<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mafiaboss smider beskyldninger i hovedet på politikere – men det sker der ikke noget ved i Erdogans Tyrkiet

Havde Tyrkiet været et demokratisk land med et velfungerende retssystem, så ville videoerne om den tyrkiske mafiaboss Sedat Peker have været afslutningen på Erdogans regime.

Jeg ved ikke, hvor mange af jer der følger med i tyrkisk politik for tiden, men hold da op, der sker vilde ting i disse uger. Jeg har tidligere kaldt Erdogans regime for kriminel, og min påstand bliver endnu en gang bekræftet.

For tiden snakker alle i Tyrkiet om den tyrkiske mafiaboss Sedat Pekers videoer, hvori han fortæller om hemmeligheder om både nuværende og gamle ministre og politikere.

Videoerne er set og delt mere end 45 mio. gange på Youtube og har skabt en del debat. Havde Tyrkiet været et demokratisk land med et velfungerende retssystem, så ville videoerne have været Erdogans regimes afslutning. Det er bare sådan i Tyrkiet, at landet er styret af én mand, og der findes ikke et frit retssystem. Derfor forbliver beskyldningerne fra mafiabossen kun på et debatniveau.

Mafiabossens alvorlige anklager omhandler alt fra mord, voldtægt, våben- og narkotikahandel, afpresning, mediemanipulation m.m., der spænder over bl.a. Tyrkiet, Syrien, Aserbajdsjan, Rusland, Colombia og Venezuela.

Han anklager bl.a. Tolga Agar, som er politiker og medlem af AKP, for at have voldtaget sin ekskæreste og stå bag hendes forsvinden. Peker fortæller, at Agars ekskæreste anmeldte ham til politiet, og dagen efter blev hun fundet død. Det skal lige tilføjes, at Tolga Agars far er Mehmet Agar, som er tidligere indenrigsminister og politichef, der angiveligt har dybe forbindelser og indflydelse i politiet. Peker anklager også Mehmet Agar for at stå bag en masse uopklarede mord på mennesker med kendte navne. F.eks. bliver han anklaget for at være involveret i Ugur Mumcus død, en meget kendt venstreorienteret journalist, der blev myrdet med en bilbombe i 1993. Mehmet Agar var indenrigsminister, da Mumcu blev dræbt. Agar-familien nægter selvfølgelig alle anklagerne.

Derudover bliver den tidligere premierminister og en vigtig mand i AKP Binali Yildirims søn, Erkan Yildirim, beskyldt for at sidde i spidsen for en kokainhandelsring, der strækker sig fra Venezuela til Tyrkiet. Peker hævder, at Erkan Yildirim tilbage i januar og februar i år rejste til Venezuela, netop for at etablere den nye rute.

Den tidligere premierminister afviste i sidste uge beskyldningerne mod sin søn. Binali Yıldırım sagde, at det var korrekt, at hans søn havde besøgt Venezuela tilbage i december, men det var for at levere ansigtsmasker og covid-19-testkits.

Peker har også anklaget den nuværende indenrigsminister, Süleyman Soylu, for at have tildelt Peker personlige livvagter, og han fortæller, at de tidligere har haft et tæt forhold. Ifølge Peker har Soyle flere gange opsøgt Perkers mænd for at bede om hjælp i forbindelse med sin politiske karriere.

Mafiabossen hævder også, at det var Soylu, som havde advaret ham om den politiefterforskning, som blev igangsat, og som var grunden til, at Peker sidste år kunne rejse ud af Tyrkiet uden at blive arresteret.

I sin seneste video anklager Peker regeringen for at have sendt våben til al-Nusra i Syrien i 2014-2015 gennem Sadat, en lyssky paramilitær gruppe dannet af præsident Erdogans tidligere rådgiver. Sadat bliver også beskyldt for at være Erdogans parallelle hær.

Peker er kommet med mange flere anklager, men bare de ovenstående burde være nok til at vælte en demokratisk valgt regering, men kun så længe, at der i det pågældende land er et uafhængigt og velfungerende retssystem. Det system findes desværre ikke i Tyrkiet.

Indenrigsministeren afviser pure alt det, Peker fortæller, og kalder det for et internationalt komplot imod AKP og Erdogan.

