<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jo, der findes racister i Danmark – det er helt normalt

Danske politikere og medierne har været medvirkende til at skabe fremmedhadet. Politikerne har i årevis talt nedladende om folk fra Mellemøsten og udstillet dem som Danmarks største problem.

Der findes racisme og fremmedhad i alle lande. Det tror jeg godt, at vi alle sammen kan blive enige om. Vi kan vel også blive enige om, at det er menneskeligt at føle vrede over for et andet menneske.

Er det noget godt? Nej, selvfølgelig er det ikke det, men det er en kendsgerning. Vi kan alle sammen af den ene eller anden grund blive vrede eller irriteret på andre, men når følelsen bliver så stor, at vi begynder at hade personen eller hade en bestemt gruppe mennesker og måske endda handle på vores had, ja, så opstår problemet.

De fleste af jer har sikkert set, hvordan Lars gik amok på Kodes Hamdi og hendes familie i Kastrup. Det var på ingen måde acceptabelt, de ting, Lars sagde, og han har efterfølgende undskyldt over for familien.

Hans undskyldning er godtaget, og det er selvfølgelig meget godt.

Sådanne hændelser opstår desværre ofte herhjemme. Det er bare ikke altid, at de bliver filmet og når helt op på statsministerniveau, men de findes desværre. Der florerer også andre lignende videoer på de sociale medier.

Det er selvfølgelig et stort problem, at der herhjemme findes folk med fremmedhad, og at deres antal i flere år har været stigende. Som sagt vil der i alle lande være folk, som af den ene eller anden grund føler en vrede over for andre mennesker. Sådan er det bare.

Jeg vil dog vove at påstå, at det er blevet et meget større problem i årenes løb, og det har været de danske politikere og medierne, som har været medvirkende til at skabe hadet. Politikerne har i årevis talt nedladende om folk fra Mellemøsten og udstillet dem som Danmarks største problem.

Når en politiker som Morten Messerschmidt ifølge Berlingske på et tidspunkt har sagt: »Alle muslimer, der bekender sig til den islamiske ideologi, er tabere eller bliver tabere. De ønsker jo ikke en samfundsmodel, som kan skabe tålelige forhold for mennesker.«

Eller da en anden DF’er, præsten Søren Krarup, i forbindelse med Asmaa Abdol-Hamids kandidatur til Folketinget i sin tid sagde: »For så vidt som man siger, at hagekorset er symbolet på nazismen, så er det jo altså af samme art som islams tørklæde.«

Vi har en mand som Rasmus Paludan, der gang på gang, helt bevidst, bliver ved med at provokere muslimer og vil have dem alle sammen sendt hjem – samtidig med at staten bruger adskillige mio. kr. på at beskytte ham.

Og har vi alle sammen ikke set politikere som Martin Henriksen, der i ”Debatten” på DR2 fortalte Jens Philip Yazdani, at han aldrig kunne blive dansk?

På samme måde har de fleste hørt Mette Frederiksen snakke om de utryghedsskabende indvandrerdrenge, selv om drengene højst sandsynligt er født her i Danmark og ikke kender til et andet hjemland.

Vi skal også huske episoden med Pernille Vermund, som på landsdækkende tv brugte ordet perker, som en skamplet på vores integrationshistorie.

I husker vel også Inger Støjberg, som skulle fejre sine stramninger på udlændingeområdet med en kage?

Der findes tonsvis af flere eksempler, som tydeligt viser, hvordan de danske politikere taler nedladende om en bestemt befolkningsgruppe. Partierne konkurrerer nærmest med hinanden, i forhold til hvem der kan få vedtaget de hårdeste stramninger på området.

Selvfølgelig vil der vil være nogle i befolkningen, som vil reagere på alt det medierne og politikerne fortæller dem, omkring denne befolkningsgruppe

Fra muhamedaner, perle, perker og nu til verbale og fysiske overfald. Tingene har tydeligt rykket sig igennem årene.

Jeg siger ikke, at der ikke er udfordringer, og siger heller ikke, at man ikke skal tale om dem, men ikke på denne måde, hvor man bliver ved med at tale nedladende om en bestemt befolkningsgruppe og fremstiller dem som kilden til al ulykke i Danmark.

Selvfølgelig vil der vil være nogle i befolkningen, som vil reagere på alt det, medierne og politikerne fortæller dem om denne befolkningsgruppe.

Hvis man f.eks. ikke har venner, naboer eller kollegaer med mellemøstlig baggrund, men kun har kendskab til denne gruppe via politikerne og medierne, så er det da helt forståeligt, at man vil have dem ud af landet. Derfor kommer hændelsen fra Kastrup ikke som en stor overraskelse.

Ord skaber nemlig handling, og mange mennesker bliver påvirket af det, politikerne og medierne fortæller dem.

Det er selvfølgelig fint, at mange politikere har reageret på hændelsen med Lars og Kodes Hamdi, men de selvsamme politikere bør lige stoppe op og tænke over alt det, de siger om herboende muslimer, næste gang vi nærmer os et valg, eller nye meningsmålinger bliver offentliggjort.

Politikerne bør tale et sprog, der gavner fredelig sameksistens og ikke splittelse – kun for at få flere stemmer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere