*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hallo – vi har jo brug for udlændinge

Danmark mangler uddannet arbejdskraft for fulde gardiner. Derfor har vi brug for investeringer i uddannelse – og flere udlændinge.

Fremtidsudsigterne for det danske arbejdsmarked er ikke opløftende: Virksomhederne får brug for flere hænder, og antallet af etniske danskere på arbejdsmarkedet skrumper.

Med mindre politikerne hiver en gigantisk kanin op af hatten, vil Danmark i 2025 mangle hele 70.000 håndværkere og andre faglærte, 40.000 sygeplejersker, fysioterapeuter og andre med en mellemlang uddannelse samt 6.000 læger.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft er en tikkende bombe under dansk vækst, eksport og beskæftigelse, der kræver handling – og det med det vuns. Jeg foreslår rekruttering af dygtige udlændinge og massive investeringer i uddannelse.

Alternativt kan vi bede danskerne producere nogle flere børn. Det kan om 20 år give de ekstra håndværkere, diplomingeniører og læger, vi har brug for, såfremt den nye ”generation arbejd-arbejd” vælger de rette uddannelser.

1000-kronersspørgsmålet i denne sammenhæng er, hvordan politikerne får hr. og fru hakkebøf til at blive mere aktive under dynerne, og om Folketinget overhovedet skal stikke næsen så aktivt ind i danskernes soveværelser.

En mindre dyneløftende løsning er at tiltrække veluddannet arbejdskraft udefra. Verden er stor, og der findes et hav af dygtige hænder derude. Hvis vi bliver bedre til at tiltrække kompetente udlændinge, kan vi med stor træfsikkerhed aflyse flaskehalsen på det danske arbejdsmarked og sikre, at landets virksomheder også om 50 år har de rette medarbejdere.

Skal det lykkes, kræver det først og fremmest, at vi fører en mere imødekommende udlændingepolitik og –retorik. Det går ikke, at vi giver udlændinge en følelse af, at de egentlig ikke er velkomne her, når vi har uendeligt meget brug for deres arbejdskraft.

Vi skal derudover sætte alle sejl ind på at skabe et mere internationalt orienteret arbejdsmarked. I dag har arbejdere udefra svært ved at komme til Danmark på grund af overflødigt bureaukrati og besværlige ansøgningsprocedurer. Det skal vi lave om på. Fx ved at give borgere uden for EU et 3-måneders jobsøgningsvisum, hvor de (uden at få del i sociale ydelser) kan prøve lykken på det danske arbejdsmarked. Man kunne også automatisk tilbyde ikke-EU borgere en 2-årig arbejds- og opholdstilladelse, hvis de bliver tilbudt job i Danmark.

Det er klart, at tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft ikke skal stå alene. Som nævnt ovenfor er der knaldhamrende god ræson i også at pumpe flere penge ind i uddannelsessystemet og fx give erhvervsskolerne et løft og investere i efteruddannelse. Både så fremtidens generation kan blive dygtigere, men også så de danskere, der i dag står uden for arbejdsmarkedet, kan komme ind i jobverdenens varme stue.

Men om vi så brugte hele statsbudgettet på uddannelse, ville det ikke kunne stå alene. Der er nemlig ikke etniske danskere nok til at mætte virksomhedernes fremtidige behov for arbejdskraft – selv ikke med en beskæftigelsesfrekvens i nærheden af 100.

Derfor kan vi ikke komme uden om, at Danmark har brug for udlændinge. I hvert fald hvis vi også fremover skal være et rigt og velstående land i fremgang.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her