<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Børnene skal hjem, og vestens magthavere skal stå til ansvar for krigen i Syrien.

De får os til at diskutere populistisk pjat som syrienkrigerne og deres børn, men jeg ser ingen stille kritiske spørgsmål til selve krigen, ligesom jeg ikke ser, at andre end Assad og syrienkrigerne bliver beskyldt for at have ødelagt Syrien.

Vi diskuterer fortsat syrienkrigerne og deres børn i Syrien. Skal de hjem til Danmark, eller skal de blive i Syrien? Er de ikke forbrydere og landsforrædere? Har de ikke selv valgt Danmark fra? Lignende og meget populistiske diskussioner har i de sidste mange uger præget debatten.

Er det ikke omkring 19 børn og deres mødre, vi snakker om? Jeg tror vitterligt ikke, at Danmark går ned, fordi 20-25 mennesker bliver hentet hjem til Danmark. Betyder det så, at jeg har sympati for disse mennesker? Nej, selvfølgelig ikke.

Sagen er bare den, at hvis de er danske statsborgere eller har ret til samme, skal lovgivningen selvfølgelig gælde for dem. Loven skal være lige for alle - selv for forbrydere, selvom vi af politiske eller andre årsager kan være uenige. Ellers kan vi ikke kalde os selv for en retsstat. 

Det er selvfølgelig helt fair, at vi diskuterer, om børnene skal hjem til Danmark osv., men jeg ville bare ønske, at vi for en kort stund kunne skubbe denne diskussion til side og rette blikket mod selve Syrienkrigen.

Tilbage i januar 2020 blev min kronik med overskriften Vestens magthavere vasker hænder” bragt i JP. På daværende tidspunkt havde vi akkurat samme diskussion omkring Syrienkrigerne og deres børn. Derfor prøvede jeg i min kronik at flytte fokus fra denne populistiske diskussion hen mod alle de aktører, der har haft en finger med i Syrienkrigen.

Dengang var min påstand, at de vestlige landes politikere og magthavere endnu engang slap for at stå til ansvar for en krig, som de selv havde været med til at skabe. Min påstand gælder fortsat.

De får os til at diskutere populistisk pjat som syrienkrigerne og deres børn, men jeg ser ingen stille kritiske spørgsmål til selve krigen, ligesom jeg ikke ser, at andre end Assad og syrienkrigerne bliver beskyldt for at have ødelagt Syrien. Du kan bare følge med på Debatten på DR2, hvor samme populistiske diskussion gentager sig.

Selvom vi i dag kan se danske politikere stå i kø for at svine syrienkrigerne til, så er sandheden, at ingen af dem havde et problem med, at de selvsamme krigere rejste til Syrien i 2011. Dengang støttede man nemlig den syriske opposition – deriblandt disse kriminelle islamister, fordi man bare gerne ville have fjernet Assad. 

Fra januar 2011 til oktober 2015 er minimum 125 krigere udrejst fra Danmark. Ifølge flere efterretningstjenester er der rejst flere tusinde krigere fra 80 forskellige lande til Syrien. 

Derfor burde vi i stedet diskutere, om PET havde kendskab til krigernes færden, og hvis ikke, kunne vi diskutere, om PET skal lukkes ned. Min påstand er nemlig, at krigerne rejste ud af Danmark i samarbejde med bl.a. PET.

Ligesom Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, Tysklands kansler, Angela Merkel, og Storbritanniens premierminister, David Cameron, var den daværende danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt og regeringen, også ivrige efter at få fjernet Assad. Som altid fulgte den daværende regering amerikanernes politik og gav Assad skylden for volden i landet. Helle Thorning-Schmidt sagde i 2013, at man var klar til at gå uden om FN, hvis USA og Storbritannien besluttede at gå den vej.

Lad os derfor diskutere politikernes støtte til disse krigere. Skal der ikke være en konsekvens for deres støtte?

Ligeledes kunne vi diskutere, hvorfor Israel under Syrienkrigen gang på gang valgte at bombe syriske mål i Syrien, samtidig med at landet bidrog med lægehjælp til sårede IS-krigere fra Syrien og sågar behandlede dem på israelske hospitaler. Skal Israels handling ikke have en konsekvens, eller har Israel carte blanche til at gøre lige, hvad de vil? 

Vi burde også diskutere, hvorfor USA støttede den syriske opposition (islamisterne) med penge og våben, og hvorfor CIA trænede krigerne i Jordan og Tyrkiet.

Der er så meget at tage fat i, men i stedet for at diskutere selve krigen og de bagvedliggende årsager og måske for engang skyld placere et ansvar hos vestlige politikere og magthavere, så vælger vi at snakke om følelsesladede emner som landsforræderi og hjemtagelse af syrienkrigernes børn m.m. 

Jeg er sgu ked af at sige det, men så længe vi homo sapiens er så nemme at narre og holde unødvendigt beskæftiget, ja, så vil vi gang på gang være vidne til, at tragedier som Syrienkrigen atter vil opstå.

Som det gjorde sig gældende med Afghanistan, Irak, Libyen osv., ser vi endnu en gang, at vestlige politikere og magthavere ikke bliver retsforfulgt og dømt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.21, 21:00
Grønlands udenrigsminister ønsker stemmeret ud fra etniske skillelinjer, og får en særdeles blid behandling i P1 Morgen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere