*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Black Friday skal stoppe sig selv

Vestens forbrugermani har fået en helligdag: Black Friday. Håbløst i en tid, hvor verden har brug for genbrug – og ikke overforbrug.

Jeg elsker tilbud. Få ting kan få smilehullerne frem på mine kinder, som når jeg får tiltusket mig Føtex’ tilbudsavis, suser derned på mit rustvrag af en cykel og køber det hele for det halve på én og samme dag.

Derfor forstår jeg udmærket den sitrende stemning, der hvert år går igennem de danske forbrugere, når den såkaldte Black Friday melder sin ankomst. Priserne rasler ned, dankortet findes frem, og forbruget eksploderer i en kollektiv tilbudsmani, der varer lige fra morgen til aften.

Alligevel er der grund til bekymring. Black Friday er en forbrugsfest langt ud over rimelighedens grænser. Sidste år den største handelsdag nogensinde i Danmarks alligevel forholdsvis omfangsrige historie.

Har vi virkelig brug for en mærkedag, der så tydeligt indkapsler den forbrugermani, der som et tykt lag sne er ved at sænke sig over den vestlige civilisation?

Vi lever i en tid, hvor skove, åer og vandløb er under pres. Hvor den globale opvarmning tordner derudaf. Hvor knapheden på visse ressourcer er blevet en realitet.

Det lægger pres på verdens forbrugere til at tænke sig om. Behøver vi endnu en striktrøje? Den nye IPhone? Det femte par sneakers?

Nogle gør. De fleste gør ikke. Men det er svært at stå imod de glubske rabatskilte med vanvittige 70 % stående i gul neonfarve. Det går lige i impulserne og forvandler fredsommeligt forbrug til overforbrug.

Sidste år smed vi danskere hele 90.000 ton tøj direkte i skraldespanden. Det er simpelthen for tosset. 80 % af vores kasserede tøj kan bruges af andre, men det kræver, at vi opper os på genbrugsfronten. Black Friday er med til at vække vores indre forbrugsdrage og fastholde os i en kedelig smide-ud-og-købe-nyt-kultur.

Misforstå mig ikke – det er fuldt forståeligt at slå til, når man ser et godt tilbud. Jeg ville lyve så mine bukser fløj, hvis jeg påstod, at jeg ikke selv er blevet lokket med et stort og blinkende rabatskilt i en butik, jeg egentlig ikke havde tænkt at entrere.

Men Black Friday er organiseret overforbrug. I en hel uge puster vi en forbrugsstemning op, der udløses i shop-amok og tilbudsmassakre, når den sorte fredag endelig oprinder. Vi sparker økosystemer og klimakrise langt ind under sengen, så vi ikke længere bliver mindet om det, og fægter med vores dankort i et sådant tempo, at selv Pippi Langstrømpe ville spærre øjnene op.

Jeg ønsker mig ikke tilbage til stenalderens levestandard og simpelhed. Vores planet kan sagtens holde til, at vi forkæler os selv med en ny telefon, når den gamle er gået i udu, og at vi opgraderer vores garderobe i ny og næ.

Men vi ville gøre naturen, kloden og fremtidens generation en enorm tjeneste ved at udvise lidt mådehold. Hvis vi bliver bare lidt bedre til at genbruge og lidt dårligere til at smide ud og købe nyt, vil det gøre en verden til forskel.

Desværre motiverer Black Friday til det stik modsatte. Derfor skal det stoppe sig selv.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her