*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Muslimske tørklæder er jo ikke problemet

Lad os droppe klapjagten på landets muslimer og snakke løsninger i stedet.

Dansk Folkepartis hetz mod danske muslimer gik ind i en ny fase, da partiet tidligere på ugen proklamerede, at man inden længe vil fremsætte et lovforslag om at forbyde religiøs hovedbeklædning i den offentlige sektor.

Som Martin Henriksen pænt forklarede om partiets nye columbusæg, har man været så smart at lade forbuddet omfatte symboler og hovedbeklædninger fra alle religioner og ikke bare islam. Så slipper man for ubekvemme spørgsmål til internationale konventioner og religionsfrihed, hvilket vi kan forstå, at Dansk Folkeparti ikke er så interesserede i. For målet med udmeldingen, som Martin Henriksen sidenhen har slået fast, er jo altså ”først og fremmest at ramme muslimske tørklæder”. Jamen fint, lad os koncentrere debatten om dem så. Præcis som vi plejer…

Det irriterende ved Dansk Folkepartis evindelige symbolpolitik er, at vi aldrig får taget hul på den helt legitime diskussion, der (formentlig) ligger bag alle højrefløjens islamkritiske varmluftsballoner, nemlig hvordan vi bliver endnu bedre til at integrere udlændinge i det danske samfund.

Ikke-vestlige efterkommere er markant dårligere til dansk og matematik end deres etnisk danske klassekammerater – hvordan ændrer vi det? Tre ud af fire fremstillede i dommervagten i København er udlændinge – hvordan løser vi det? Ikke-vestlige indvandrere udgør 22 % af alle landets kontanthjælpsmodtagere – hvordan nedbringer vi det tal?

I stedet for sammen at finde ud af, hvordan vi kan integrere folk bedst muligt, når de kommer hertil, stirrer vi os blinde på, hvor mange frikadeller der serveres i landets børnehaver, og om offentligt ansatte har tørklæde på eller ej. Det irriterer mig ærlig talt.

Selv hvis det lykkes Martin Henriksen og co. at forbyde landets muslimer at gå med tørklæde, ville man ikke stoppe Mission ”gør-livet-surt-for-muslimerne” og fokusere på noget mere konstruktivt. Tværtimod næsten. Så kunne man i to dage fejre, at nu havde Dansk Folkeparti endelig (!) sikret danskheden mod de faretruende udenlandske ånder, indtil man på tredjedagen fandt en ny ting at genere muslimer med.

Budskabet om at være hardcore over for udlændinge er vigtigere end rent faktisk at finde på initiativer, der gør os bedre i stand til at tage imod de udlændinge, der kommer til landet. Det er et paradoks, jeg aldrig kommer til at forstå.

For at dreje debatten hen på noget, der virkelig ville gøre en forskel, synes jeg, at modersmålsundervisning skal tilbage i folkeskolen. Først og fremmest fordi det forbedrer de tosprogede elevers dansk-kundskaber at blive bedre kendt med deres modersmål, men også fordi sprog giver muligheder. Verden er global, og det vil på sigt være et kæmpe aktiv for en lille og åben økonomi som Danmark, hvis borgerne mestrer mange forskellige sprog.

Et andet tiltag, der ligeså kan give integrationen et løft, er at kompetencescreene asylansøgere ved ankomst og lade dem arbejde uden for asylcentrene fra dag 1. Mange flygtninge er traumatiserede, når de kommer hertil; andre har ringe uddannelsesmeritter. Derfor er det langt fra alle, der vupti kan træde ind på det danske arbejdsmarked. Men vi kan da lige så godt få så meget ud af alle asylansøgere, som overhovedet muligt, mens de får deres ansøgning behandlet.

Det vil gavne landets virksomheder, som kan få fat i den arbejdskraft, de søger, men også flygtningene selv, fordi de kommer hurtigere ind under huden på det danske samfund. Man bliver bare mere integreret af at arbejde hos en dansk virksomhed end ved at sidde og glo ind i en hvid væg på asylcentret.

I det hele taget hilser jeg ethvert forslag velkomment, der kan forbedre vores evne til at integrere udlændinge. Den diskussion er meget mere brugbar end den symbolpolitiske hetz mod muslimer, der fylder i øjeblikket. Hvor ville jeg ønske, Dansk Folkeparti så det på samme måde.

Mindre ligegyldig tørklædesnak og flere løsninger, tak.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for selv at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her