Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg har ondt af Prins Henrik

Det er synd for de kongelige, at de ingen rettigheder har. Lad os slippe dem fri.

Noget af det smukkeste ved Danmark er, at alle borgere har de samme rettigheder. Uanset hvor du er født, hvilken bil du ejer, og hvem du er i familie med, har du i kraft af dit medborgerskab krav på helt grundlæggende frihedsrettigheder, som ingen kan tage fra dig. Retten til at sige din mening, stemme til valg og vælge religion er ukrænkelig.

Eller det vil sige: næsten ukrænkelig. Der findes nemlig én familie i kongeriget, som ikke har del i de rettigheder, alle vi andre nyder godt af. Kongefamilien. Prins Henrik, Dronning Margrethe og de andre kongelige må ikke agere i henhold til de frihedsprincipper, som vores samfund bygger på, fordi de tilfældigvis er blevet født med adeligt blod i årene eller har giftet sig ind i de royale gemakker. Det er da uretfærdigt.

Lad os nedlægge kongehuset og slippe de kongelige fri. De fortjener at kunne benytte sig af alle de frihedsrettigheder, som vi andre nyder godt af hver dag.

For at understrege min pointe, er her et lille tankeeksperiment. Prins Henrik er blevet træt af den kongelige tilværelse. I starten syntes han, at de eksotiske rejser, interessante bekendtskaber og uovertrufne gastronomi-oplevelser var fantastiske, men gnisten er forsvundet, og han drømmer sig af og til væk fra kongefamiliens krævende bånd. Fx synes han, det kunne være sjovt at kaste sig ind i den offentlige debat og som led deri melde sig ind i Radikal Ungdom.

Hvor meget Prins Henrik end ønskede det, kunne det aldrig lade sig gøre. Han må nemlig ikke være medlem af en politisk organisation. Faktisk må han ikke sige noget, der bare har en snært af politisk indhold over sig, da de kongelige skal forholde sig politisk neutrale. Det bliver han mindet om, hver gang danskerne går til stemmeurnerne, hvor han heller ikke kan være med. Bliv hjemme på kongeslottet, blev der sagt.

Kongefamilien er frataget så mange frihedsrettigheder, at de end ikke kan vælge, hvilken gud de tror mest på. Det umuliggør Grundloven, da der her sort på hvidt står skrevet, at kongefamilien bekender sig til den evangelisk-lutherske kirke. Hvad nu, hvis de kongelige hellere vil være muslimer? Eller jøder? Så er det bare surt show.

Kongefamilien er på mange måder enormt privilegeret. Men på deres rettigheder er de fuldstændig nøgne. Som den eneste familie i hele landet, har de stort set ingen frihedsrettigheder. Det skal vi da ikke acceptere.

En løsning kunne selvfølgelig være at lade kongefamilien ytre sig politisk, vælge egen religion og stemme, når der skal være folketingsvalg. Men det er nok alligevel de færreste, der drømmer om en ikke-valgt monark, som kan bruge sin kongelige platform til at skrive læserbreve i Jyllands-Posten og på anden vis deltage i den offentlige debat. Det ville i hvert fald for alvor sætte kongehusets legitimitet under kritisk skæppe.

En anden – og i mine øjne bedre – løsning er, at vi nedlægger kongehuset. Så kan kongefamilien indgå som helt almindelige medlemmer af den danske borgerstand med alle de rettigheder, der følger med. Samtidig kommer vi af med en stærkt udemokratisk institution, som hylder stamtavle og nedarvede privilegier – ting der strider imod den lighed, vi normalt bryster os af at være verdensmester i.

Retten til at kunne tale frit, stemme ved valg og vælge sin egen religion, er helt fundamentale principper, som alle danskere nyder godt af – bortset fra en enkelt familie, kongefamilien. Det er der da noget forrykt i. Jeg synes, vi skal nedlægge kongehuset, sætte kongefamilien fri og give dem de rettigheder, som alle os andre glædeligt benytter os af hver evig eneste dag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.01.18, 21:32
Sverige er på vej til et nyt stadie. Læs mere
Af Angela Brink
19.01.18, 20:27
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.18, 19:01
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.01.18, 14:25
Selvom sygeplejerskerne i årevis er blevet omrokeret, har en statsminister aldrig stået halvnervøst frem og meddelt dem og hele offentligheden om det. Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
19.01.18, 10:09
Det er næppe en forudsætning for at løse rollen som økonomisk vagthund, at man er tilstede inde i Finansministeriet (eller at man kan gå dertil fra den nuværende adresse lige ved Amalienborg). Læs mere
Af Naser Khader
19.01.18, 08:09
Mainstream medierne kan simpelthen ikke komme sig over, at Trump blev valgt, og de er fast besluttede på, at han skal ned med nakken. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her