*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dannebrog er sgu også mit flag

Jeg er træt af, at DF har fået ene-ejerskab over det danske flag. Det er da lige så meget mit, som det er Pia Kjærsgaards.

”Sådan! Fra oktober kommer Dannebrog til at hænge permanent i folketingssalen! Godt arbejde, Pia Kjærsgaard!”

Ordene er Dansk Folkepartis og stammer fra deres Facebook-side, efter at Folketingets ledelse tidligere på ugen besluttede, at Folketingssalen fremover fast skal prydes af en kæmpemæssig udgave af det danske flag.

Internetkrigerne var ikke sene til at erklære Dannebrogs-beslutningen for en DF-sejr af de helt store. Endelig fik Pia Kjærsgaard banket De Radigale på plads, som sikkert hellere ville have det syriske flag hængende inde i Folketinget.

Men hallo. Hvordan kan det nogensinde være en stor solosejr for Dansk Folkeparti og Pia Kjærsgaard, at det danske flag nu bliver hængt op i Folketinget? Dannebrog er ikke Dansk Folkepartis – det er vores alle sammens. Uanset politisk ståsted er det da mægtigt, at landets flag nu kommer til at hænge i landets parlament.

Jeg forstår ganske udmærket, hvor internetkrigerne får det fra. Dansk Folkeparti har været helt eminente til i de sidste årtier at omfavne det danske flag og gøre det til deres. Derfor er Dannebrog for mange blevet et symbol på Dansk Folkeparti og deres politiske projekt om et Danmark for danskerne.

Det er det i hvert fald i mit eget hoved. Når jeg ser en Facebook-bruger med Dannebrog som profilbillede, antager jeg straks, at vedkommende er til Søren Espersen, flæskesteg og stramme asylregler. Vores flag er – om ikke andet så i hvert fald mentalt – blevet DF-eje.

Og nej, hvor er det en skam. For i virkeligheden er Dannebrog jo fælleseje. Det er lige så meget mit flag, som det er Pia Kjærsgaards. Vi er lige danske.

Der er brug for nye boller på flagsuppen. Men i stedet for at pege fingre ad DF-holdets uantastelige passion for de rød-hvide faner og tage afstand, skal vi tage flaget tilbage. Dannebrog symboliserer hverken partifarve, politisk projekt eller Pia Kjærsgaard. Dannebrog symboliserer fællesskab og sammenhold for alle dem, der har lyst til at være danske. Det budskab kan ikke spredes nok.

Hvis ikke vi andre kommer på banen – og viser folk, at landets fane er andet og mere end den svært middelalderlige opfattelse af danskhed, som Dansk Folkeparti gerne vil koble flaget sammen med – bliver Dannebrog efterladt i hænderne på Pia Kjærsgaard til fri afbenyttelse og symbolik.

Og her taler jeg ikke om at komme på banen på Enhedsliste-måden. Det kandiderede til at være årets politiske selvmål, da Christian Juhl sidste år stejlede vildt og voldsomt over Pia Kjærsgaards forsøg på dengang at ophænge et massivt Dannebrog i Folketingssalen.

For hvad betyder det? Venstrefløjen kommer i opposition til det danske flag og lægger op til hård smash hos Dansk Folkeparti, der med bind for øjnene kan hamre danskhedsbolden i mål. Hvis du kan lide det danske flag, så er Pia Kjærsgaard din beskytter, og vupti – Dansk Folkeparti fik et endnu større tag om Dannebrog, end de havde i forvejen.

I stedet skal vi elske Dannebrog. Vi skal tage det til os, ligesom Dansk Folkeparti har gjort det. Vise danskerne, at man ikke behøver være hardcore nationalkonservativ for at kippe med vores flotte flag.

Én ting er stensikkert; hvis vi lader Dansk Folkeparti køre med flag-bolden, får vi aldrig vristet det fri af Pia Kjærsgaards dybt strategiske jerngreb. Det ville være en skam. For Dannebrog er ikke Dansk Folkepartis flag. Det er vores alle sammens flag. Lad os tage det tilbage.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her