<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er det virkelig folkets ting?

Der findes mange eksempler, der kan påvise, at politikerne ikke kæmper folkets interesse og sag, men derimod deres egen karriere og lobbyisternes interesser.

Selv om mange er af den overbevisning, at vi hvert fjerde år stemmer på 179 folkevalgte, som derefter altid varetager folkets vilje og interesse, mener jeg, at sandheden er en anden. Jeg har tidligere kaldt dem for sælgere, sælgere, som kun “sælger” drømme til os. Drømme, som efter valgdagen oftest ender som et mareridt.

Ja, jeg snakker om vores kære politikere. I ved dem, som lever med fædrelandskærligheden i hjertet, og dem, som brænder for at gøre Danmark til et bedre sted.

Det er da en smule tragikomisk, at selv om politikerne oftest ender i bunden af listen, når det kommer til befolkningens tillid, så har vi bare skruet et system sammen, hvor vi hvert fjerde år ender med at stemme på dem, og dernæst efterlader vi nærmest landets styring til dem.

Det er måske også problemet i vores demokrati. Vi sætter vores kryds hvert fjerde år, og dernæst blander vi os faktisk ikke rigtigt i, hvad de foretager sig på Borgen.

Dette er politikerne selvfølgelig bevidste om. Ligesom at de godt ved, at deres handlinger og beslutninger måske kan skabe en smule vrede i befolkningen, men ellers ikke meget mere.

Jeg husker i hvert fald en politiker, kaldet Anders Fogh, som løj over for Folketinget og hele Danmark og gik i krig i Irak. Han sendte Danmark i krig – det er faktisk en meget alvorlig handling, hvis I ikke helt var klar over det.

Var det for danskernes skyld, at han fik landet i krig, eller var det for hans egen vindings skyld? Han blev i hvert fald efterfølgende genvalgt to gange. Og som prikken over i’et fik han også en post som Natos generalsekretær. Hans frygtelige handling/beslutning har i hvert fald ikke ødelagt hans karriere eller haft andre konsekvenser for ham, tværtimod.

En anden politiker, kaldet Bjarne Corydon, skabte også meget debat med salget af Dong i 2014. Mange var uenige med ham og mente, at han skulle stoppe salget, men salget gik igennem, og hans beslutning fik heller ikke en konsekvens for hans karriere. Tværtimod blev han belønnet med en toppost i konsulentfirmaet Mckinsey. Mckinsey, som Finansministeriet flittigt havde hyret til en række opgaver i hans tid som minister.

Vi andre helt almindelig dødelige skal samle 50.000 underskrifter sammen, i håb om at politikerne, i folkets-ting, får lyst til at drøfte vores ”lovforslag”.

Det er måske en urimelig anklage, vil nogle mene, men der findes mange eksempler, der kan påvise, at politikerne ikke kæmper folkets interesse og sag, men derimod deres egen karriere og lobbyisternes interesser.

Processen bag den tidligere regerings nedsættelse af ”arveafgiften for familieejede virksomheder” er et godt eksempel på, hvordan lobbyisternes interesser bliver plejet. Kort fortalt gik 13 af landets rigeste familier i 2012 sammen og hyrede et stort lobbyistfirma, Vækst i Generationer, og derigennem lagde de et stort pres på politikerne. Det var familier – Bestseller, Danfoss, Foss, Ecco og Jysk er nogle af dem – som har en samlet formue på 161 mia. kr. Penge mangler de i hvert fald ikke. Dette pres førte til, at arveafgiften for familieejede virksomheder i 2017 blev sænket fra 15 til 5 pct. Dette koster staten omkring 2 mia. kr. i de første par år og dernæst 1 mia. om året. Vi andre helt almindelig dødelige skal samle 50.000 underskrifter sammen, i håb om at politikerne, i folkets-ting, får lyst til at drøfte vores ”lovforslag”.

Det er selvfølgelig også nemt for politikerne at skifte Borgen ud med private topjob og lobbyisme. Danmark er nemlig et af de få EU-lande, der har ufatteligt lidt regulering på området.

Dette bliver også fastslået i en ny rapport fra EU-Kommissionen, hvor der bliver kigget med kritiske briller på den danske swingdørslobbyisme.

I rapporten bliver det bl.a. pointeret, at der findes udbredt svingdørslobbyisme i Danmark. Kommissionens rapport henviser også til en anden rapport, som er lavet af antikorruptionsorganisationen Greco fra 2019, og som konkluderer, at »regulering af svingdørsfænomenet kunne forebygge potentielle risici for interessekonflikter og misbrug af information knyttet til denne praksis.«

Professor Anne Rasmussen, der netop forsker på dette område ved Københavns Universitet, har udgivet en ny undersøgelse om svingdørsfænomenet sammen med Nicholas Buhmann-Holmes og Benjamin Egerod. Undersøgelsen viser, at »mere end en tredjedel af alle danske ministre og departementschefer, der sad på deres poster mellem 2009 og 2019, får private jobs inden for samme år, som de stopper i det politiske system.«

For nogle kan dette virke som noget helt normalt, og de vil sikkert mene, at selvfølgelig må politikerne skifte job, som det passer dem, og de ser sikkert ikke noget forkert i den manglende regulering på området.

Jeg er dog ikke helt enig. Det er da besynderligt, at så mange ekspolitikere går fra en ministerpost, hvor de har adgang til fortrolige oplysninger og kendskab til de centrale aktører og ved, hvornår der skal lægges et pres inden de forskellige beslutningsprocesser, for dermed at kunne have indflydelse på beslutningen m.m., til dernæst at arbejde i det private, hvor de skal udføre lobbyarbejde. Det er da ret tydeligt, at der kan opstå en interessekonflikt og måske misbrug af vigtig information.

Jeg er godt klar over, at politikerne selvfølgelig skal kunne forlade politik og arbejde uden for Borgen, men jeg mener, at der som minimum bør være en karensperiode på måske to år, som muligvis kan være med til at sætte en dæmper på de private virksomheders rekrutteringslyst af tidligere politikere. Derudover har jeg som borger brug for politikere, der virkelig kæmper for vigtige sager, som gavner befolkningen og ikke “kun” tænker på næste store job på cv’et.

Der er desværre meget, som tyder på, at politikerne bruger politik som en karrierevej, og meget tyder på, at deres snak om at gøre det hele bedre for den brede befolkning m.m., altså de drømme, som de sælger før hvert valg, faktisk ikke er meget andet end falske salgstaler, og for det meste ender de som et mareridt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.21, 21:00
Grønlands udenrigsminister ønsker stemmeret ud fra etniske skillelinjer, og får en særdeles blid behandling i P1 Morgen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere