkere af at følge dine værdier, tro på, at du ved bedst, tag magten.

Når man tager magten, kommunikerer man til børn, at de voksne har styr på det. Min særligt store bekymring er, at vi lærer vores børn et helt forkert fællesskab, hvor voksne ikke bestemmer, og hvor børnene skal skånes for alt det, der potentielt kan gøre ondt, være svært, eller hvor man skal kæmpe.

Voksne bliver i stedet for kærlige autoriteter til servicepersonale. Det er den forventning, børnene vil tage med sig til skolen og til samfundet. Ja, jeg ved godt, at halvdelen af børnene derude i Danmark er dygtige, ansvarsfulde, selvkørende og har fået en god opdragelse. Tak til deres forældre for at leve op til deres ansvar. Og gid I vil være frugtbare.

Ja, vi skal anerkende og se det gode i vores børn og løfte dem videre, vise dem, hvad næste skridt fremad er, og rose dem for deres gode fremgang med det, de laver.

Dialog og den positive psykologi er jeg 100 pct. tilhænger af.

Men vi skal vise dem vejen, også selv om vejen er svær. Som forælder er man nødt til at stille krav og være parat til at følge dem til dørs uanset hvad – og jo før børnene lærer det jo bedre.

En forælder bestemmer – indtil barnet er 18. Og heldigvis for det.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.