<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Flertallet skal yde for, at eliten kan nyde

Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte.

”Hvis ikke flertallet af os bliver i hamsterhjulet, komplet med ulvetime, stressknopper og forbrug, bryder samfundet sammen. Det er desværre den barske realitet: Hvis vi alle stoppede op for at mærke efter, ville det hele gå i stå.”

Sådan lød det i en leder fra Jyllands-Posten bragt den 16. september.

Med alt respekt for holdningen bliver jeg nødt til at spørge: ”skal vi nu finde os i sådan en omgang skræmmebillede igen?”

Er det ikke akkurat samme parole, vi har hørt i flere årtier fra liberalisterne: ”Vi må endelig ikke stoppe op, men skal konstant vækste ellers falder det hele fra hinanden.”

På samme vis har de siden 1980’erne og med begyndelsen af neoliberalismen fortalt os, at fælleseje og statsligt kontrol er farligt og ødelæggende for væksten mv. Ligesom de hele tiden har fortalt os, at jo friere markedet er, desto bedre vil det være for os alle sammen.

Anders Fogh Rasmussen og hans ”fra socialstat til minimal stat”-bog og teori byggede også på samme ide, netop om at statens rolle skulle blive indskrænket til fordel for markedet. Igen jo friere desto bedre var budskabet.

Akkurat på samme måde har vi for nylig set Nye Borgerliges forslag om at privatisere det offentlige Danmark. Væk med statsejet eller fælleseje og lad markedet styre det hele, har været parolen i de sidste par årtier.

De fortæller os altid, at mindre stat og mere marked skaber mere frihed for det enkelte menneske, samtidig med, at vi kan beholde flere af vores hårdt tjente penge i egen lomme.

Man skal virkelig være naiv for at tro på denne fortælling. Det lyder nærmest som om, at alt økonomisk teori er en naturlov og derfor kan den ikke reguleres eller styres af mennesker. ifølge liberalisterne, skal økonomien og markedet skal helst være helt frit, så skal det hele nok blive bedre. Dette passer selvfølgelig ikke.

Som jeg tidligere har pointeret, så handler det hele om prioriteringer. Pengene og midlerne findes kære venner, det handler bare om, hvordan de bliver fordelt. Det bliver en gentagelse af det som jeg flere gange tidligere har skrevet, men nogle gange er det bare nødvendigt med flere gentagelser.

Danmark er et godt eksempel på, at man sagtens kan skabe et relativt lige samfund, uden at samfundet bryder sammen og alt går i stå. Vores velfærdsstat er skabt ved, at vi alle sammen bidrager til fælles kassen, hvor de bredeste skuldre bærer de største byrder.

På samme vis har Danmark også vist, at man sagtens kan have stærke kollektivt ejet og demokratisk styret sektorer, som f.eks. almene boligforeninger, andelskasser og sparekasser, kundeejede forsikringsselskaber mv.

Jeg ved godt, at liberalisterne ikke er glad for at høre dette, men Danmark er faktisk et relativt socialistisk land.

Der er selvfølgelig politikere og magthavere som gerne vil have dette ændret, og derfor har vi også i årtier set absurde skattelettelser som primært har gavnet de allerrigeste danskere. I samme periode har vi alle sammen været vidne til forringelser i vores fælles velfærd og desværre en stigende ulighed.

Det er blevet så slemt, at de 10 procent rigeste danskere i dag ejer over 50 procent af den samlede nettoformue i Danmark, imens de fattigste 50 procent af befolkningen kun ejer 5 procent. De ti rigeste danskere ejer tilsammen over 450 milliarder kr.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har de 10 procent rigeste siden 2010 øget deres indkomst efter skat og inflation med 25 procent. Hos de 40 procent med de laveste indkomster steg indkomsten kun med 5,9 procent i samme periode. Bare i 2019 steg indkomsten for de rigeste 10 procent med 5,4 procent.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd betyder det, at ”de rigeste indkomster på bare ét år tog et spring på cirka 35.000 kroner, så de i gennemsnit har en årlig indkomst efter skat på 684.000 kroner. Det er 4 ½ gange mere end de laveste 40 procent, der i gennemsnit har en indkomst på 159.203 kroner.”

Væksten i indkomsterne hos den rigeste procent er endnu mere absurd. Hos denne gruppe er den nemlig steget med 48 procent efter skat og inflation i samme periode. For at være med i denne gruppe skal man have en disponibel indkomst på cirka 916.000 kroner. Grotesk!

Denne ulighed er bl.a. opstået via de store skattelettelser som politikerne i folkets ting i årtier har stået bag. F.eks. har vores kære politikere fra 2002-2019 siddet i folkets ting og gennemført indkomstskattelettelser for 64,7 mia. kr. Bare i Lars Løkkes regeringstid fra 2015 til 2019 blev der gennemført skattelettelser for over 27 milliarder kr.

Kan I se det, kære venner? Pengene findes, det hele handler bare om fordelingspolitik. Vi har da alle sammen for nylig fulgt med i, hvordan sygeplejerskerne, som blev kaldt frontpersonale og helte under coronakrisen, blev ydmyget foran hele landet, da de ønskede en smule mere i løn. Selvfølgelig har vi da ikke råd til at give dem mere i løn, når eliten aldrig bliver mæt.

Derfor har lederen fra Jyllands-Posten ret i, at flertallet af os skal blive i hamsterhjulet, komplet med ulvetime, stressknopper og forbruge, men det er ikke fordi, at samfundet ellers vil bryde sammen og gå i stå, men mere for, at en lille elite kan fortsætte med at skumme fløden.

Danmark har i årtier vist, at det kan lade sig gøre med mere lige fordeling af goderne. Selvfølgelig findes der et alternativ til evig vækst og forbrug. Selvfølgelig kan der skabes et alternativ til hamsterhjulet, komplet med ulvetime, stressknopper og alt andet negativt der følger med.

Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.10.21, 08:18
Helle Thorning-Schmidts nye bog er værd at læse. Den er som at høre hende tale. Og fuld af selverkendelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
14.10.21, 08:15
Det burde være ligetil at boykotte VM i Qatar. Men vi har syltet beslutningen, og nu har fodboldlandsholdet tilmed klaret sig suverænt godt. Læs mere