*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jordan har en flygtningekrise – det har Danmark ikke

I Danmark brokker vi os over en flygtningekrise, vi ikke ser skyggen af. I Jordan bor der 1,5 mio. syriske flygtninge uden adgang til skole og rent vand. Vi burde hjælpe mere.

Når vi skal være ærlige, er der ingen flygtningekrise i Danmark. Højrefløjens insisterende opråb om ustoppelig masseindvandring er helt ude af trit med virkeligheden, for nej, der strømmer ikke en syndflod af asylansøgere ind over landets grænser. Kun 6.000 mennesker søgte dansk asyl i 2016. Det er ikke en krise.

Slet ikke når man kigger mod de famøse nærområder og ser, hvilke asyltal de kæmper med. Libanon huser alt i alt 1,5. Tyrkiet 3. Jordan 1,5. Millioner vel at mærke. Det er ubegribeligt mange. Her er det på sin plads at tage ordet krise i sin mund. Bistanden er ved at slippe op, skolerne fyldt til randen, og infrastrukturen kollapset.

Men der er ingen grund til krisestemning og dommedagsretorik herhjemme. Vi burde pakke vores brok sammen og i stedet give en håndsrækning til dem, der virkelig har problemer: Nærområderne. Danmark kan sagtens tage flere flygtninge. 

Jeg var dernede for bare en måned siden. I nærområderne – Jordan nærmere bestemt. Det var ubeskrivelig trist at stå i orkanens øje og opleve, hvordan flygtningekrisen har forvandlet Jordan fra en forholdsvis stabil nation til et humanitært kaos uden sidestykke.

De menneskelige tragedier ses overalt. Arbejdsløsheden er galoperende og økonomien gået i stå. Asyllejrene fuldstændig overproppede og personalet begrænset. Sundhedssektoren tømt for medicin og nødhjælpen utilstrækkelig.

Flygtningekrisen har ramt alle samfundets afkroge med 180 km/t – og det er egentlig ikke så overraskende. Forestil dig at klemme 1,5 millioner syriske flygtninge sammen i et temmelig lille land med en økonomi, der er 8 gange mindre end Danmarks. Resultatet er deprimerende. Rigtig deprimerende.

Turens mest hårrejsende oplevelse var uden tvivl mit besøg hos Fatimah, flygtning fra den syriske katastrofeby Homs og nu bosiddende i det tarveligste skur, jeg nogensinde har set, placeret i udkanten af Amman. Det syriske regime tog Fatimahs mand og to sønner, da de belejrede byen i 2011. Det lykkedes hende at flygte til Jordan med hendes 8-årige datter, men selvom de er heldige at have livet i behold, lever de langt fra i sus og dus.

De er begge så traumatiserede af deres møde med Assads bomberegn, at de ikke magter meget andet end at sidde i deres skurvogn og bare sidde. De ved ikke, hvad det syriske regime har gjort ved resten af familien, og Fatimah må ikke – selv hvis hun bliver i fysisk og psykisk stand til det – arbejde, eftersom det er blevet forbudt af hensyn til de etniske jordaneres chance på arbejdsmarkedet.

Da jeg spørger Fatimah, hvad hendes største ønske er, svarer hun, at hun mest af alt drømmer om at vende tilbage til Syrien med hendes familie. Det er jo hendes hjem.

Som så mange andre er Fathima fanget mellem syrisk undergang på den ene side og europæisk modvilje på den anden. Vi laver den ene stramning efter den anden, fordi vi ifølge Støjberg og andre højrefløjs-darlings ikke har plads til flere mennesker bag den danske grænsebom. 

Taberne af den danske ikke-mentalitet på asylområdet er de mange millioner af flygtninge, som lever under jammerlige vilkår i nærområderne. Vi kan ikke huse alle verdens flygtninge – men vi kan hjælpe mere, end vi gør i dag. Som et første skridt på vejen kunne vi fx genoptage de 500 FN-kvoteflygtninge om året, vi gennem de sidste 40 år har givet en håndsrækning.

Hvis der er noget, min rejse til Jordan har fået mig til at indse, så er det, at Danmark ikke har en flygtningekrise. Vi modtog 6.000 asylansøgere sidste år – det klarer vi vist lige. I Jordan og resten af nærområdelandene er situationen anderledes kritisk. De er på knæ.

Lad os gemme brokken væk, finde arbejdshandskerne frem og tage et lidt større ansvar for den massive flygtningekrise, der fortsætter for fulde gardiner uden for den danske landegrænse.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her