*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg er træt af Skat

Skat er kropumuligt at forstå. Hvorfor skal det egentlig være sådan?

Dagen hvor danskerne får deres årsopgørelse retur fra Skathar udviklet sig til en mærkedag på linje med juleaften. Vi sætter kryds i kalenderen, går spændt i venteposition og går i flæsket på den mystiske pakke under træet med sitrende fingre, når dagen endelig oprinder. Men hvor juleaften er en letforståelig lykkebringer, er Skats årsopgørelses-show et katastrofalt lotteri, som ingen rigtigt kan gennemskue.

Vi har bygget et skattesystem op, der er så kompliceret, at selv de mest belæste universitetsnørder ikke fatter en brik. But why? Det er dybt tåbeligt, at kun et absolut fåtal af de danske skatteydere rent faktisk er med på, hvorfor de betaler den skat, de gør. Der er brug for et simplere system, som folk kan forstå. Ellers risikerer tilliden til skattevæsenet at blive endnu mindre, end den er i forvejen.

Jeg er selv et præmieeksempel på en dansker, som forstår umådelig lidt af min årsopgørelse. Jeg logger ind på Skats hjemmeside, konstaterer om jeg skal betale eller modtage penge, og logger ud igen. Nogle år går det godt; andre år går det knap så godt. Jeg stiller ingen spørgsmålstegn, for hvad skulle jeg spørge om? Det hele er så uoverskueligt, at man jo på det nærmeste skal arbejde i Skatteministeriet for at være med.

Vi gør os selv en kæmpe bjørnetjeneste ved at overkomplicere en så central samfundsinstans som skattevæsenet. Alle betaler skat – så alle har i et eller andet omfang berøringsflade med systemet. Når gennemsigtigheden er lille og kompleksiteten stor, hægter man danskerne af og øger risikoen for utilfredshed og tillidskriser. Hvis alle kunne opgøre deres skat på en serviet, ville forståelsen og tilliden være anderledes høj – så ikke bare for danskerne, men også Skat selv, ville det være at foretrække. 

Nutidens skattecirkus er et resultat af årtiers skattepolitiske lappeløsninger og småjusteringer. Vi har bygget lag på lag i en så konstant strøm, at vi står tilbage med et spindelvæv af skatteregler og –finurligheder, der gør det komplet umuligt at forstå. Hovedrengøringen er udeblevet, og det kan så sandelig mærkes.  

Der er brug for oprydning. Lad os ændre skattesystemet, så alle kan forstå, hvad der er op og ned. Ud over at sparre danskerne for den årlige spændingsaften, der opstår når Skat kaster årsopgørelserne ud til folket, kunne det genskabe noget af den tillid, der er gået tabt i kølvandet på alle de kedelige overskrifter, skattevæsenet har trukket de seneste år.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her