*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Uddannelsesloftet er verdens dårligste idé

Tyg lige på ordet… Et loft over uddannelse? Hvorfor? Uddannelse skal værdsættes – ikke begrænses. Vi kan ikke blive dygtige nok!

I dag 2. behandles forslaget om at indføre et loft over uddannelser i Folketingssalen. Uddannelsesloftet er en katastrofe, der vil knuse drømme og lægge unødvendige bånd på det frie uddannelsesvalg. Jeg havde så afgjort stemt imod, hvis jeg sad i Folketinget.

Det sker her i livet, at man vælger forkert. Man kan ende i en jobbranche, der ikke viste sig at være det, man håbede. Man kan komme hjem fra januarudsalg med et par sko i den forkerte størrelse. Man kan vælge den dårlige film en søndag aften hjemme på sofaen.Man kan efter præcis samme opskrift vælge en forkert uddannelse. For nogle er uddannelsesvalget et helt naturligt kald, mens vejen for andre ikke er helt så ligefrem.Det smukke ved at vælge forkert er, at man kan omgøre sit valg. Man kan skifte job. Man kan bytte sine sko. Man kan skifte tv-kanal.

Det princip vil fremover ikke længere gælde på uddannelsesområdet. Med regeringens, Dansk Folkepartis og Socialdemokraternes nye uddannelsesloft, vil det nemlig ikke længere være muligt at tage en uddannelse på samme eller lavere niveau, som den man har i forvejen. Det er helt håbløst.

Hvorfor må pædagogen fx ikke længere uddanne sig til skolelærer? Hvorfor skal sygeplejersken forhindres i at blive læge? Hvorfor må ingeniøren ikke skifte kurs og blive biolog?

Uddannelsesloftet frarøver den næste generation muligheden for at fortryde deres valg eller ganske enkelt skifte mening. Det er mig ganske uforståeligt, at en liberalt ledet regering på den måde aktivt begrænser friheden til at vælge den uddannelse, der giver mest mening for den enkelte.

Forsvarerne vil selvfølgelig hævde, at uddannelsesloftet er nødvendigt, fordi det frigiver de 300 mio. kr., der mangler for at lukke et hul i dagpengesystemet. Det har de måske en pointe i.

Alligevel kan jeg ikke lade vær at tænke, at der da i et statsbudget på godt 1.000 mia. kr. må kunne findes 300 mio. et andet sted. Vi kunne fx sløjfe den svært omkostningstunge grænsekontrol, der alligevel mest er til for syns skyld. Uddannelse er ikke et område, vi har råd til at spare på, hvis vi også om 50 år skal være et vækstende og velstående land.

For Danmark skal leve af dygtige og uddannede mennesker i fremtiden. Hvis flere har lyst til at udvikle sig gennem uddannelse, gør det os kun rigere, bedre og mere sammenhængende som nation. 

Og når alt kommer til alt, har vi ikke en kinamands chance for at vide, om de job, vi uddanner os til i dag, er de samme job, som vi skal bruge om 20 år. Måske kombinationen af netop sygeplejerske og læge vil være guld værd i fremtiden?

Vi skal ikke lægge bånd på mennesker; vi skal give dem mulighed for at vælge deres vej i livet. Jeg håber ikke, uddannelsesloftet bliver til virkelighed. Det er verdens dårligste idé.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for selv at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her