Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Pas nu på, når du diskuterer corona – det er et eksplosivt emne, der splitter og polariserer som intet andet

Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner.

Coronakrisen er tilbage igen, og sammen med sig har den bragt yderligere splittelse og polarisering i befolkningen. Vi står nærmest i en situation, hvor det hedder ”de vaccinerede mod de ikkevaccinerede”.

På den ene side er der dem, som lytter til myndighederne og følger deres anbefalinger, viser samfundssind og ansvar over for resten af befolkningen. På den anden side har vi dem, som ikke er vaccineret og derfor bærer ansvaret for, at smitten stiger, og for, at sundhedsvæsenet bliver overbelastet. De to grupper bliver også udtalt som et A- og B-hold.

Derfor er hele denne coronadebat blevet meget ømtålelig. Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det kan man selvfølgelig også i forhold til mange andre emner, men det er bare, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver til at anskue eller analysere coronakrisen med.

Vi kan prøve at fremhæve nogle af de forskellige perspektiver, der bruges til at debattere coronakrisen med.

Der bliver f.eks. set på krisen med religiøse briller, konspirationsteorierne er selvfølgelig også på spil med deres vurdering af krisen. Det samme gælder det økonomiske perspektiv, det sundhedsfaglige syn er også med i debatten. Nationalfølelsen er også helt klart en stor del af debatten, især når man f.eks. snakker om ansvaret over for medborgere, at vi skal udvise samfundssind og passe på hele landets velbehag.

Listen er lang, og der kunne sagtens tilføjes mange flere synspunkter og perspektiver på den liste. Netop derfor er det også svært at kunne navigere inden for debatten.

Nu prøver jeg alligevel at begive mig ud i denne betændte og sprængfarlige corona-konflikt. Jeg skal nok træde varsomt.

Først og fremmest bliver vi nødt til at anerkende, at politikerne har et kæmpe ansvar i forhold til polariseringen i samfundet.

Det er farligt, når vores statsminister på et pressemøde fortæller hele landet, at vi har et kæmpe problem med smitten i landet, og det primært skyldes de ikkevaccinerede, at smitten stiger. Hun sagde bl.a. disse ord på pressemødet den 8.november: »Og lige nu, der spredes smitten blandt andet fra dem, der ikke er vaccinerede, til dem, der er vaccinerede – ældre og mennesker i risikogruppen.«

Ordene er tydeligt rettet imod dem, som ikke er vaccineret. På samme pressemøde sagde Mette Frederiksen også: »Og for alle os, der er vaccineret – ja, der er det nemt. Der er ikke noget bøvl. Vi har prøvet det før, og det fungerer. For alle jer, der ikke er vaccineret, så bliver det selvfølgelig mere besværligt, og sådan mener jeg faktisk også, at det skal være.«

Sundhedsministeren har også ved flere lejligheder sagt, at flere skal vaccineres, hvis Danmark fortsat skal være åbent.

Det er ret tydeligt, at både statsministeren og sundhedsministeren ikke har et problem med at pege fingre ad en bestemt befolkningsgruppe og betragte denne gruppe som kernen bag smitten og udbrede fortællingen om, at hvis bare denne gruppe kunne blive vaccineret, så ville smitten forsvinde.

Det er ikke første gang, at vi ser, at politikerne peger fingre ad en bestemt befolkningsgruppe og udstiller dem som kernen bag alle problemer. Det er en farlig vej at gå og skaber kun grobund for mere splittelse og polarisering.

Der er ingen tvivl om, at Mette Frederiksen og regeringen har nydt godt af coronakrisen. Meningsmålingerne har set gode ud for partiet, alt fokus har været på coronavirus, og regeringen har kunnet agere lige præcis, som den ønskede. Statsministeren blev sågar kaldt for Mor-Mette, og hun fik skabt et billede af sig selv i befolkningen som hende, der passede på danskerne under pandemien.

Denne rejse er ved at være slut, og seneste kommunalvalg har vist, at de trælse sager, som bl.a. de slettede sms’er og den dårlige behandling af sygeplejerskerne, har spoleret det Mor Mette-billede, der blev skabt under pandemien.

Det kan godt være, at vi vinder kampen mod pandemien, men lad os ikke miste respekten for hinanden i processen.

Jeg er sikker på, at Mette Frederiksen nok skal overleve. I værste fald mister hun statsministerposten ved næste valg, men til gengæld får hun sikkert en direktørstilling eller international toppost et andet sted.

Derimod vil polariseringen og splittelsen i befolkningen, som bl.a. politikerne har været med til at skabe, fortsætte med at eksistere.

Vi har efterhånden i næsten to år gennemlevet en meget mærkelig tid, og rigtig meget har allerede ændret sig. Bare den måde, vi holder afstand til andre mennesker på og nærmest går i panik, hvis vi skulle opleve et andet menneske hoste eller nyse i nærheden af os, er et tydeligt eksempel på den ”skade”, vi alle sammen har taget. Derfor bliver jeg nødt til at understrege, at det er utrolig vigtigt, at vi ikke kigger skævt på hinanden grundet vores holdning til mundbind, vaccine, genåbning og tvang mv.

Vi må for Guds skyld ikke ende med at blive et folk, der er opdelt i gode og dårlige samfundsborgere – A- og B-mennesker.

Vi skal kunne rumme hinandens forskellige holdninger og meninger til corona. En ting er, hvad myndighederne laver af regler og love, men en anden og mindst lige så vigtig ting er, at vi som befolkning accepterer hinandens forskelligheder.

Det skal være helt acceptabelt at kunne sige nej til vaccinen, ligesom det skal være helt acceptabelt at kunne sige nej til test mv. Vi skal give folk lov til at have valget.

Vi må simpelthen ikke dømme hinanden på baggrund af vores holdning til politikerne, restriktionerne, vaccinen mv.

Det går f.eks. ikke at kalde folk, som deltager i de demonstrationer, som Men In Black arrangerer, eller som bare generelt er modstandere af vaccinen og restriktionerne, for samfundstabere, sølvpapirshatte eller fortælle dem, at de bare skal få taget den vaccine hurtigst muligt mv.

Uanset hvad man selv tror på, og hvilke anbefalinger man selv vil følge, så hold dem for dig selv, og stop med at dømme andre. Man kan prøve at lytte til modparten og prøve at forstå dem. Hvis det ikke lykkes at forstå dem, så skal man som minimum respektere, at de tror eller tænker anderledes.

Jeg kunne sagtens skrive en masse om min holdning til corona, men i den store sammenhæng er den ubetydelig. Det her handler om, at polariseringen og splittelsen ikke skal blive endnu større. Vi bliver nødt til at tale pænt og respektere hinanden. Det gælder i forhold til pandemien, men også i andre situationer, hvor der findes uenigheder.

Det kan godt være, at vi vinder kampen mod pandemien, men lad os ikke miste respekten for hinanden i processen.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen