<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis ikke der er brød til de fattige, vil der ikke være fred for de rige

Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige.

Si no hay pan para el pobre no habra paz para el rico. Oversat til dansk står der: Hvis der ikke er brød til de fattige, vil der ikke være fred for de rige. Måske vil nogle af jer tænke, at jeg er startet til noget aftenkursus i spansk, men selv om det kunne være fedt at lære det spanske sprog, så er det ikke tilfældet.

Nej, sloganet kan i disse dage og uger høres i de colombianske gader og stræder. Det er et lovforslag om højere skatter, der har fået titusindvis af mennesker til at gå på gaden for at vise deres modstand. Det er den colombianske regering med den højreorienterede Ivan Duque i spidsen, der står bag lovforslaget.

Der ligger en masse gemte frustrationer og utilfredshed med den stigende ulighed og fattigdom i landet, og lovforslaget er selvfølgelig bare blevet dråben, som fik bægeret til at flyde over.

Der er da ingen tvivl om, at politikerne varetager en lille elites interesser, selv om de sidder i Folketinget – altså i folkets ting. Samtidig bliver vi andre spist af med almisser og får lov til at stemme hvert fjerde år i håbet om en bedre fremtid.

Det samme kunne vi se i forhold til demonstrationerne i Chile tilbage i 2019, hvor de i første omgang startede pga. en stigning i billetpriserne i den offentlige transport, men meget hurtigt gik hen og blev en bevægelse mod uligheden i landet. Det samme kan vi også sige om demonstrationerne i Frankrig i 2018. Selv om de startede pga. afgiftsstigninger på brændstof, så blev de gule vestes kamp en kamp mod ulighed og mod eliten.

Er det så bare tilfældigvis kun i disse tre lande, hvor uligheden er løbet løbsk? Nej, uligheden er steget i alle lande og er nået absurde højder.

Det samme er gældende i Danmark.

I dag ejer de 10 pct. rigeste danskere over 50 pct. af den samlede nettoformue i Danmark. De 10 rigeste danskere ejer tilsammen over 450 milliarder kr. Nogle vil nok mene, at det er helt fair, at en så lille gruppe skal sidde med så store formuer, og at de har arbejdet hårdt for at opnå dem. Dette er ikke helt korrekt. Vores kære politikere har i folkets ting siddet og gennemført indkomstskattelettelser for 64,7 mia. kr. fra 2002-2019.

En rapport lavet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i 2020 viser, at de 10 pct. rigeste danskere har grundet disse skattelettelser fået 53.000 kr. mere årligt. Den rigeste pct. har været endnu heldigere og fået 113.000 kr. mere årligt. Hvis man troede, at politikerne havde glemt de fattigste 10 pct., så har man taget gevaldigt fejl, for de har nemlig fået hele 1.200 kr. årligt. Samtidig med at de rigeste har fået flere penge, så er dagpenge, kontanthjælp og andre overførsler systematisk blevet forringet.

Når jeg i ny og næ skriver om, at “vi”, middelklassen, masserne, 90 pct. af befolkningen, eller kald “os”, lige hvad du vil, men i hvert fald den del af befolkningen, som ikke sidder på magtfulde positioner og ejer store rigdomme, gang på gang bliver narret af magteliten, så får jeg altid høvl. Jeg bliver kaldt socialist, misundelig eller beskyldt for ikke at forstå, hvordan det kapitalistiske eller demokratiske system fungerer.

Man behøver ikke at være socialist eller misundelig for at kunne se, at der er noget urimeligt i det økonomiske system, som vi alle sammen lever under. Der er da ingen tvivl om, at politikerne varetager en lille elites interesser, selv om de sidder i Folketinget – altså i folkets ting. Samtidig bliver vi andre spist af med almisser og får lov til at stemme hvert fjerde år i håbet om en bedre fremtid. Dette sker overalt i verden.

Hvor ofte har vi ikke set historier om absurde direktørlønninger, gyldne håndtryk, vanvittige aftrædelsesordninger osv.? Har vi ikke for nylig set, at Bagmandspolitiet har droppet sagerne mod de tidligere topchefer i Danske Bank? Der flød pengestrømme for omkring 1.500 milliarder kr. gennem bankens estiske filial, uden at en eneste topchef havde kendskab til det. Det lyder mærkeligt i mine ører. Yes, det er korrekt, at den tidligere administrerende direktør i banken fratrådte sin stilling pga. hvidvaskningsskandalen, men fik han ikke også over 13 millioner i gyldent håndtryk? Kunderne ender med at skulle betale for de bøder, som Danske Bank vil blive dømt til at betale.

Selv i HK, som egentlig skulle kæmpe lønmodtagernes kamp, har vi for nylig set, at forbundsformand Kim Simonsen har valgt at holde fast i en vanvittig aftrædelsesordning, der giver ham ret til to tredjedele af sin løn på 88.000 kr. om måneden i op til seks år uden at skulle arbejde for pengene, når han senere i år fratræder. Medlemmerne betaler mandens løn.

Vi har da også for nylig læst, at lejerne betaler for direktørernes vanvittige lønninger i flere almene boligselskaber.

Hvor mange flere absurde historier har vi ikke været vidne til? Når jeg skriver om disse grådige historier, bliver jeg klandret for at være alt muligt, men enhver med en smule samvittighed kan da godt se, at der er noget grusomt galt med systemet. Uretfærdigheden og grådigheden er vokset og er blevet alt for stor og synlig.

Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte med at opstå, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere