<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sygeplejersker, stå fast!

Selvom de står alene, så håber jeg, at de vil stå fast - deres kamp er nemlig vigtig, ikke kun for sygeplejerskerne eller kvindefagene, men også for hele arbejderklassen og den urimelige fordeling af goderne.

Man kan, som mange gør, vælge at se sygeplejeskernes strejkevarsel som en negativ handling. Mange mener nemlig, at fordi vi er i en global pandemi, skal vi alle sammen være klar til at ofre os, hvis samfundet kræver det. Mange har også den holdning, at sygeplejerskerne får nok i løn og ikke skal kræve ekstra. Der er også en del borgere, der mener, at den danske model er perfekt, og at alle parter skal være tilfredse med det, man ender med at forhandle sig frem til - derfor bliver tanken om at strejke betragtet som noget negativt.

Der er også en anden grund til, at tanken om at strejke bliver betragtet som noget negativt. Det skyldes, at man som regel associerer strejke med arbejderklassen og socialistiske idealer. Herhjemme har vi heller ikke samme tradition for at strejke, som man fx. har i Frankrig. Vi har herhjemme vænnet os til, at vi hver især forhandler løn med arbejdsgiver, og det med at stå sammen for en bedre løn eller andre forhold virker måske fjernt og gammeldags.

Som jeg skrev for nogle uger tilbage, støtter jeg sygeplejerskernes kamp. Jeg synes, at det er ærgerligt, at de andre faggrupper har valgt at stemme ja til overenskomsterne, men fair nok. Medlemmerne har talt. 

Jeg mener fortsat, at det er flot, at sygeplejerskerne ikke bliver spist af med almisser, som vi alle sammen bliver tilbudt hver tredje år. Ja, du læste rigtigt, vi bliver nemlig bare spist af med almisser. 

Som jeg skrev i et tidligere blogindlæg, kostede OK18 ca. 27 milliarder kroner i øgede lønudgifter over tre år for omkring 750.000 offentligt ansatte. Hvis man dykker ned og kigger på, hvad de to vigtige faggrupper SOSU-assistenterne og sygeplejerskerne fik i lønstigning i OK18, svarede det til en reallønstigning på 820 kr. for SOSU-assistenterne og 919 kr. for sygeplejerskerne. Hvis dette ikke er almisse, hvad hulen er det så?

Især når disse lønstigninger bliver givet i et økonomisk system, hvor vi samtidig ser absurde direktørlønninger, gyldne håndtryk, vanvittige afskedsbonusser, så kan man da ikke betragte lønstigningerne for andet end almisse. 

Jeg ved godt, at mange spørger, hvor pengene skal komme fra til sygeplejerskerne, men vi har aldrig hørt de samme mennesker spørge om det samme, når USA bad os om at angribe Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien osv.

På samme vis har vi heller ikke hørt dem stille det samme spørgsmål, når der skulle gives skattelettelser til de rigeste danskere eller købes overvågningsudstyr og krigsmateriale.

Pengene findes, kære venner, det hele handler om, hvordan goderne bliver fordelt. 

Der findes omkring 2.755 dollarmilliardærer i verdende tre rigeste personer i USA, har lige så store værdier, som den nederste halvdel af den amerikanske befolkning har tilsammen, og herhjemme i Danmark ejer de ti rigeste danskere tilsammen over 450 milliarder kr. 

Min påstand er forsat, at i dette økonomiske system, bliver en lille gruppes interesser plejet, og vi andre bliver spist af med almisser. Det er få mennesker og familier, der har sat sig på goderne.

Det er selvfølgelig helt fair at have den holdning, at det bare er sådan, verden hænger sammen, og det er helt fair at finde sig i, at en lille gruppe mennesker sidder på enorme mængder rigdom. På samme måde er det også helt fair at rejse sig op og sige: nok er nok. Råbe op og fortælle, at man ikke vil finde sig i at blive spist af med almisser. 

Derfor hilser jeg sygeplejerskernes handling velkommen. De har, siden coronaepidemien ramte Danmark i foråret 2020, stået i frontlinjen, de knokler røven ud af bukserne, men får ikke, hvad de fortjener, og det vil de have lavet om på. Lad os se, om politikerne griber ind, eller om sygeplejerskerne skal ud at strejke.  

Selvom de står alene, så håber jeg, at de vil stå fast - deres kamp er nemlig vigtig, ikke kun for sygeplejerskerne eller kvindefagene, men også for hele arbejderklassen og den urimelige fordeling af goderne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.21, 21:00
Grønlands udenrigsminister ønsker stemmeret ud fra etniske skillelinjer, og får en særdeles blid behandling i P1 Morgen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere