<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De gør nar med både sygeplejerskerne og resten af flokken

Hele dette forløb med sygeplejerskerne er virkelig et godt eksempel på, hvordan politikerne og magthaverne betragter arbejderklassen. Det tydeliggør min påstand om, at ”vi” altså arbejderklassen, middelklassen, masserne, 90 procent af befolkningen eller kald “os”, lige hvad du vil, men i hvert fald den del af befolkningen, som ikke sidder på magtfulde positioner og ikke ejer store formuer, vi bliver kun betragtet som arbejdere og forbrugere i dette økonomiske system.

”Jeg og vi beder jer om, at I yder, ikke bare en indsats, for det gør I fuldt ud allerede, men også en ekstra indsats igen. For Danmark har igen brug for jer.” Ordene tilhører Mette Frederiksen og de er henvendt til landets sygeplejersker.

Sygeplejerskerne er rasende og den følelse er vel helt berettiget. De strejkede i 10 uger, i løbet af sommeren, i håb om, at Mette og co. ville lytte til dem, men det skete ikke. Mette og co. valgte i stedet at afslutte strejken den 27. august med et regeringsindgreb. Budskabet var tydeligt: Sygeplejerskerne skulle tilbage på arbejdet og de skulle bare være tilfredse med den almisse som de fik tilbudt, og som de i første omgang havde sagt, nej tak til.

Der er forhåbentlig ikke ret mange der er uenig i, at der dengang blev gjort ”grin” med sygeplejerskerne og selvom de blev kaldt frontpersonale og helte under hele Coronakrisen, så blev de ydmyget foran hele landet, da de ønskede en smule mere i løn. Derfor bør det ikke overraske nogen, at sygeplejerskerne er rasende over Mette Frederiksens appel.

Hele dette forløb med sygeplejerskerne er virkelig et godt eksempel på, hvordan politikerne og magthaverne betragter arbejderklassen. Det tydeliggør min påstand om, at ”vi” altså arbejderklassen, middelklassen, masserne, 90 procent af befolkningen eller kald “os”, lige hvad du vil, men i hvert fald den del af befolkningen, som ikke sidder på magtfulde positioner og ikke ejer store formuer, vi bliver kun betragtet som arbejdere og forbrugere i dette økonomiske system.

Jeg ved godt, at der sidder mange derude som argumenterer for, at det bare er vilkårene i den danske model, og at politikerne ikke skal blande sig i overenskomstforhandlingerne. Ligesom at der sidder mange derude og mener, at politikerne ikke har mulighed for at finde en pose penge frem til sygeplejerskerne mv. Begge dele er selvfølgelig noget værre vrøvl. Først og fremmest, så er det nemlig altid den siddende regering som sætter de økonomiske rammer for de offentlige overenskomster. På samme vis er det politikere der sidder i udvalg og bestyrelser i KL og Danske Regioner, og som formulerer arbejdsgivernes krav. Politikerne afgør også, hvilke kampskridt arbejdsgiverne evt. skal tage. Derfor passer det ikke, når nogle siger, at politikerne ikke skal blande sig i overenskomstforhandlingerne fordi det strider mod den danske model. Tværtimod er politikerne faktisk dybt involveret i den danske model.

For det andet så har politikerne mange gange vist, at de sagtens kan finde midlerne, når de ønsker det. F.eks. så vi tilbage i 2016, at der blev købte 27 nye kampfly for omkring 56 milliarder kr. Et andet eksempel kunne være, hvordan Lars Løkkes regering fra 2015 til 2019 gennemførte skattelettelser for over 27 milliarder kr. Vi har alle sammen også været vidne til, at politikerne fandt 18,5 milliarder kr. frem til minkavlerne. Ligesom, at hjælpepakkerne til de private virksomheder har kostet flere hundrede milliarder kr. Der kan findes mange flere eksempler der tydeliggøre min påstand om, at pengene findes, kære venner. Det handler om, hvordan goderne bliver fordelt.

Der findes omkring 2.755 dollarmilliardærer i verden, og herhjemme i Danmark, ejer de ti rigeste danskere tilsammen over 450 milliarder kr.

Min påstand er, at i dette økonomiske system, bliver en lille gruppes interesser plejet, og vi andre bliver spist af med almisser. Det er få mennesker og familier, der har sat sig på goderne.

Derfor er det utrolig vigtigt, at nogle fra arbejderklassen, siger fra, og derfor skal sygeplejerskernes kamp ses som en mere generel kamp for hele arbejderklassen.

Denne gang kan sygeplejerskerne igen hjælpe os andre, de kan nemlig hjælpe os med at smide de lænker som vi alle sammen holdes fast i.

Jeg vil også vove at påstå, at man fra magtelitens side ikke ønsker, at der skal opstå en lignende situation, hvor en eller flere faggrupper ikke er tilfreds med den tilbudte almisse. Tænk nu, hvis sygeplejerskernes strejke endte med, at de fik den lønstigning som de ønskede. Det ville sikkert give blod på tanden for andre faggrupper ved næste overenskomstforhandling. Dette ønsker magteliten selvfølgelig ikke. De vil helst gerne se, at vi bliver tilfredse med den almisse som de tilbyder os. Punktum!

Sygeplejerskerne har strejket i 10 uger, de har arrangeret adskillelige overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, og nu diskuteres det om kollektiv opsigelse kan være en mulighed for sygeplejerskerne.

Det er ikke en nem situation som sygeplejerskerne står i. Mange af dem har sikkert børn og familie, hus, bil og sidder højst sandsynligt i gæld op til halsen, ligesom mange af os andre gør, og derfor vil det selvfølgelig være en svær beslutning for de fleste. Skal man på den ene side sluge kamelen, og finde sig i den elendige behandling som politikerne tilbyder dem, eller skal man gå hele vejen og muligvis blive økonomisk presset på hjemmefronten. Det er uden tvivl et svært dilemma at stå i.

Det er netop derfor, at sygeplejerskernes kamp er en vigtig kamp, ikke kun for sygeplejerskerne og kvindefagene, men mere generelt for hele arbejderklassen.

Det er de moderne slaver i sygeplejeuniformerne, der gør oprør imod magthaverne og den uretfærdige behandling, og hvis de vinder kampen, så vil det pr. automatik have en betydning for resten af flokken.

Igennem historien har sygeplejerskerne altid trådt til og passet og hjulpet os andre, når vi var indlagte og havde brug for deres hjælp. Denne gang kan sygeplejerskerne igen hjælpe os andre, de kan nemlig hjælpe os med at smide de lænker som vi alle sammen holdes fast i.

#mereværd #enfremtidudenforskel #ligeløn

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere