Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Selvfølgelig blev det et ja. Men ønsker vi flere krige?

Når man i månedsvis fortæller befolkningen, at vores sikkerhed er i fare, og at det kræver, at vi bruger flere midler på forsvaret, så kan man vel heller ikke forvente, at størstedelen af befolkningen ikke stemmer ja til at fjerne forsvarsforbeholdet.

Flertallet har stemt ja til at fjerne forsvarsforbeholdet, og det burde faktisk ikke komme som en overraskelse. Vi er nemlig alle sammen i månedsvis blevet bombarderet med politikernes og mediernes ensidige dækning af konflikten i Ukraine. Fortællingen har i grove træk været, at Putin er den onde mand, som vil os alle sammen ondt, ukrainerne er frihedskæmperne, som kæmper for hele Europas frihed og sikkerhed, og amerikanerne og Nato er endnu en gang frelseren, der redder os fra de onde.

Når man i månedsvis fortæller befolkningen, at vores sikkerhed er i fare, og det kræver, at vi bruger flere midler på forsvaret, samtidig med at man udskriver en folkeafstemning, hvor man anbefaler befolkningen at stemme ja til at fjerne forsvarsforbeholdet, så kan man vel heller ikke forvente, at størstedelen af befolkningen ikke stemmer ja.

Det kan måske godt lyde en smule barsk, men vi mennesker er meget letpåvirkelige.

Det kan godt være, at fjernelsen af forsvarsforbeholdet ikke vil ændre på ret meget, da politikerne, uanset udfaldet af folkeafstemningen, ville kunne sende tropper til Afrika eller andre verdensdele. Det har dog en stor symbolsk værdi, da ja’et uden tvivl har givet medvind til de politikere, som ikke har talt om andet end krig og våben i månedsvis. Ja’et vil helt sikkert blive betragtet som et budskab om, at flertallet støtter mere militæroprustning.

Da kassen i forvejen er tømt, vil det være vores børn, der skal betale prisen for våbenindustriens fest. Men folket er allerede vant til at betale prisen for krisen, så hvorfor skulle vi ikke også gøre det denne gang?

Vi er slet ikke færdig med at bruge flere midler på krig og våben. Jeg har tidligere skrevet det og gentager lige igen: Vi vil inden for en overskuelig fremtid opleve en konflikt/krig mellem Kina og Taiwan. I forhold til denne krise har Biden tydeliggjort, at USA vil blande sig militært, hvis Kina angriber Taiwan.

Det her handler om økonomi og magt. Det er den globale magtelites indbyrdes kamp om ressourcerne, der er på spil, og det må ikke ende med, at den lille mand og kvinde endnu en gang skal udkæmpe deres krig.

Det var endnu en gang til diskussion på landsdækkende tv i sidste uge. Debatten på DR2 var igen fyldt med gæster, der nærmest prøvede at overgå hinanden i forhold til deres USA-kærlighed og had til Rusland og Kina.

Det blev tydeliggjort af forsvarsministeren, at hvis Nato/USA beder Danmark om at deltage i en krig mod Kina, så er Danmark uden tvivl klar. Så længe befolkningen ukritisk køber alt, hvad der kommer fra magthaverne, så vil en tredje verdenskrig være uundgåelig.

Som far til to små børn og som verdensborger, der ønsker fred, kan jeg ikke bare sidde og se passivt til. Derfor bliver jeg, selv om det godt kan virke håbløst, nødt til at opfordre alle til at passe på med at falde for propaganda om Kina og Rusland. De angriber os ikke, og vores demokrati er ikke i fare pga. Kina eller Rusland. Selv om vi hele tiden får fortalt, at det handler om værdier, vores gode værdier kontra deres dårlige, så er det selvfølgelig noget vås.

Det her handler om økonomi og magt. Det er den globale magtelites indbyrdes kamp om ressourcerne, der er på spil, og det må ikke ende med, at den lille mand og kvinde endnu en gang skal udkæmpe deres krig. Derfor er den lille mand nødt til at være årvågen og forhold sig kritisk.

Vores demokrati er ikke i fare pga. Kina eller Rusland, men bl.a. pga. den voksende ulighed, og fordi vi stemmer på politikere, der i bund og grund plejer deres egne og magtelitens interesser. Vores demokrati er i fare, fordi vi tror, at demokratiet handler om at stemme hvert fjerde år og så ellers bare efterlade resten til politikerne uden at følge med i, hvad de foretager sig på Borgen.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.