Efter nogle ugers stilhed talte Erdogan i sidste uge på AKP’s gruppemøde om Pekers beskyldninger. Erdogan fortalte, at han står bag indenrigsminister Soylu og bag tidligere premierminister Yildirim. Som forventet kaldte han Pekers beskyldninger for en lille brik i et større angreb imod Tyrkiet. Han tilføjede, at med Allahs vilje, så skal AKP nok vinde denne kamp.

Det er bare sådan i Tyrkiet, at landet er styret af én mand, og der findes ikke et frit retssystem.

Man har efterhånden oplevet det en del gange, at lige så snart, AKP er trængt op i en krog, og deres kriminelle foretagender kommer frem i lyset, så bruger de religionen eller nationalismen for at få befolkningen på deres side. Samtidig med at de altid beskylder oppositionen for at samarbejde med terrororganisationer og disses internationale samarbejdspartnere.

Derfor ved jeg godt, at det ovenstående ikke vil ændre mange tyrkeres syn på Erdogan og AKP. For dem er han fortsat en god muslim og den store leder, som kæmper for Tyrkiet og islam.

Det skal dog lige tilføjes, at Peker ikke er en ukendt person for Erdogan og AKP.

Det er ikke en hemmelighed, at Peker inden valget i november 2015 afholdt et vælgermøde til støtte for Erdogan. Han opfordrede sine tilhængere til at stemme på AKP. Ikke nok med det, så delte Peker og hans tilhængere billeder af deres stemmesedler som bevis for, at de havde stemt på AKP.

Oppositionen i Tyrkiet forlanger, at Erdogan hurtigst muligt udskriver et nyt valg, men Erdogan bliver ved med at sige, at valget først bliver afholdt i 2023. Min påstand er dog fortsat, at Erdogan ikke går af med et valg. Han ved, at der venter ham og familien lange fængselsstraffe, hvis han skulle gå af, og derfor bliver han siddende, koste hvad det vil.

Senest har oppositionen foreslået, at man får oprettet en undersøgelseskommission for at få undersøgt Pekers anklager, men dette forslag har AKP og deres koalitionspartner MHP nedstemt i parlamentet. Der må vel være noget, som de skjuler.

De sidste 19 år, hvor Erdogan har siddet på magten i Tyrkiet, har været et godt eksempel på, hvordan politikere i Guds og fædrelandets navn kan begå en masse uhyrligheder og samtidig blive siddende på magten. Samtidig er eksemplet med Erdogan og hans parti et godt skrækeksempel på, hvor galt det kan gå, hvis magtens tredeling bliver udvisket, og alt i landet bliver styret af én mand.

Lad os se, hvor krigen mellem mafiabossen og AKP vil ende.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
16.09.21, 12:22
Hvorfor træffer skandinaviske kvinder mere kønsstereotype valg end kvinder i resten af verden? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
16.09.21, 08:56
Danskerne går baglæns i ligestillingsdebatten – hvorfor går de ellers ind for, at kvinder skal pakkes ind, og er imod tvungen barsel til mændene? Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.09.21, 20:25
Først og fremmest så burde der ikke herske nogen tvivl om, at vi i det kapitalistiske system, som vi lever under, bliver betragtet som arbejdere, der sælger vores arbejdskraft og forbrugere, der køber de produkter,der bliver produceret - ikke ret meget andet. Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.21, 13:21
Hvem tænker på børnenes tarv, når det gælder øremærket barsel til mænd? Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.09.21, 10:14
Vil vi have fuld valuta for DA og FH's forslag om øremærket barsel, skal der fuld løn og ingen anciennitetsbestemmelser ind i overenskomsterne. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.09.21, 09:00
Vejen er banet for stormagter, som kiler sig ind og kræver plads i noget, som i værste fald kan ende i en ny kold krig. Hvorfor italesætter regeringen ikke splittelsen i rigsfællesskabet? Læs mere
Af Gitte Seeberg
14.09.21, 15:20
Nyt barselsforslag er et klart skridt mod mere ligestilling. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
14.09.21, 14:20
Naturtalibanerne påstår, at en gammel losseplads er uvurderlig natur. Men vandsalamanderen må flytte sig nogle hundrede meter, så der kan blive plads til, at også politibetjenten og sygeplejersken har råd til at stifte familie i København. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
14.09.21, 11:00
10 gode grunde til at prise måltidet. Få problemer er nemlig så store, at de ikke kan løses over et godt måltid. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.09.21, 10:34
Frihedskampen for familierne skal ikke handle om at binde, tvinge og øremærke, men om at sikre dem så meget frihed i deres eget liv som overhovedet muligt. Læs mere