*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grænsekontrol er spild af penge

Tillykke. I dag har vi spildt danske skattekroner på en ligegyldig grænsekontrol i præcist 1 år. Mon ikke det er på tide at rive den ned?

Julen varer længe, koster mange penge. Det samme gælder den danske grænsekontrol.

For ikke nok med, at den ”midlertidige” grænsekontrol i dag har 1-års fødselsdag og ser ud til at blive en langvarig affære.

Grænsekontrollen koster også det hvide ud af øjnene. 210 millioner kroner siden indførelsen d. 4. januar 2016 for at være helt specifik – svarende til 500.000 kr. hver evig eneste dag. Av, min arm. Det skriger til himlen.

Særligt fordi kun en promille af alle 2,8 mio. kontrollerede grænserejsende er blevet nægtet indrejse til Danmark. Resten er glædeligt blevet budt velkommen til Fort Danmark.

De danske skatteydere har med andre ord betalt 70.000 kr., hver gang politiet har bedt 1 person om at vende snuden væk fra den danske grænse og rejse et andet sted hen.

Er det virkelig det værd? Næppe. Jeg tror, pengene kan bruges bedre. Lad os rive grænsekontrollen ned og flytte indsatsen for bekæmpelse af menneskesmugling og grænseoverskridende kriminalitet derhen, hvor den hører til: EU.

Kun i et tæt samarbejde med landene omkring os, kan vi sætte kraftfuldt ind mod internationale slyngler. De lader sig ikke stoppe af stikkeprøvekontrol på udvalgte danske grænsestrækninger.

Det ville i virkeligheden være højst mystisk, hvis de gjorde. Har man et brændende ønske om at krydse den dansk-tyske grænse, kan man snildt komme til det. Det kræver blot, at man i stedet for at svinge automobilen op på den største og bedste motorvej, der ved Padborg gør tysk grund til dansk, passerer grænsen fra en mindre sydjysk landevej, som ikke er bevogtet. Dem er der mange af, skulle jeg hilse af sige.

Var det så et halvt argument for at gøre grænsekontrollen endnu mere omfattende, så ikke en eneste lille grænseoverskridende sti på den 70 km lange grænsetrækning står ubevogtet? Nej. Vi kan så afgjort bruge politiets ressourcer bedre.

For alt imens landegrænsen har politiets fulde opmærksomhed, bliver vigtige områder bortprioriteret, herunder bekæmpelse af narkorelateret kriminalitet, tilstedeværelse i nattelivet og opklaring af indbrud.

Ikke at det kan være anderledes. Når politikerne beder politiet bruge hundredevis af årsværk på at bevogte grænsen, er der mindre tid til de egentlige kerneopgaver. Men politikernes prioritering af politiets kræfter tager ikke desto mindre begrebet håbløshed til helt nye højder.

Jeg håber, Folketinget vil bruge grænsekontrollens 1-års fødselsdag til at genoverveje, om det virkelig er så smart en idé. Jeg synes det ikke. Når alt kommer til alt, er grænsekontrollen spild af tid, penge og ressourcer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her