Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Stop al offentlig overvågning

Jeg vil ikke bo i et overvågningssamfund. Lad os rulle al overvågning tilbage.

Profetien i George Orwells 1984-roman er blevet til virkelighed: Danmark er et overvågningssamfund, hvor man som borger aldrig kan helt være sikker på, om staten kigger én over skulderen. Det er en katastrofe. Vi lever i et liberalt demokrati, hvor alle – uanset hvad – har en række helt basale frihedsrettigheder, som fx retten til frihed og privatliv. De rettigheder er kraftigt udfordret af den massive overvågning, vi danskere hver dag bliver udsat for.

Og der går vitterligt ikke en eneste dag, uden at danskerne bliver nøje overvåget. Det sørger ikke mindre end 500.000 statslige kameraer for, som er strategisk ophængt i hele landet, så politi og efterretningstjeneste kan holde øje med, om nogen opfører sig mistænksomt. Det kan du så tænke over, næste gang du går ned af det lokale strøg for at købe is eller tager toget hjem fra arbejde. Big Brother is watching you.

Ikke en gang vores britiske naboer har lige så mange kameraer i det offentlige rum pr. indbygger, som os. Det kan synes underligt, nu hvor alle normalt taler om England som det rene overvågningshelvede på jord, men sandt er det. Måske man fremover kommer til at omtale danskerne – ikke briterne – som jordens mest overvågede folk?

Det ser i al fald kun ud til at blive værre. Tusindvis af nye kameraer opsættes hvert år på landets gadehjørner, og ikke engang på vores egen computer kan vi føle os trygge længere. Særligt ikke hvis regeringens hede ønske om at indføre sessionslogning – masseovervågning af danskernes adfærd på internettet – bliver ført ud i livet. Det vil for alvor begrænse vores frihed til at være til, uden at staten skal se med.

Det er et værdimæssigt nederlag af dimensioner, at politikerne har tilladt den form for systematisk masseovervågning af danskerne, som vi er vidne til i dag. Jeg forstår så udmærket intentionen bag Cirkus Overvågning, nemlig at beskytte danskernes frihed over for de frihedsdræbende terrorister, der spøger derude. Men hvad er det for en frihed, politikerne vil beskytte, hvis de anvendte midler er så begrænsende, at friheden går fløjten alligevel? Der er ikke meget frihed og privatliv over 500.000 kameraer og massiv logning af alle danskernes Facebook-samtaler.

Hvis det så faktisk virkede at masseovervåge sig til tryghed og sikkerhed, kunne vi diskutere, om vores hverdags-frihed var et passende offer. Jeg mener, hvis det virkelig kunne sikre os imod terrorangreb, var det da en diskussion værd. Men det kan masseovervågning ikke. Faktisk er det ganske ineffektivt i henhold til at forebygge terror og i det hele taget give politiet nogle oplysninger, de kan bruge til noget.

Sådan lød den klare konklusion, da man i midten af 00’erne evaluerede de mange nye masseovervågnings-initiativer, George Bush satte i søen efter det forfærdelige terrorangreb på USA d. 11. september 2001. Fra 2001-2004 var det kun 1 % af de mange millioner informationer, som den amerikanske efterretningstjeneste ekstraordinært fik fat i gennem de nye overvågningsmekanismer, de reelt kunne bruge i deres indsats mod terror. Fra 2004-2006 var det 0 %.

Samme konklusion måtte NSA drage 10 år senere, da et stort telefonaflytnings-program ikke hjalp nævneværdigt til at forebygge nye terrorangreb. Det var simpelthen ikke anstrengelserne værd, hvorfor programmet hurtigt blev lukket igen.

Hvorfor fortsætter den danske regering med blindt at tro på, at masseovervågning kan være løsningen på vores problemer, når forskningen på området ret entydigt siger det modsatte?

Hvis staten endelig skal overvåge sine egne borgere, skal det være af bestemte personer af en bestemt årsag. Så viser erfaringerne, at det faktisk kan indbringe information, der kan hjælpe politiet med at fange banditter og forebygge terrorangreb. Rent intuitivt giver det da også mere mening, at folk man mistænker for ikke at have rent mel i posen er mere værd at holde øje med end alle os, der bare skal ned i Netto efter en liter mælk.

Modsat er det en kortslutning af de helt store, når påstanden ”overvågning er fint, når man ikke har noget at skjule” dukker op i overvågningsdebatten. Gu’ er det da ej fint. Jeg installerer jo heller ikke et overvågningskamera på dit badeværelse, selvom du ikke har noget at skjule.

Vi er nødt til at sige stop. Jeg vil ikke leve i et overvågningssamfund, hvor jeg ikke kan gå i det offentlige rum uden at blive holdt øje med. Lad os rulle al offentlig overvågning tilbage – og give danskerne retten til frihed og privatliv tilbage.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
17.01.18, 08:21
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.01.18, 11:28
Kære skoler, gymnasier, kirker og andre som besøger, samarbejder med eller som promoverer det iranske præstestyres moske, I skal vide at over tyve unge mennesker for nyligt har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.18, 20:50
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme? Læs mere
Af Mikael Jalving
13.01.18, 18:53
Da Berlinmuren væltede og Sovjetunionen sank i grus, blev den revolutionære venstrefløj frisat snarere end besejret. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her