<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Uefa udstillede kapitalismens kynisme, da de gav landsholdet et håbløst valg

Billederne af holdkammeraternes beskyttende-cirkel omkring Eriksen, sekunderne efter hans kollaps og alle de ‘god bedring’ beskeder som både fansene, men også mange andre kendte og ukendte personer, sendte til Eriksen, fik mig til at tænke på, at vi som mennesker faktisk godt kan samles om én ting, nemlig vigtigheden af et menneskeliv.

Din gode kollega har lige fået et hjertestop, du er i chok og rystet, men du får bare fortalt, at du kan vælge at fortsætte dit arbejde eller du kan komme tilbage på arbejde i morgen klokken 12. Hvor mange af os ville ønske at stå i sådan en træls situation? Ingen, tænker jeg. Det var dog alligevel denne absurde situation, landsholdsspillerne stod i, i lørdagens fodboldkamp mod Finland.

Det der skulle have været en fodboldfest, endte med at blive en meget ubehagelig oplevelse for os alle sammen. Selvfølgelig er det Eriksen og familien, der blev hårdest ramt, men hans kollaps kunne mærkes verden rundt.

Vi er alle sammen blevet individuelt påvirket af hændelsen. Den har ramt os på hver sin måde, og helt sikkert sat gang i forskellige tanker, hos hver især af os.

Da jeg sad og så kampen og episoden med Eriksen og ligesom resten af landet, ventede på at få mere at vide om Eriksens tilstand, kunne jeg ikke undgå at tænke på disse tre ting:

For det første kunne jeg ikke undgå at tænke på, hvor skrøbeligt livet egentlig er og hvordan alt på et splitsekund kan ændre sig. Det ene øjeblik kan du være nummer 10 på fodboldlandsholdet og i det næste kan du kollapse på banen, og kæmpe for dit liv. Hændelsen fik mig til at tænke på, hvor meget unødvendigt stres vi skaber for os selv, bare for at opnå en smule succes i vores liv. Succes i forhold til vores karriere, eller i det private, i forhold til at købe et større hus, bedre bil eller rejse til nye destinationer mm. Uanset hvem man er, eller hvad man har, så er livet utrolig skrøbeligt og man kan gå fra alt til intet, på et splitsekund. Det burde måske få os til at trække i håndbremsen og tænke over alt det materielle vi stræber efter i vores liv. Måske bare få os til at slappe en smule mere af og nyde livet.

Det er muligt at skabe et system, hvor mennesket ikke bliver målt på pengepungens størrelse, men på, hvor mange menneskelige værdier vedkommende besidder

For det andet så fik billederne af holdkammeraternes beskyttende-cirkel omkring Eriksen, sekunderne efter hans kollaps og alle de ‘god bedring’ beskeder som både fansene, men også mange andre kendte og ukendte personer, sendte til Eriksen, mig til at tænke på, at vi som mennesker faktisk godt kan samles om én ting, nemlig vigtigheden af et menneskeliv. Store som små, kendte som ukendte, ventede vi alle spændt på, at få beskeden om, at Eriksen har det godt. Det er jo ikke fordi, at Eriksens liv eller død ville have ændret specielt meget i vores helt almindelige hverdag, men alligevel betød det utrolig meget for os, at han skulle få det bedre.

Et menneskeliv var i fare, og imens hans holdkammerater ville beskytte ham fra kameraerne, så holdt vi andre vejret, i håb om, at han ville få det bedre. Dette gav mig en tro på, at på trods af den dybe polarisering som findes i verden, så er der fortsat håb for, at vi kan mødes og blive enige om, at menneskeliv er vigtigt, og størstedelen af jordens befolkning, faktisk inderst inde besidder rigtig gode værdier og har et ønske om, at intet menneske skal komme til skade. Der er masser af håb for en fredeligere verden.

Sidst men ikke mindst, blev jeg efter lørdagens fodboldkamp bekræftet i, at det nuværende økonomiske system er kynisk og ikke tænker på mennesket, men kun på økonomisk gevinst. Derfor mener jeg stadigvæk, at vi har brug for et system som arbejder for os og ikke omvendt. I dag bliver vi mennesker betragtet som arbejdere og forbrugere i dette system. Vores eneste formål er at arbejde og skabe konstant vækst. Dette blev tydeliggjort under lørdagens kamp. En fodboldspiller har fået et hjertestop, alle er i chok, men det eneste cheferne kan tænke på, er at få afspillet kampen hurtigst muligt.

Jeg er i hvert fald endnu engang blevet bekræftet i, at vi har brug for et økonomisk system, hvor andre værdier kommer først og ikke som i det nuværende system, hvor vi hele tiden får fortalt, at vi skal stræbe efter at blive den bedste, stærkeste, største, rigeste m.m. Eller hvor samme system motiverer os til at forbruge, uanset om det er ødelæggende for andre mennesker eller planeten.

Systemet skaber egoistiske og samvittighedsløse individer, samtidig med, at det konstant promovere ideen om, at vi skal skabe vækst, uanset hvad det vil koste.

Det er muligt at skabe et system, hvor mennesket ikke bliver målt på pengepungens størrelse, men på, hvor mange menneskelige værdier vedkommende besidder. Det er helt sikkert muligt at skabe et system, hvor konstant vækst ikke kommer i første række.

Meget er muligt, så længe vi tror på det og kæmper for det. Der kan sagtens komme gode ting ud af kedelige episoder som Eriksens kollaps.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
03.08.21, 11:00
Alle, der ikke er 1989’ere, er godt klar over, at hvis man ene og alene tager hensyn til frigørelsen, så frigør man også kræfter, der er så destruktive, at det kan ødelægge vores samfundsorden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
02.08.21, 19:00
Der findes mange eksempler, der kan påvise, at politikerne ikke kæmper folkets interesse og sag, men derimod deres egen karriere og lobbyisternes interesser. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.08.21, 12:30
Jeg har fået nok af mediernes dyrkelse af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
01.08.21, 08:45
Selvom du er vaccineret, kan du stadig både blive smittet og smitte andre Læs mere
Af Nauja Lynge
01.08.21, 02:00
Vi skal forstå vreden hos grønlænderne og opstille konstruktive løsninger og forhindre, at historien gentager sig. Læs mere
Af Martin Ågerup
31.07.21, 17:10
Og jeg håber ikke, at de unge mennesker tager udtryk alt for bogstaveligt Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.21, 06:00
Professionel kommunikation skaber ikke værdi for samfundet. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
30.07.21, 18:14
I begyndelsen af august kommer den første delrapport fra IPCC. Den omhandler den seneste klimavidenskab og imødeses med stor spænding fordi verden om tre måneder mødes i Glasgow til nye klimaforhandlinger. Læs mere
Af Mikael Jalving
30.07.21, 16:00
20 års krig i Afghanistan har været et bragende nederlag. Vesten ligger, som Vesten har redt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
30.07.21, 16:00
Penge redder ikke de afghanere der har arbejdet for Danmark - de skal bringes i sikkerhed. Læs mere