*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danmark kan sagtens tage flere flygtninge

Syrien står i flammer, og millioner har brug for hjælp. Danmark burde tage hovedet ud af busken og leve op til vores ansvar som rig nation. Vi kan sagtens hjælpe flere.

Krigen i Syrien har drevet millioner på flugt. Bomberne falder tungt, og civilbefolkningen bliver tvunget til at tage benene på nakken – og forlade familie, arbejde og hjemland.

Danmark har som et af verdens rigeste lande et ansvar for at hjælpe til. Vi kan ikke bare lukke os inde bag en grænsebom og tro, at problemerne forsvinder af sig selv. Vi skal løfte blikket, kigge ud over egen næsetip og hjælpe så mange flygtninge, som vi kan.  

Først og fremmest ved at tage imod flere flygtninge herhjemme. Det er hjerteløst at skrue antallet af kvoteflygtninge ned på 0 i en tid, hvor bomber og landminer får de civile i Syrien og Irak til at flygte fra hus og hjem i massevis.

Det er i krisetider som nu, at rige lande som Danmark skal vise sit værd og lyse på resten af verden med vores økonomiske og menneskelige overskud. Som velpolstret nation er det vores pligt at række hånden ud til de mange flygtninge, der i denne ekstraordinære humanitære krise har brug for hjælp. Til en start ved fx at genoptage de 500 årlige FN-kvoteflygtninge, vi siden år 1978 har taget imod.

Samtidig skal vi skrue op for den danske hjælp til nærområderne. Presset på lande som Libanon og Jordan, der huser flere millioner af syriske flygtninge, er ufatteligt. Når så mange ulykkelige skæbner samles på et så lille område, stiger trykket på medicin, skoler, infrastruktur, rent vand og tøj stiger med lynets hast. Desværre følger bistanden ikke med.

Det er mig i den kontekst en gåde, at regeringen sidste år indførte massive besparelser på udviklingsbistanden. Er det virkelig liberal/borgerlig politik, at grænsebom, ny politiskole og billigere benzinbiler er vigtigere end nødhjælp til verdens fattigste?

Danmarks tilgang til flygtningekrisen har på mange måder været strudseagtig. Så snart verden bliver farlig – og har brug for en ekstra hånd fra rige lande som netop Danmark – stikker vi hovedet i busken og bilder os selv ind, at stormen nok skal løbe over af sig selv.

Tænk hvis alle gjorde som os. Så havde samtlige af FN’s kvoteflygtninge fået lov at rådne op i de tætpakkede asyllejre rundt omkring i verden, samtidig med at nødhjælpen ville få en ordentlig omgang med spare-saven. Det ville være en global ansvarsfralæggelse uden sidestykke.

Det er klart, at alle verdens flygtninge ikke kan bo i Danmark. Men mon ikke vi kan tage imod lidt flere, end vi gør i dag? Vi modtog kun 6.000 asylansøgere sidste år og er skøjtet ned som det land i EU, der tager 13. flest pr. indbygger. Det kan vi gøre bedre. Hvis ingen går forrest, bliver nærområderne belastet endnu hårdere – og det er på ingen måde holdbart.

For ligesom alle verdens flygtninge ikke kan bo i Danmark, kan alle verdens flygtninge ikke bo i nærområderne. Jeg har med egne øjne set, hvad presset fra flere hundrede tusinder af desperate flygtninge gør ved et lille land som Jordan. Det går ikke.

Vi er nødt til at tage vores del af ansvaret og udover mere nødhjælp til nærområderne tage imod flere flygtninge herhjemme. Danmark kan sagtens.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de sidste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem Regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her