<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sygeplejerskernes kamp er arbejderklassens kamp

Der er og bliver forsat brugt flere milliarder kr. på bl.a. erstatning til minkavlerne, på hjælpepakker, coronatestkits og -centre, vaccineprogrammer, overvågningsudstyr og krigsmateriale og skattelettelser til de rigeste danskere, men når det kommer til sygeplejerskerne, så kan man ikke finde flere penge, og nogle spørger endda, hvor pengene skal komme fra - det er noget vås.

Så blev strejken en realitet. Sygeplejerskerne har sagt nej til de almisser, som de blev tilbudt. Dette på trods af Sygeplejerådets anbefalinger om at stemme ja til OK21. Selvfølgelig ville det have været bedst og nemmest, hvis man kunne have undgået denne situation, men sygeplejerskernes kamp er meget vigtig, og den slags vindes ikke uden sved og tårer.

Selvom nogle vil mene, at det kun handler om sygeplejerskernes lønefterslæb, så passer det ikke helt. Deres kamp er nemlig ikke kun for sygeplejerskerne, men også mere generelt for kvindefagene og hele arbejderklassen og imod den urimelige fordeling af goderne.

Der eksisterer nemlig en absurd uretfærdighed i forhold til fordelingen af goderne i verden og på samme vis også herhjemme i Danmark.

Min påstand er forsat, at pengene findes, kære venner, det hele handler om, hvordan goderne bliver fordelt.

Der findes omkring 2.755 dollarmilliardærer i verden, og herhjemme i Danmark, ejer de ti rigeste danskere tilsammen over 450 milliarder kr. Min påstand er, at i dette økonomiske system, bliver en lille gruppes interesser plejet, og vi andre bliver spist af med almisser. Det er få mennesker og familier, der har sat sig på goderne.

Derfor er det utrolig vigtigt, at nogle fra arbejderklassen, siger fra.

Der er mange på de sociale medier, som skriver, at sygeplejerskerne allerede får en fin løn, og hvis sygeplejerskerne skal have flere penge, så skal sosu’erne, pædagogerne, politibetjentene mm., også have flere penge. Til dem kan jeg kun sige: nej, sygeplejerskerne får ikke en fin løn sammenlignet med andre mandsdominerede fag. Derudover mener jeg helt sikkert, at de andre faggrupper også skal have mere i løn.

Især i en tid, hvor vi ser korrupte direktører få millioner i afskedsbonus, gyldnehåndtryk og topchefer få absurde lønninger, så er det da kun rimeligt, at arbejderklassen får mere i løn.

Der er også mange, som prøver at bortforklare situationen ved at smide det hele over på den danske model, og dermed mener de, at man ikke kan gøre mere. De mener, at sygeplejerskerne bare skal være tilfredse med den lønstigning, de kan få med OK21, fordi sådan er vilkårene i den danske model, men det passer bare ikke. Som sagt, så handler det i bund og grund om fordeling af goderne. Pengene kan altid findes, når magtelitens interesser skal plejes, og når det sker, så er der ingen, der spørger, hvor pengene skal komme fra.

Der er og bliver forsat brugt flere milliarder kr. på bl.a. erstatning til minkavlerne, på hjælpepakker, coronatestkits og -centre, vaccineprogrammer, overvågningsudstyr og krigsmateriale og skattelettelser til de rigeste danskere, men når det kommer til sygeplejerskerne, så kan man ikke finde flere penge, og nogle spørger endda, hvor pengene skal komme fra - det er noget vås.

Mens de andre faggrupper har stemt ja, til magtelitens almisser, så er det kvinderne i sygeplejeuniformen som endnu engang siger fra

Jeg vil også vove at påstå, at man fra magtelitens side af ikke ønsker, at der skal opstå en lignende situation, hvor en eller flere faggrupper ikke er tilfredse med den tilbudte almisse. Tænk nu, hvis sygeplejerskernes strejke endte med, at de fik den lønstigning, som de ønsker. Det ville sikkert give blod på tanden for andre faggrupper ved næste overenskomstforhandling. Dette ønsker magteliten selvfølgelig ikke. De vil helst gerne se, at vi bliver tilfredse med den almisse, som de tilbyder os.

Til sidst bliver jeg nødt til at sige, at i en tid, hvor vi snakker om MeToo og forskelsbehandling imellem kønnene, så er det da kun naturligt, at det lige præcis er sygeplejerskerne, som går forrest og siger nej tak, til de tilbudte almisser.

Det giver nemlig meget god mening, at det er kvinderne i sygeplejeruniformen, som tager kampen op for resten af holdet. Det er nemlig kvinderne, vores mødre, koner og søstre, som oftest slår til i meget svære situationer, hvor vi mænd fejler. Selvom mange desværre betragter kvinderne som feminine stakler, så har de mange gange bevist, at dette ikke er tilfældet.

Mens de andre faggrupper har stemt ja til magtelitens almisser, så er det kvinderne i sygeplejeuniformen, som endnu engang siger fra.

Jeg ønsker dem alt held og lykke i deres vigtige kamp.

Vi er mere værd.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
03.08.21, 11:00
Alle, der ikke er 1989’ere, er godt klar over, at hvis man ene og alene tager hensyn til frigørelsen, så frigør man også kræfter, der er så destruktive, at det kan ødelægge vores samfundsorden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
02.08.21, 19:00
Der findes mange eksempler, der kan påvise, at politikerne ikke kæmper folkets interesse og sag, men derimod deres egen karriere og lobbyisternes interesser. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.08.21, 12:30
Jeg har fået nok af mediernes dyrkelse af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
01.08.21, 08:45
Selvom du er vaccineret, kan du stadig både blive smittet og smitte andre Læs mere
Af Nauja Lynge
01.08.21, 02:00
Vi skal forstå vreden hos grønlænderne og opstille konstruktive løsninger og forhindre, at historien gentager sig. Læs mere
Af Martin Ågerup
31.07.21, 17:10
Og jeg håber ikke, at de unge mennesker tager udtryk alt for bogstaveligt Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.21, 06:00
Professionel kommunikation skaber ikke værdi for samfundet. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
30.07.21, 18:14
I begyndelsen af august kommer den første delrapport fra IPCC. Den omhandler den seneste klimavidenskab og imødeses med stor spænding fordi verden om tre måneder mødes i Glasgow til nye klimaforhandlinger. Læs mere
Af Mikael Jalving
30.07.21, 16:00
20 års krig i Afghanistan har været et bragende nederlag. Vesten ligger, som Vesten har redt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
30.07.21, 16:00
Penge redder ikke de afghanere der har arbejdet for Danmark - de skal bringes i sikkerhed. Læs mere